Hlavní navigace

V šestinedělí by měla matka pečovat o dítě, odpočívat a regenerovat. Jaké mohou nastat komplikace?

10. 9. 2024

Sdílet

 Autor: Freepik.com/freepik
Prvních šest týdnů po porodu je pro matku i dítě naprosto unikátním obdobím. Navzájem se poznávají a vzniká mezi nimi silné pouto. V organismu ženy navíc probíhá mnoho anatomických a fyziologických procesů. Tělo se vrací do stavu před otěhotněním, dostavují se hormonální změny a tvoří se mateřské mléko. V šestinedělí by měla maminka upravit jídelníček, vyvarovat se namáhavého cvičení a dodržovat sexuální abstinenci.

Co je šestinedělí?

Pojmem šestinedělí označujeme období šesti týdnů po porodu. Maminka a děťátko se sbližují a poznávají. Pro rodiče je šestinedělí momentem, kdy si zvykají na naprosto novou životní roli. Miminko zase objevuje svět a navazuje vztah s matkou. Kromě psychických změn zažívá novopečená maminka také mnohé anatomické a fyziologické změny. Tělo se postupně vrací do stavu před otěhotněním a také se připravuje na kojení. Žena prožívající šestinedělí se označuje jako „šestinedělka“. [1, 2, 34]

Fyziologické šestinedělí

Pokud šestinedělí probíhá bez komplikací, označuje se jako fyziologické. Organismus ženy, která porodila, prochází mnoha fyziologickými procesy. Cílem těchto kroků je návrat ke stavu před otěhotněním. Tělo se také připravuje na kojení.

  • Zavinování dělohy: děloha po porodu involuje, což znamená, že se postupně svrašťuje a zmenšuje svůj objem. Svalová vlákna se zmenšují, ale jejich počet se nemění. Přibývá však vazivových vláken mezi nimi. U vícečetného těhotenství probíhá zavinování pomaleji. Správné zavinování dělohy lze podpořit přiměřenou fyzickou aktivitou.
  • Regenerace pochvy: po porodu je pochva oteklá a pohmožděná, takže trvá přibližně tři týdny, než se dostane do původního stavu. Vnitřní prostředí je alkalické, takže je náchylnější k infekcím, což by se mělo srovnat do šesti týdnů.
  • Čistky: naprosto normální je také krvácení v šestinedělí, kdy se čistí děloha. Krvácení bývá nejsilnější první dny až týdny. Přetrvávat může po celou dobu šestinedělí, i když už bývá mírnější.
  • Hormonální změny: při porodu odchází z těla placenta, takže již nadále nepokračuje produkce placentárních hormonů. Placentární laktogen (hCS) zmizí z organismu do pár hodin, lidský choriový gonadotropin (hCG) cca do čtrnácti dní.
  • Laktace: na mléčnou žlázu působí prolaktin, který spouští laktaci. Během prvních dvou dnů po porodu produkují mléčné žlázy kolostrum (mlezivo), což je tekutina bohatá na bílkoviny, imunoglobuliny a další živiny. Poté se spustí tvorba klasického mateřského mléka. [5, 6, 7, 8, 9]

Kdybyste měli tu možnost, rodíte ambulantně s možností jít pár hodin po porodu domů?

Patologické šestinedělí

Během šestinedělí může nastat mnoho komplikací. Patří mezi ně například:

  • Porucha involuce dělohy: někdy se může stát, že se děloha nezavinuje dostatečnou rychlostí. Žena je pak ohrožena silnějším krvácením.
  • Poporodní krvácení: časné poporodní krvácení může být způsobeno poraněním při porodu, poruchou koagulace, rupturou dělohy či placentárními problémy. Důležité je krvácení včas zastavit, protože masivní ztráta krve může ohrozit ženu na životě.
  • Těžké poranění hráze: ruptury hráze jsou velice častým typem porodního poranění. Kromě natržení hráze může být natržen i anální svěrač nebo vnitřní anální sliznice. Takto vážná poranění vyžadují chirurgickou korekci, jinak hrozí vznik rektovaginální píštěle.
  • Puerperální sepse: tzv. horečka omladnic byla v minulosti častou příčinou úmrtí matek po porodu. Jedná se o horečnatý stav, kdy je děloha postižena hnisavou bakteriální infekcí. Objevit se může v důsledku komplikovaného porodu, poranění během porodu nebo císařského řezu. Při dodržování dnešních hygienických standardů je ale riziko horečky omladnic velice nízké.
  • Hemoroidy: zduřelé cévy v okolí análního otvoru jsou po porodu poměrně běžným problémem. Do několika týdnů by ale měly samovolně vymizet. Pokud se nevstřebají, pomoct mohou speciální čípky, mastičky a oplachy odvarem z dubové kůry.
  • Psychické problémy: některé ženy trápí po narození miminka psychické potíže. Tzv. poporodní blues se objevuje první dny po porodu. Vyznačuje se kolísáním nálady, úzkostí a přecitlivělostí. Dlouhotrvající pokles nálady se označuje jako poporodní deprese. U některých žen dochází dokonce k propuknutí poporodní psychózy, která je hodně nebezpečná pro matku i dítě.
  • Poruchy laktace: některé novopečené maminky trápí nedostatečná tvorba mateřského mléka. Opačným extrémem je nadměrná tvorba mléka, což může být pro matku dost vysilující. Mezi méně obvyklé poruchy laktace patří samovolný odtok mléka a retence mléka. [10, 11, 12, 13, 14]

