Přečetl jsem si článek a zběžně i diskusi. Je evidentní, že za mnoho problémů si můžem sami. Nějakou dobu pracuji Anglii a pokud jdete do restaurace, tak v menu narazíte na standardní názvy jídel a navíc máte obvykle rozepsáno, co na talíři najdete. Pokud něco nechcete, není problém oznámit to obsluze. Lidé to běžně dělají. Ve výsledku dostanou jídlo, které očekávají.
U nás jdeme do restaurace, vybereme si jídlo podle vzorce čím exotičtější název tím lépe. Pokud patříme k menšině a nenávidíme oblohy, nenapadne nás se zmínit servírce. Dostaneme jídlo. S překvapením zjištujeme, že se jedná o obyčejný oběd s obligátní zeleninou okolo. Tiše nadáváme. Jdeme domů a napíšeme článek o úrovni české gastronomie..
Když není problém napsat článek, proč by měl být problém prohodit pár vět s obsluhou a doladit jídlo?