Názor k článku Selen v potravinových doplňcích výrazně zvyšuje riziko rakoviny od Miloslav Ponkrác - Jenom jsem začal číst a ta studie je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 3. 2014 0:56

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Jenom jsem začal číst a ta studie je úchylná.

    Denní podávaná dávka ve studii je 400 IU vitamínu E, tedy 268 mg. Doporučená denní dávka pro dospělého muže je 15 mg. Oni tedy skoro 20 × přepálili denní dávku vitamínu E, a diví se, že jim z toho vyšla větší rizika.

    Navíc se používal tocopheryl-acetate, tedy rozhodně ne přírodní forma vitamínu E, ale forma, která volně prochází i kůží.

    Stejně tak byla přepálena dávka selenu. Tentokrát ve formě selenonethione, což je organicky vázaný selen, který tělo ochotně a odbře přijímá a využívá z něj maximum selenu. Selenu bylo 200 mikrogramů denně, což je něco, by soudný člověk dlouhodobě nebral.


    Doporučuji navízat studií, že jezení ovoce škodí. Začal bych podobně tím, že dobrovolníci by denně snědli 5 kg ovoce po dobu 5,5 let. Nějaké problémy se při tak přepáleném množství ovoce jistě objeví a vědecky udělaný závěr, že konzumace ovoce zvyšuje nějakou tu rakovinku jistě bude moci potvrdit.


    Dále mě ta studie nezajímá.

    Howgh.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).