Vlákno názorů k článku Sebelepší kávu zkazíte rychlovarnou konvicí od Danny - Fuuuu, ešteže nám neradia nastaviť teplotu vody na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 6. 2013 10:13

    Danny (neregistrovaný)

    Fuuuu, ešteže nám neradia nastaviť teplotu vody na 91,5C...

    Kto sa bude s tým toľko ihrať?

    Ale k veci. Pokiaľ voda zovrie a nechá sa stáť zmienených 5 minút, určite nebude mať tých cca 90C. Pre porovnanie: keď sa robí zelený čaj (ktorý nemá byť zaliaty vriacou vodou ale len horúcou) poznám radu ako docieliť vhodnú teplotu. Nechať ju po zovretí postáť minútu a potom zalievať. Ak si dobre pamätám, pri zelenom čaji sa niekde odporúča teplota len okolo 70C.

  • 19. 6. 2013 11:26

    belzebub (neregistrovaný)

    Takovato rada (Nechať ju po zovretí postáť minútu a potom zalievať.) je k nicemu - rychlost chladnuti vody v konvici zavisi naprosto zasadnim zpusobem na objemu vody v konvici, na tvaru konvice, na materialu konvice a samozrejme i na teplote v mistnosti.
    Misto podobnych nesmyslu bez jakekoliv opore v realite je jednodussi si to proste spocitat a k PRAVE uvarene vode prilit trosku vody studene. Pri zanedbani zmeny tepelne kapacity vody s teplotu je mozne pocitat nasledovne:

    Ts * Vs + Tv * Vv = Tp * (Vs + Vv)

    kde:

    Ts je teplota studene vody, coz je vicemene 10-15 stupnu celsia; Tv je teplota varici vody z konvice, tedy 100; Tp je teplota pozadovana; Vs je objem studene vody; Vv je objem varici vody.

    Vysledny vzorec je pak:

    Vs = Vv * (Tv - Tp) / (Tp - Ts)

    Coz je mozne pro teploty varici vody 100 a studene 15 prepsat primo jako:

    Vs = Vv * (100 - Tp) / (Tp - 15)

    Pak tedy, pokud si uvarime 0.3L vody a budeme chcit teplotu 70, musime pridat cca 150ml studene vody, tedy malou sklenicku. Pokud budeme chtit ze stejneho objemu vody varici mit 94 stupnu teplou vodu, musime pridat cca 20ml studene vody, tedy pul panaka.

    Pripadne je mozne si predpocitat konstanty, a vzorec je pak mnohem jednodussi - pro 70stupnu je to priblizne: Vs = 0.5 * Vv (tedy musime pridat polovinu objemu vody), pro 94 stupnu je to asi: Vs = 0.08 * Vv.

  • 6. 8. 2014 11:27

    Jaroslav Orlík (neregistrovaný)

    Belzebube, vy jste fakt neuvěřitelný august. Já si připravuji espresso tak mám vodu nastavenu na 91 stupňů. Mimoto jsem milovníkem čajů, především pu erhů, zelených a oolongů a pro tento účel mám čajový teploměr. Takové rady, jako že něco počítat nebo počkat minutu, to jsou rady jako od chytré horákyně. Zelený čaj je příliš sofistikovaný nápoj, abych ho zfušoval nějakým počítáním. http://www.svetorientu.cz/cajovy-teplomer/d-5657/ můžete použít jakýkoli jiný teploměr. No, zaznělo tu kdesi, že kdo by se s tím páral, s měřením teploty. No, to ukazuje na to, že ten člověk nikdy nepil kvalitní čaj ani kávu ale leje do sebe Dadáka nebo pigi čaj z pytlíku. Takový by ani, do takových diskusí, neměl chodit.

  • 20. 6. 2013 20:28

    Jarda_P

    S tim zelenym cajem to mate trochu blbe. Teplota zalezi na tom, o jaky se jedna caj. Napriklad obycejna sencha: cca 95°C. Lepsi sencha: 90°C... atd, smerem ke kvalitnim a drazsim... Gyokuro: 55-60°C. Cisla jsou z hlavy, berte je jako priblizna. Az vrazite prachy do opravdu dobreho caje, zagooglujte neco o doporucene teplote. Ale treba voda 95°C gyokuro spolehlive zdevastuje, na druhou stranu sencha s vodou 70°C bude chutnat, jak kdyby ji nekdo jiz jednou nebo dvakrat pouzil.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).