Hubnutí je, stejně jako dodržování kvalitní životosprávy umění. Někomu jde snadno, někdo se trápí a není schopný se dopracovat k chtěnému výsledku a dobrému pocitu. Často jsou navíc největším problémem v dosahování a udržení správné linie hluboko zakořeněné mýty a pověry, nad kterými se mnoho z nás tiše baví, někteří jim ale stále věří. „Absence polévek v jídelníčku, přemíra ovoce, nebo málo tučný olivový olej, to je jen část mýtů, které v našem Institutu kompliment dennodenně bouráme,“ popisuje Kristýna Galová, z brněnského Institutu prevence a redukce nadváhy kompliment. Jaké byly ty nejpřekvapivější?
Omyl č. 1 – Prapodivné diety
Klientky, ale i klienti přicházejí podle Galové do Institutu s nízkým sebevědomím a množstvím vyzkoušených diet: „Stále nás překvapuje, jak velký vliv mají na jinak rozumné lidi celebrity a jejich dietní výstřelky. Naši klienti vyzkoušeli dietu, založenou na konzumaci dětského pyré Jennifer Anistonové, nebo limonádovou dietu Beyonce Knowles, která doporučuje deset dní pít pouze vodu s citrónem nebo štávou z limetek, javorového sirupu a kajenského pepře,“ vysvětluje brněnská odbornice na zdravý životní styl a redukci nadváhy a dodává: „Jedna naše klientka dokonce opakovaně vyzkoušela tzv. kolonoterapii Britney Spearsové, při níž se „hubne“ pomocí výplachů tlustého střeva a mnozí lékaři důrazně varují: hrozí dehydratace organismu a neopatrný zákrok navíc může vést až k perforaci střev!“
Omyl č. 2 – Ovoce mohu jíst, kdy chci a kolik chci
Stává se, že člověk v představě zdraví prospěšného ovoce přestane jíst cokoli jiného. Protože má však ovoce nízkou sytivost, jí ho pak od rána do večera a ve velkém množství. Vedle vitamínů totiž ovoce obsahuje velké množství monosacharidů, které jsou nejrychlejším zdrojem energie. Proto je vhodné je konzumovat hlavně dopoledne nebo před sportovním výkonem, určitě ne jako pozdní večeři.
Pokud to pak s vlastní štíhlostí myslíte vážně, zapomeňte raději na sušené, zavařované ovoce a kandované ovoce. Zkušenosti Institutu kompliment mluví jasně: „Jedna klientka někde četla, že se hubne po grapefruitech, a tak jedla výhradně toto ovoce,“ říká Galová: „Po pěti dnech byla vyhladovělá, unavená a nervózní, takže s dietou skončila a ztracená dvě kila měla za několik dnů zpět i s návdavkem.“
Omyl č. 3 – Vejce jsou nezdravá, protože zvyšují cholesterol
Vejce jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin a nejsou příliš energetická (334 kJ). Jedna studie dokonce prokázala, že konzumace vejce k snídani může vyvolat pocit sytosti a snížit celkový příjem potravy během celého dne. Mezi lidmi stále panují obavy z nepříznivého vlivu vajec na zvýšený cholesterol. Cholesterol v potravinách však ve většině případů neovlivňuje jeho hladinu v krvi tolik, jako druh a množství snědeného tuku. „Vejce připravené na různé způsoby doporučujeme i při redukční dietě, jsou vhodným zdrojem bílkovin,“ hodnotí úlohu vajec Kristýna Galová.
Omyl č. 4 – Light produkty pomohou hubnout
Jde o jednu z nejčastějších chyb. Takzvané „light potraviny“ mívají buď snížený obsah tuku nebo cukru, naproti tomu ale obsahují některé další složky (např. zahušťovadla), která energetický příjem naopak zvyšují. Aby odtučněný jogurt získal svoji typickou konzistenci, musí se při výrobě namísto tuku používat zahušťovadla, v nichž ve většině případů není cukr omezen. „Light výrobky mají také nižší sytivost, a proto máme tendenci jich sníst více, což v konečném důsledku znamená také vyšší příjem energie,“ komentuje Kristýna Galová. Při hubnutí doporučuje spíše bílé jogurty, acidofilní mléka a kefíry s obsahem tuku do 3 %.
Omyl č. 5 – Sýry jsou zdravé a dietní
Jak které. Tvrdé sýry mohou v sušině obsahovat 20, ale také 50 % tuku v sušině. V Česku tolik oblíbené tavené sýry pak nejsou vhodné vůbec, nejen kvůli vysoké hladině tuku, ale také protože obsahují velké množství tavicích solí. „Milujete-li sýry, zaměřte se na ty, která mají méně než 40 % tuku v sušině, tučnější sýry můžete jen ochutnat,“ radí Galová.
Omyl č. 6 – Všechny tučné potraviny musím vyloučit z jídelníčku
I tučnější potraviny obsahují pro naše tělo důležité látky, navíc tuk jako takový aktivuje některé vitamíny. Není proto vhodné vyloučit je zcela, spíš je dobré jejich konzumaci omezit.
Mimochodem: to se týká i olivového oleje. "Pomineme-li, že by se při redukční dietě nemělo smažit vůbec a když, pak je třeba řízek nebo třeba květák osušit papírovým ubrouskem, je smažení na olivovém oleji energeticky náročnější než například na másle,“ vysvětluje překvapivé zjištění odbornice z Institutu kompliment. Sto gramů másla totiž obsahuje 3 000 kJ, zatímco stejné množství olivového oleje má asi 3750 kJ. Olivový olej je nicméně přesto zdravější, obsahuje totiž vyšší množství nenasycených mastných kyselin.
Omyl č. 7 – Nejím polévky, obsahují energii a přitom nezasytí
Polévky sice mají svou energetickou hodnotu, v žaludku ale zaberou v žaludku místo, takže o to méně sníme z druhého, pravděpodobně mnohem kaloričtějšího chodu. Stejný efekt pak má také sklenici nekalorické tekutiny bezprostředně před jídlem. Tento zvyk vám navíc pomůže udržet pitný režim – vypít bychom měli 1,5 – 2,5 l tekutin denně.