Sezóna lišek je tu. Víte, čím jsou výjimečné?

31. 8. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Kuchaři je pro svoji aromatickou chuť považují za delikatesu mezi houbami. Vynikající jsou ve smetanové omáčce nebo zprudka osmahnuté.

Přišel čas lišek. Bez ohledu na to, zda tyto speciální houby hledáte (a nacházíte) sami v lese, nebo je koupíte na trhu nebo v supermarketu, můžete si z nich připravit lahodné pokrmy.

Kde najít lišky

Liška obecná je pro svoji chuť ceněná po celém světě a také po celém světě roste. Rozšířená je v Evropě, ale najdeme ji i v Asii, Severní a Jižní Americe a Austrálii. Dříve se těmto houbám pro jejich hojnost říkalo „potrava chudých“, v poslední době však dochází k jejich výraznému úbytku. Také v českých lesích je tento druh hub stále méně rozšířený. Na vině je vliv prostředí, zejména suchá a teplá léta. Teď ale máme po dešti a zdá se, že houby rostou a na některých místech můžete mít štěstí i na jedlé lišky.

Pro houbaře je skvělou zprávou, že často rostou ve skupinách, takže když už lišku najdete, pravděpodobně si odnesete plný košík. Lišky mají rády plochy v listnatých i jehličnatých lesích, ale jen lehce pokryté zelení. Nejvíce se jim daří mezi buky a smrky, ale často rostou i u dubů a dalších jehličnatých stromů. Někdy jsou k nalezení mezi borůvčím nebo kolem potůčků.

Milují na živiny chudé a kyselé půdy v nížinách a v horských oblastech a k růstu potřebují od června do října teplé a vlhké klima.

Kam chodíte na lišky?

Výjimečná chuť a mnoho vitaminů

Lišky jsou oproti jiným houbám pevnější a křupavější na skus. Mají pepřovou a kořeněnou aromatickou chuť, jejich vůně lehce připomíná meruňky.

Nemají téměř žádné kalorie, jsou bohaté na vitamin D, bílkoviny a železo. V kuchyni bývají mimořádně oblíbené a často se používají při přípravě smetanových omáček, rýžových pokrmů, krájeného masa, míchaných vajec a omelet. Hodí se k nakládání, blanšírování, mražení i k sušení, čímž ztratí část své aromatické chuti.

Houbu je nutné nejprve pořádně očistit a krájet na větší kusy. K liškám se hodí kopr, bobkový list a nové koření. S kořením to ale není dobré přehánět, aby se nepřebila její chuť.

Už nevíte, co s houbami? Zkuste si z nich připravit koření Přečtěte si také:

Už nevíte, co s houbami? Zkuste si z nich připravit koření

Liščí špagety

Co bude potřeba:

  • 500 g čerstvých lišek
  • 500 g špaget
  • 150 g prorostlé slaniny
  • 2 malé cibule
  • stroužky česneku podle chuti
  • olej na smažení
  • asi 150 g smetany na vaření
  • čerstvá petrželka
  • sůl
  • pepř
  • strouhaný parmazán

Postup:

Špagety připravte podle návodu na obalu, raději al dente než příliš měkké. Na pánvi rozehřejte olej. Osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli a případně na kostičky nakrájenou slaninu spolu s liškami. Podle potřeby přidejte nasekaný česnek (v tuto chvíli méně znamená více, aby to nezakrylo pikantní chuť lišek). Přidejte vodu z těstovin a smetanu. Vařte doměkka tři až čtyři minuty. Nyní přidejte kousek másla a nechte jej rozpustit. Dochuťte pepřem a solí.

Lišková kulajda

Co bude potřeba:

  • 250 g čerstvých, očištěných a pokrájených lišek
  • 2 l hovězího vývaru nebo vody
  • 1 cibule
  • 4 až 5 oloupaných a pokrájeních brambor
  • ½ l kysané smetany (33%)
  • ¼ l octa
  • čerstvý kopr
  • nové koření
  • do každé porce vejce uvařené „nahniličko“ (případně „natvrdo“)
  • čerstvý celý pepř (cca 5 kuliček)
  • 3 bobkové listy
  • kmín
  • 4 lžíce hladké mouky

Postup:

Na másle necháme zpěnit pokrájenou cibuli, stáhneme plamen a přidáme dvě až tři lžíce mouky. Pořádně promícháme, aby se mouka nepřipálila. Až se vytvoří jíška, zalijeme ji vývarem nebo vodou. Přidáme lišky, brambory, koření a přivedeme k varu. Polévka se vaří do změknutí brambor 15 až 20 minut. Následně přidáme smetanu s dohladka rozšlehaným zbytkem mouky. Promícháme a opět krátce, cca 5 minut, povaříme. Na závěr podle chuti dosolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr.

Vařené vejce, respektive vejce nahniličko, servírujeme rozpůlené na talíři.

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).