Názor k článku Škodlivá éčka neexistují, tvrdí potravináři od Karel - Jak už taky víckrát zaznělo, nic se nemá...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 10. 2011 15:34

    Karel (neregistrovaný)

    Jak už taky víckrát zaznělo, nic se nemá přehánět anebo příliš zevšeobecňovat.
    Potravináři ale jednoznačně lžou. V seznamu "éček" je spousta látek naprosto neškodných, hodně z nich dokonce zdraví prospívá. Je tam ale i spousta látek, které zdraví škodí zcela jistě a to, že je nějaký euroúředník povolí rozhodně neznamená, že škodit přestanou. Už jen když sleduju činnost euroúředníků za posledních pár let a vidím je dělat kravinu za kravinou, nevěřil bych jim ani nos mezi očima, natož jejich úřední výnosy o zdravotní (ne)závadnosti něčeho.
    Uvědomte si i tu formulaci: " ... je nějaká přídatná látka shledána škodlivou do té míry, ... " tj i sami potravináři si nedovolí říct, že všechna éčka jsou neškodná. Mluví se o míře škodlivosti. Tedy některá éčka jsou v tom seznamu povolena ne proto, že neškodí, ale z jiných důvodů. Buď proto, že úředník uvěřil, že zákaz by přinesl příliš velké potíže výrobcům, nebo úředník uvěřil, že v nějaké schválené dávce budou škodlivé účinky daného jedu zanedbatelné, nebo jednoduše úředník byl podplacen.
    I kdybychom nakonec přijali možnost, že úředníci to myslí i dělají dobře, stále je tu fakt, že z pragmatických důvodů povolují používat i látky, které zdraví neprospívají. A chtěl bych mít právo sám rozhodnout, zda musím či nemusím takové látky jíst.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).