Galerie: Nejhezčí porodní fotky roku 2023 

Jak se chovat v šestinedělí?

  • Strava v šestinedělí: po porodu je důležité jíst vyváženě a pestře. Skladba jídelníčku by měla také odpovídat tomu, zda žena kojí. Všechny zkonzumované potraviny totiž přímo ovlivňují chuť a kvalitu mateřského mléka. Doporučuje se proto omezit kávu, alkohol, ostrá jídla, koření, nadýmavou zeleninu, česnek, cibuli a čerstvé pečivo. Pozor dejte i na časté alergeny, které by mohly u miminka způsobit alergickou reakci.
  • Cvičení v šestinedělí: období bezprostředně po porodu není vhodné k tomu, aby žena držela přísné diety a tvrdě cvičila. Tělo potřebuje čas na regeneraci a břišní stěně nějakou dobu trvá, než se stáhne. Rozhodně to ale neznamená, že by se maminka neměla vůbec hýbat. Je vhodné začít cvičit pomalu a provádět nenáročné cviky. Jedná se třeba o Kegelovy cviky nebo některé prvky z jógy. Díky tomu se posílí oslabené pánevní dno, zmírní se bolesti zad a podpoří se krevní oběh. Místo skákání v tělocvičně, běhání a plavání je lepší obyčejná chůze.
  • Návštěvy v šestinedělí: miminko je během šestinedělí mimořádně náchylné na nejrůznější infekce, jeho imunitní systém se totiž teprve začíná vyvíjet. V raném šestinedělí, což je přibližně deset dní po porodu, by měla být matka s miminkem doma a setkávat se jen s nejbližšími příbuznými. Později je možné přijmout i další návštěvy, ale vždy záleží na rozhodnutí rodičů. Chození po obchodních centrech, restauracích a jiných místech, kde je vysoká koncentrace lidí, představuje pro dítě riziko. Pokud se na to cítíte, můžete chodit na procházky s kočárkem do parku, do lesa nebo jinam do přírody.
  • Sex v šestinedělí: pohlavní styk patří v šestinedělí na seznam věcí, které by maminka rozhodně dělat neměla. Je totiž vysoce rizikový, co se týče vzniku infekce. Pochva, vulva a hráz navíc nemusí být dokonale zhojené, takže hrozí, že styk způsobí další poranění a krvácení. Odborníci doporučují počkat s prvním pohlavním stykem až na období po šestinedělí. Žena by navíc měla ještě absolvovat prohlídku u gynekologa, který zkontroluje, že proces zotavování probíhá normálně.
  • Otěhotnění v šestinedělí: v minulosti si také někteří rodiče mysleli, že otěhotnět v šestinedělí není možné, takže se nechránili. Poté mohli být překvapeni, když čekali dalšího potomka. Je pravda, že pokud maminka kojí, je šance na další otěhotnění bezprostředně po porodu velice nízká. U nekojících žen se ale nevyplavují do těla hormony, které by bránily ovulaci, takže otěhotnět mohou. Opět ale platí, že je lepší zkrátka dodržovat sexuální abstinenci a počkat, až šestinedělí pomine. [15, 16, 17, 18, 19, 20]

Zdroje: nih.gov, sciencedirect.com, mayoclinic.org, healthline.com, webmd.com, clevelandclinic.org, hackensackmeridianhealth.org, whattoexpect.com, parents.com, cpzp.cz, nzip.cz

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).