Stejně jako každý rok i letos s blížícími se vánočními svátky upozornila Státní veterinární správa (SVS) stánkové prodejce kaprů na povinnost nahlásit své prodejní místo, a to minimálně sedm dní před zahájením prodeje. Na základě informací získaných z těchto hlášení plánují inspektoři kontroly stánků. Nahlášená místa prodeje jsou také zveřejněna na webu SVS.
Co se dozvíte v článku
Seznam prodejců kaprů
V přehledu stánků najdete jméno obchodníka, místo a rovněž termín prodeje. Z těchto údajů například vyplývá, že většina prodejců bude živé kapry nabízet od 18. nebo 19. prosince do 23. prosince.
Aktuálně je v nabídce více než 2200 míst, což odpovídá stavu v posledních letech. „Počet prodejních míst v celé ČR se pohybuje zpravidla mezi 2300 a 2500,“ uvedl Petr Vorlíček, tiskový mluvčí SVS. V seznamu lze filtrovat podle kraje a vyhledávat podle místa či dalších parametrů.
K čemu jsou dobré kontroly
„Ačkoliv se nesplnění nahlašovací povinnosti může zdát někomu pouhou formalitou či zbytečnou byrokratickou zátěží, není tomu tak. Právě na základě těchto hlášení totiž SVS plánuje a následně každoročně provádí kontroly prodejců. Nenahlášení prodejci se tak mohou vyhnout kontrole a tím mimo jiné ohrozit zdraví nakupujících. Kontrolováni jsou přednostně ti prodejci, u nichž byly v předchozím roce zjištěny závady, a také prodejci zcela noví,“ popisuje mluvčí.
Před loňskými Vánoci veterinární inspektoři zkontrolovali téměř tisíc prodejních míst. Zhruba ve čtyřech procentech kontrol zjistili nějakou závadu (v roce 2018 to byly tři procenta kontrol). Nejčastějším nedostatkem bylo podobně jako v předchozích letech nenahlášení prodejního místa příslušné krajské veterinární správě. Meziročně výrazněji přibylo prohřešků proti hygieně. V oblasti zásad wellfare zvířat bylo loni odhaleno porušení předpisů u jednoho procenta kontrol.
Co musí splnit prodejci kaprů
Obchodník je povinen provést registraci. K nahlášení již několik let slouží výhradně online formulář na internetových stránkách SVS. Zájemci o prodej živých ryb mohou uvedený formulář využívat ke komunikaci se SVS nejen před Vánoci, ale i po zbytek roku. Tato forma prodeje totiž není už výhradně sezónní záležitostí.
Před zahájením prodeje se pak prodejci musí seznámit s požadavky na samostatná prodejní místa a pravidly pro prodej živých ryb, stejně tak s doporučeními pro osoby provádějící porážení ryb při prodeji.
Pracovní deska, na níž probíhá zabíjení, kuchání a porcování ryb, musí být čistitelná a dezinfikovatelná. Povinnou součástí výbavy jsou nože, palička na omračování ryb a stěrky. Povinný je dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace.
V souladu s příslušnou legislativou, zejména zákonem na ochranu zvířat proti týrání, musí probíhat i usmrcování ryb. Pevné vedlejší živočišné produkty, tedy například vnitřnosti či žábry z kuchaných kaprů, musí být schraňovány v nepropustných, uzavíratelných a označených nádobách a následně předány osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady.
Letošní požadavky budou specifické
Veterináři se jako každý rok i letos chystají na kontroly prodejců, tentokrát navíc se zřetelem na koronavirovou epidemii.
V souvislosti se současnou situací výskytu koronaviru SARS-CoV-2 budou inspektoři kontrolovat rovněž dodržování používání ochranných prostředků dýchacích cest a hygienu prodeje. „SVS při této příležitosti zároveň apeluje na nutnost dodržovat platná protiepidemická opatření, a to jak ze strany prodejců, tak nakupujících, tedy zejména dodržovat dostatečné odstupy a chránit sebe a své okolí použitím roušek či respirátorů,“ připomíná Petr Vorlíček.
„Vylepšení“ kapři
V posledních několika letech SVS také ve zvýšené míře kontroluje, zda nedochází k zneužívání tzv. chráněného zeměpisného označením (Třeboňský kapr) nebo chráněného označení původu (Pohořelický kapr) a tím ke klamání spotřebitelů.
Někteří prodejci v posledních letech nabízejí také takzvaného Omega3kapra, jehož chov vyvinuli odborníci z Jihočeské univerzity a jeho maso má obsahovat větší množství zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin.
Tito tzv. funkční kapři jsou chovaní tradičním způsobem na vybraných rybnících, ale zatímco kapr obecný se přirozeně živí zejména planktonem, bentosem a je maximálně přikrmován obilovinami bohatými na škrob a omega6 mastné kyseliny, funkční kapr dostává k dobru speciální granule. „Díky nim má tato ryba, z pohledu složení svalového tuku, kvalitnější maso. Krmivo je přitom založené na bázi rostlinných olejů, konkrétně řepkového a lněného,“ vysvětlil pro server Vitalia.cz Tomáš Zajíc z Fakulty rybářství a ochrany vod.
Veterináři namátkově ověřují také pravdivost tohoto označení.
Galerie: Kapr bez kostí? Jak na porcování kapra a stahování z kůže