Názor k článku Sebelepší kávu zkazíte rychlovarnou konvicí od belzebub - Takovato rada (Nechať ju po zovretí postáť minútu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 6. 2013 11:26

    belzebub (neregistrovaný)

    Takovato rada (Nechať ju po zovretí postáť minútu a potom zalievať.) je k nicemu - rychlost chladnuti vody v konvici zavisi naprosto zasadnim zpusobem na objemu vody v konvici, na tvaru konvice, na materialu konvice a samozrejme i na teplote v mistnosti.
    Misto podobnych nesmyslu bez jakekoliv opore v realite je jednodussi si to proste spocitat a k PRAVE uvarene vode prilit trosku vody studene. Pri zanedbani zmeny tepelne kapacity vody s teplotu je mozne pocitat nasledovne:

    Ts * Vs + Tv * Vv = Tp * (Vs + Vv)

    kde:

    Ts je teplota studene vody, coz je vicemene 10-15 stupnu celsia; Tv je teplota varici vody z konvice, tedy 100; Tp je teplota pozadovana; Vs je objem studene vody; Vv je objem varici vody.

    Vysledny vzorec je pak:

    Vs = Vv * (Tv - Tp) / (Tp - Ts)

    Coz je mozne pro teploty varici vody 100 a studene 15 prepsat primo jako:

    Vs = Vv * (100 - Tp) / (Tp - 15)

    Pak tedy, pokud si uvarime 0.3L vody a budeme chcit teplotu 70, musime pridat cca 150ml studene vody, tedy malou sklenicku. Pokud budeme chtit ze stejneho objemu vody varici mit 94 stupnu teplou vodu, musime pridat cca 20ml studene vody, tedy pul panaka.

    Pripadne je mozne si predpocitat konstanty, a vzorec je pak mnohem jednodussi - pro 70stupnu je to priblizne: Vs = 0.5 * Vv (tedy musime pridat polovinu objemu vody), pro 94 stupnu je to asi: Vs = 0.08 * Vv.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).