Hlavní navigace

Oteklé a modrající prsty upozornily Evu na závažnou nemoc. Úplně jí změnila tvář

28. 6. 2024

Sdílet

Eva měla vážné zdravotní potíže od dětství. Když se před několika lety dozvěděla svou další diagnózu – lékaři zjistili, že trpí sklerodermií – nesla to psychicky velmi špatně. Pomohl jí mimo jiné rozhovor s psycholožkou z Revmaporadny. „Ujistila mě, že můj pohled na život je správný, což jsem potřebovala slyšet od odborníka,“ říká žena.

Paní Eva (48) z Hlinska se od pětadvaceti let léčí s revmatoidní artritidou. Na podzim roku 2022 ji ale zaskočily bolesti rukou a nohou, s nimiž se nikdy předtím nesetkala. Prsty i dlaně mě nejenom bolely, ale natékaly mi a začaly modrat a fialovět. To stejné se mi objevilo na chodidlech, popisuje žena začátek svého příběhu se sklerodermií v hlavní roli. 

V té době ji trápila také stoupající váha, ačkoli jedla jako vždycky a k tomu se pořád dost hýbala. Přesto přibrala šest kilo a vůbec nechápala, co se to s jejím tělem děje. Byla jsem hodně aktivní, chodila jsem často ven se psy a pravidelně jezdila na koni. Nebylo mi jasné, kde se ta kila najednou berou, popisuje, co se tehdy dělo. 

Díky moderní léčbě může Michaela i s roztroušenou sklerózou chodit do práce Přečtěte si také:

Díky moderní léčbě může Michaela i s roztroušenou sklerózou chodit do práce

Obrátila se proto na svou ošetřující revmatoložku, která ji vyšetřila a odebrala jí krev. Výsledky byly v pořádku. Nateklé ruce poté ukázala i své kardioložce, k níž chodí pravidelně na kontroly se srdcem kvůli vrozené srdeční vadě. Lékařka ji poslala na a lymfatické vyšetření a na kožní. Absolvovala cévní vyšetření, také vyšetření ledvin a jater. Ale pořád se nic nezjistilo, a Evě přitom stále nebylo dobře. Proto se znovu vydala za svou revmatoložkou. 

Kolečko po vyšetřeních

Řekla jsem jí, že mi není dobře, běhám od jednoho lékaře k druhému a stále nevím, co se mnou je. Na revmatologii mi tedy znovu odebrali krev a provedli tentokrát podrobnější vyšetření. Výsledky ukázaly, že by se mohlo jednat o systémovou sklerodermii, popisuje Eva. Revmatoložka ji proto odeslala k docentu Tomáši Soukupovi, vedoucímu lékaři II. interní gastroenterologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové. 

Potíže už od dětství

V nemocnici diagnózu potvrdili a vyšetřili Evě ještě jícen, srdce a plíce. Zjistili, že má kromě systémové sklerodermie také plicní hypertenzi. Pan docent Soukup mě s tímto onemocněním objednal do specializované ambulance v IKEM, kde mi navíc zjistili, že mi selhává srdce a má nepravidelný rytmus, hned mi tam tedy nasadili léčbu, říká Eva, která se už předtím potýkala s řadou chorob – ve čtyřech letech jí například operovali srdce, od dětství prodělala několik operací středního ucha a od té doby na jedno ucho neslyší, později byla na operaci zad a operaci žlučníku. Když mi lékaři sdělili, co mi je, bylo toho na mě už moc. Nebyla jsem schopná vstát z postele, bylo mi zle psychicky i fyzicky, popisuje Eva.

Trápila ji zácpa a bolesti břicha. Nešlo o zažívání, projevila se tak rakovina vaječníků Přečtěte si také:

Trápila ji zácpa a bolesti břicha. Nešlo o zažívání, projevila se tak rakovina vaječníků

I přes nasazenou léčbu ji navíc dál trápily otoky a bolesti prstů, kloubů a také to, že se při sebemenším pohybu zadýchávala. Musela proto řadu aktivit omezit, přestala pracovat a přešla do plného invalidního důchodu. Doma máme dvanáct schodů, a když je vyjdu, musím si odpočinout. Všechno mi trvá dlouho, život se mi strašně zpomalil. Stále se starám o svoje pejsky, už s nimi ale nezvládnu být venku tak často jako předtím. Musela jsem také na čas přestat jezdit na koni, líčí Eva, která se dlouho nemohla psychicky vyrovnat s tím, že trpí tak závažnou nemocí. 

Rychlá psychologická konzultace 

Nejvíc mi pomohlo vypovídat se a svěřit se s tím, co prožívám, mé kamarádce, která pro mě byla na telefonu, kdykoliv jsem potřebovala. Díky tomu, že jsme vše rozebíraly hodně realisticky, tak jsem dokázala nemoc pochopit a smířit se s ní, říká Eva. 

Více informací o systémové sklerodermii shledala také na internetu a narazila na skupinu Skleroderma působící v rámci pacientské organizace Revma Liga. Díky ní se dostala k rychlé psychologické konzultaci v Revmaporadně. „Rozhovor s paní psycholožkou mi pomohl srovnat se s mým stavem a ukončit tak vnitřní boj. Ujistila mě, že můj pohled na život je správný, což jsem potřebovala slyšet od odborníka,“ vysvětluje Eva. Díky zlepšení psychického stavu zvládá lépe i fyzické projevy nemoci. 

Galerie: Evě změnila sklerodermie život i tvář

Nemoc si vybrala mě, ne já ji

Jsem moc vděčná svým kamarádkám, s nimiž mohu mluvit o všem, i o strachu ze smrti. Svému synovi, příteli a nejbližší rodině. I oni jsou mi velkou oporou. Začínám opět jezdit na koni a snažím se fungovat, nemoc si tolik nepřipouštět – vždyť nemoc si vybrala mě, ne já ji, říká Eva. Když je jí nejhůř, podle svých slov se pomazlí se svými pejsky, a když ani to nezabere, zavolá své kamarádce, která ji vždycky povzbudí.

Momentálně je Eva jak v péči docenta Soukupa v Hradci Králové, tak lékařů v IKEM.

Video: Vystihují nás naše vášně, ne naše nemoc

Zdroj: Youtube.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).