Na začátku byl jeden přerostlý keřík levandule na zahradě. Martina Koníčková, tehdy novopečená maminka, chtěla vonící bylinku zužitkovat, a tak se zrodil nápad vyrábět bylinkové sirupy podle šetrných receptur bez použití chemických látek a jakýkoliv náhražek.
Co se dozvíte v článku
Nyní její repertoár čítá skoro desítku sirupů, které vyrábí z rozmanitých druhů bylinek, od mateřídoušky až po rakytník, v závislosti na ročním období. Její stálicí je levandulový sirup. Ten si již vysloužil ocenění Regionální potravina a organizátoři soutěže jej zařadili do cyklu Příběhy regionálních potravin, který se věnuje zajímavým lokálním výrobcům.
Láska k bylinkám a zavařování
„Jsem z rodiny, kde se zavařuje úplně všechno. Moje teta říkávala, že i kdybychom zavařovali vzduch a šišky, tak to bude jedlé,“ směje se dnes Martina Koníčková. Před pár lety, když byla na mateřské dovolené, se zrodil nápad na výrobu bylinkových sirupů nejrůznějších druhů. A tak začaly v rodinném domku kousek od středočeských Líbeznic vznikat její první výrobky.
„Bylinky jsou skvělé, protože mají pozitivní účinky na spoustu neduhů – pomáhají proti kašli a zahlenění, mají detoxikační účinky a pro náš organismus jsou všeobecně velmi prospěšné,“ vysvětluje Martina Koníčková. A to byl i jeden z prvních impulzů, proč se do výroby sirupů pustila naplno – její malý syn Kubík trpěl na ekzémy, s jejichž léčbou si již nevěděla rady. Bylinné sirupy na tyto problémy skvěle fungovaly.
„Nejdříve jsem dělala sirupy jen pro svou potřebu a pro pár známých. Jednoho dne mi zazvonil telefon z hygienické stanice ohledně výroby. A právě díky tomuto telefonátu jsem si uvědomila, že chci sirupy prodávat, a začala jsem si hledat výrobnu,“ popisuje Martina Koníčková.
Receptury ladila, důležitá je i surovina
Martina Koníčková přiznává, že vyladit proces výroby byl zpočátku oříšek a několik várek přišlo nazmar, než dokázala perfektně namíchat poměr surovin tak, aby vznikla výsledná chuť:
„Příprava sirupů je opravdu alchymie. Každá bylinka má jiné využití, jinou chuť i aroma. Proto jsem dlouho studovala, co každá z nich umí a s čím ji skloubit tak, abych docílila požadované chuti,“ říká Martina Koníčková.
Všechny sirupy „od sejkorky“ jsou vyrobeny z lokálních bylinek, které vyrostly na spřátelené farmě, kde levanduli a další rostliny pěstuje Ivana Matějková.
Sirupy si vyrábějí z naložených bylin, které se následně louhují a nakonec se svaří s cukrem a kyselinou citronovou. Sirupy neobsahují žádnou další chemii ani přídavky. Jejich dezinfekční účinky navíc zajišťují, že se nezkazí, a tak vám doma vydrží až půl roku.
Poptávka je sezónní, levandulový sirup je ale stálice
Jak majitelka výrobny popisuje, zájem o sirupy závisí na ročním období. „V zimě jde nejvíce na odbyt rakytníkový, šípkový a zázvorový s citronem. V létě zase zákazníci nejvíce objednávají mateřídoušku s tymiánem, růži s limetkou a malinou a ovocné sirupy. Největší zájem je ale o levanduli, u které mám objednávky celoročně,“ říká Martina Koníčková.
Levandule je z podstaty velmi hořká bylina. Proto se využívá spíše v oblasti kosmetiky než gastronomie. Nicméně pokud ji správně naložíte a poté smícháte se správnými ingrediencemi, vykouzlíte jedinečnou chuť, která je nezaměnitelná, a dokresluje ji i unikátní aroma. „Levandulový sirup v sobě snoubí trpkost, kyselost i sladkost. V tom je podle mě tajemství jeho úspěchu, který nám přinesl i tak skvělé ocenění, jako je Regionální potravina, za něž jsem nesmírně vděčná a mám z něj obrovskou radost,“ usmívá se Martina Koníčková.
Známku kvality Regionální potravina získávají ti nejlepší výrobci z daného regionu, jejichž produkty splní náročné chuťové a kvalitativní požadavky. Soutěž si klade za cíl podporovat regionální producenty, kteří dělají svou práci poctivě a s ohledem na lokální suroviny a výrobu. A přesně to přineslo ocenění i Martině Koníčkové a jejím Sirupům od sejkorky. „Zisk Regionální potraviny byl pro mě impulzem a doslova mi vlil další sílu do žil. Po koronavirové přestávce, která znamenala zánik či utlumení provozu pro spoustu restaurací a kaváren, kam jsem sirupy dodávala, jsem našla sílu k další výrobě a začala jsem se orientovat spíše na obchody a e-shopy, kde nyní své výrobky nabízím,“ vysvětluje nelehkou situaci.
Sirupy od sejkorky
- Martina Koníčková sirupy vaří už 5 let.
- Zakládá si na kvalitních surovinách, vše je bez umělých přísad, dochucovadel, esencí, sladidel, barviv a ostatních náhražek.
- Bylinné sirupy jsou vyráběny z bio bylinek, které rostou na jihu Čech.
- V r. 2021 získala ocenění Regionální potravina za levandulový sirup.
- Nabízí 7 příchutí v balení 500 ml a 1 litr.
Co dál? Čatní, marmelády i přesnídávky
Díky zisku ocenění Regionální potravina se rovněž zvýšila poptávka po sirupech. „Mé výrobky chci vždy dodávat čerstvé a v té nejvyšší kvalitě, proto se nyní pravděpodobně prodlouží dodací lhůta podle toho, kolik objednávek se mi nahromadilo,“ říká Martina Koníčková. Nicméně plány má i tak velké.
„Ráda bych výrobu rozšířila na celou Prahu a následně i Pardubice. Nedávno jsem navázala spolupráci s jedním z velkých řetězců, kde budou mé výrobky dostupné. Rovněž bych chtěla výrobu obohatit o další druhy produktů – nyní mám v plánu z bylinek vyrábět čatní, které se perfektně hodí k sýrům. Mým snem rovněž vždy bylo vyrábět marmelády a dětské přesnídávky, to je ale ještě daleká budoucnost,“ uzavírá s úsměvem Martina Koníčková. Sirupy jsou k mání online v e-shopu, v menších obchodech a již i v některých prodejnách Globusu.
Další informace o ocenění Regionální potravina, oceněných výrobcích i producentech naleznete na stránkách Regionální potravina.