Houževnatec jedlý (Lentinus edodes) neboli shiitake (také šiitake) je lupenatá dřevokazná houba, která se nejčastěji pěstuje v Japonsku, a to na kmíncích stromů rodu Pasania. Jsou to stromy podobné mladých dubům. Shiitake pochází původně z východní Asie, kde se jeho léčebné účinky využívají více než dva tisíce let.
Houževnatec v našich lesích nenajdeme, ale můžeme si koupit substrát s jeho kulturou a sami si ho po celý rok pěstovat ve sklepě, garáži či bytě. Dá se také sehnat v obchodech se zdravou výživou či bylinkářství v sušeném sypaném stavu či kapslích.
Jak můžeme houževnatec zpracovat?
- Houbu lze zamrazit, usušit či naložit do lihu i vína.
Pro koho je houževnatec vhodný?
- Tato houba je naprosto bezpečná pro děti, těhotné i kojící ženy.
Co shiitake obsahuje
Shiitake má vynikající chuť a aroma připomínající česnek. Obsahuje velké množství proteinů, zinku, draslíku, vitamíny skupiny B a vysoké množství vitamínu D. Dále je bohatá na polysacharidy a bílkoviny s esenciálními aminokyselinami.
Léčivé účinky houževnatce
Tato houba vykazuje výrazně silnou protinádorovou a protivirovou aktivitu. Zvyšuje imunitní systém organismu. Obsahuje sacharidovou složku lentinan, která podporuje tvorbu lymfocyt a jiných částic imunitního systému. Značně snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, krevní tlak, má silné protisklerotické účinky. Také pomáhá tlumit nejrůznější příznaky alergií. Podporuje potenci, posiluje činnost žlučníku, jater, slinivky. S úspěchem lze houževnatec využít i k čištění organismu.
Galerie: Nejzdravější houby většina houbařů vůbec nezná a nesbírá je
Léčivé recepty se shiitake
Shiitake kapky na snížení krevního tlaku, cukru i cholesterolu
Potřebujeme: 1 lžíci sušené shiitake (nebo 2 lžíce čerstvé), 1 lžíci sušené kopřivy, 1 lžíci sušeného šišáku bajkalského, 1 lžíci sušených levandulových květů, 0,5 litru 60% lihu či ovocné pálenky
Postup: Houbu smícháme s bylinkami, zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby směs přecedíme, vymačkáme, tinkturu nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Kapičky užíváme 3× denně 30 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody po dobu 6–8 týdnů.
Víno na posílení organismu
Potřebujeme: 1 lžíci sušené shiitake, 1 lžíci sušené hlívy, 1 lžíci sušeného šišáku bajkalského, 1 lžíci sušené kůry lapacha, 1 lžíci sušeného květu měsíčku, půl lžičky tlučených fenyklových semínek, půl lžičky tlučených anýzových semínek, 5 tlučených hřebíčků (koření), 1 l kvalitního červeného vína
Postup: Všechny přísady smícháme dohromady a zalijeme je vínem. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté přecedíme a po dobu 8 týdnů užíváme 2× denně 1 štamprli.