Moravska (i ceska) vina jsou vyborna. Problem je ovsem jak je dostat k zakaznikum. V te ankete se nabizi moznost „kupuji v bezne obchodni siti“. Bohuzel jinde nez ve vinotekach skutecne moravske vino nekoupite a v posledni dobe se ceny obcas dostavaji uz do absurdnich hodnot. Nemohou za to ani tak vinari jako obchodnici, o restauracich kde na slusne vino prakticky nenarazite (a kdyz nahodou ano tak minimalne s 300% marzi) nemluve.
Ostudou jsou hypermarkety. To co nabizi jako „moravska vina“ je zpravidla ten nejvetsi odpad, ktery casto neni ani puvodem z Moravy. Staci se podivat na zadni etiketu a zjistite, ze puvod hroznu je Slovensko, Madarsko, Bulharsko. Bohuzel tak casto koupite o neco kvalitnejsi zahranicni vino z Francie, Chile, Spanelska atd. nez toto pseudomoravske za podobne ceny. Z toho pak vznikaji predsudky o kvalite nasich vin. Bohuzel az na ty nadsence kteri chodi po degustacich nebo maji svoji oblibenou vinoteku, nase skutecna vina mnoho lidi nezna.
Samostatnou kategorii je nabidka vin v ceskych restauracich. Tady mam pocit, ze to uz se nezmeni nikdy. Takzvane rozlevane vino je v 99% nepozivatelne a na urovni krabicaku. Kdyz uz maji nejake lahve, tak se jedna o nejlevnejsi supermarketovou „kvalitu“ v cenach kolem 50 Kc, prodavanou nejmene za 180 Kc. O privlastku si muzete nechat jen zdat. Kdyz uz jej vubec maji, tak za nej chteji pres 400 Kc. Reklam na pivo ci tvrdy alkohol je v restauracich plno, jeste jsem si nevsiml ze by nekde bylo podobne propagovano vino. Osobne si v restauracich davam jen mineralku, na vino bohuzel musim jinam.
S nabídkou vín v restauracích máte pravdu. Já sama si víno v běžné restauraci nedávám. Obvykle na jídelním lístku stojí jen rozlévané bílé anebo červené. Navíc opravdu nechci platit několik set za láhev, která má maximálně čtvrtinovou hodnotu.
Jinak i v supermarketech se dají najít kvalitní vína. Chce to ale hledat a podrobně sledovat etikety, jinak se dočkáte nemilého překvapení v podobě nekvalitního vína z dovozu tvářícího se jako moravské.