Pokud vám úroda z vaší zahrádky letos přivodila široký úsměv na tváři, nenechte si ho nikým z tváře smést. Ani závistivými sousedy, a už vůbec ne plísní, která by plody vaší píle mohla velmi rychle zasáhnout, pakliže byste je tedy špatně skladovali. Připomeňme si, jak, co a kde skladovat.
Zeleninu a ovoce skladujte odděleně, v chladu a temnu
Bohatou úrodu ze zahrady či pole můžete rozdat kamarádům nebo prodat známým. Máte-li dostatek sil a času, sušte. Usušit se dát totiž všechno. I meloun. Variantou, jak uchovat zeleninu, je i krouhání a následné natlačení a do sklenic, zkuste Zdravou pochoutku: Kvašenou zeleninu pickles. Pokud však disponujete ideálním prostorem, který je větraný, temný a chladný se stálou teplotu od nuly do čtyř stupňů Celsia, skladujte úrodu tam.
Důležité je zajistit, aby uložená úroda během zimních měsíců nepromrzla. Ztrácí pak strukturu i chuť. Vlhkost vzduchu by se měla pohybovat okolo osmdesáti pěti procent, což lze regulovat kropením podlahy či větráním. Aby stěny neplesnivěly, můžete je po vzoru vinařů natřít bílým vápnem s přídavkem modré skalice. Avšak pamatujte na důležité pravidlo: nikdy neskladujte ovoce a zeleninu dohromady. Některé druhy zeleniny, jako brambory či zelí, totiž vydávají specifické pachy, které mohou nepříjemně ovlivnit chuť uskladněného ovoce. Zelenina zas může při skladování s ovocem kvasit. Proto je lepší uchovávat ovoce a zeleninu odděleně v jiných místnostech, případně oddělené přepážkou.
Kam se zeleninou?
V případě jednotlivých druhů zeleniny se liší způsob uskladnění. Mrkev, celer a petržel si ráda hoví v dřevěné bedýnce s vlhkým pískem, kdy se jednotlivé druhy zeleniny vzájemně nedotýkají. V obdobných podmínkách se velmi dobře daří i salátům, kapustě či zelí, protože košťálová a kořenová zelenina se vzájemně velmi dobře doplňuje. Zatímco košťálová zelenina zachová vlhké klima, kořenová naopak vlhkost absorbuje.
To bramborám by se na vlhkém písku nelíbilo, chytly by rychle plíseň a bylo by po nich. Svědčí jim skladování na dřevěném uhlí, díky kterému si zachovávají po celou zimu čerstvost a dobrou chuť. Jestli váháte, kam s cibulí či česnekem, určitě je neukládejte do blízkosti zbytku úrody, mohla by od nich nepříjemně načichnout. Svažte je do svazků a zavěste ke stropu třeba na půdu.
Kam s ovocem?
Písek je vhodný nejen pro skladování kořenové a košťálové zeleniny, ale i ovoce, například jablek či hrušek. Aby si ovoce zachovalo svou chuť a zbavovalo se průběžně vlhkosti, zabalte jednotlivé kusy ovoce stopkou vzhůru do papíru, pak je ve dvou řadách naskládejte do bedýnek s pískem a bedýnky zavřete. Skladovat můžete i švestky či blumy, těm se bude dobře dařit v pšeničné mouce. Čtete správně, tyto plody totiž nemají rády vzduch a mouka jim o něj ráda odpomůže. Plody i se stopkami sbírané za suchého počasí skládáme do nádoby a postupně zasypáváme moukou. Před použitím mouku z plodů omyjeme a pro čerstvou chuť na okamžik podržíme švestky v sítu nad parou.
Zdroj: TZ Vitalvibe