To je tím, že čokoláda 85-90% to je v podstatě kakao (to kvalitnější, úplně kvalitní se v Česku už nedá v běžném obchodě koupit) - jen jiných tvarů, minimum cukru,...
Ale v čokoládách 70-75% už docela dost záleží na výrobci. Třeba německé firmy dělají tuhle čokoládů asi stokrát kvalitnější a chutnější než kdokoli jiný v Evropě, a přitom jsou mnohdy i levnější. Budete se divit jaké chutě dokáží k té čokoládě přidat.
Nikdy jsem neměl odvahu a sílu to proměřit a spočítat, ale už párkrát mne napadlo že jsou zde i rozdílné výpočty kolem té čokolády.
U těch německých čokolád jsem si jistý že informace o čokoládě se týkají čokolády (suroviny) použité na přípravu výsledné směsi (pokud je to takový druh čokolády) čokolády a ovoce, oříšků,... Pak si stačí uvědomit za co člověk vlastně platí a kolik.
Ale u těch kvalitnějších českých čokolád (30%-50% kakaa) mám mnohdy pocit, že kakao uvažují k celku (tedy včetně oříšků, ovoce).