Nekouřím už více než 6 let a také to považuji za to nejlepší co jsem kdy pro sebe udělal.
Nicméně jsem zastáncem osobní svobody, čili pokud někdo chce provozovat restauraci kde budou lidé kálet po stolech a pokud k němu budou lidé chodit, je to problém majitele a je to problém těch lidí co tam chodí.
Zrovna tak s tím kouření..chce-li majitel mít nekuřáckou nebo kuřáckou restauraci je to jenom na jeho rozhodnutí a volbě. NIKDO není NUCEN se jít do kuřácké restaurace najíst. (Samozřejmě vítám povinost označit provozovnu). Tohle je bez diskuze protože jakýkoliv zákaz v této oblasti mi přijde nepřiměřený a skutečně pokud si to necháme líbit zjistíme za chvíli, že nám někdo zakazuje spát na pravém boku :)
Jiná věc jsou zaměstnanci. tady bych skutečně navrhoval určitou ochranu, takže by zaměstnavatel měl k zaměstnancům určité povinnosti jako má zaměstnavatel například k horníkům a pod. Musel by jim třeba platit nějaké životní nebo důchodové připojištění aby mohli jít dříve do důchodu a pod.
Při změně restaurace z nekuřácké na kuřáckou by se například obsluha mohla rozhodnout odejít a musela by dostat odstupné jako by zaměstnavatel ukončil pracovní poměr sám. Jistě by se našly i jiné způsoby jak kompenzovat obsluze její zdraví nebezpečnou práci. To by samo o sobě vedlo k vyšším nákladům na kuřáckou restauraci a určitě by to byla motivace k tomu, zkusit zřídit nekuřáckou hospodu třeba s levnějším jídlem - když už jsem ušetřil na tom personálu....
No jenže tohle v socialistických USA a socilaistické Evropě těžko očekávat, páč tam chybí prostor pro represi a pokuty a tím pádem korupci atd...