V rámci českého předsednictví Rady Evropské unie se v Praze dnes a zítra koná mezinárodní konference zaměřená na bezpečnost potravin „Potravinářský výzkum k podpoře vědecky založené přípravy právních předpisů: příležitosti pro producenty i spotřebitele“. Program reaguje na nové trendy v evropském potravinářském výzkumu. Program konference tvoří aktuální témata včetně spotřebiteli citlivě vnímaných problematik reziduí, tedy zbytkových množství, pesticidů, mikrobiologických rizik, problematiky přídatných látek i nově vznikajících rizik. V rámci konference přednese svůj příspěvek řada světově uznávaných odborníků z různých oblastí potravinářství a zemědělství. Budou se zde prezentovat rovněž významné přínosy českých vědeckovýzkumných pracovišť.
Záměrem konference je podpora využití výsledků potravinářské vědy a výzkumu k hodnocení rizik a s nimi související přípravy právních předpisů, které mají zajistit zdravotně nezávadné a kvalitní potraviny. Dalším očekávaným efektem konference je posílení spolupráce na národní i mezinárodní úrovni.
Foto: Agentrura SXC