Já konzumuji asi deset let denně 100-300 mikrogramů selenu, převážně jde o kvasnice obohacené selenem a řekl bych že selen naopak umožňuje určité metablocké procesy, které jinak neprobíhají, nebo neprobíhají efektivně. Rozhodně mi neubližuje, v dávné minulosti mi zřejmě i pomohl při nespecifické bolesti kolene. pravda je, že mám vysokou spotřebu i vzájemně se doplňujících stopových prvků, zejména jódu.
Co by mne opravdu zajímalo, narozdíl od tohoto článku, a nemohu se toho dopátrat... tak:
1. Jaký je rozdíl selenu v para ořeších z Brazílie a Bolívie. Obecně se hovoří o bohatosti na selen pouze o těch z brazílie, ale k dostání v obchodech jsou běžně jen ty z Bolívie.
2. Mnohonásobně a každodenně se předávkovat para ořechy by mělo být více než snadné. proto by mne zajímalo zda mají brazilci (případně bolivijci) nějaké problémy či jak je případně (možná i nevědomky, například další stravou) řeší.