Celou tuhle E-srandu sleduju uz delsi dobu, zejmena od doby, kdy jsem si celou tu tabulku prosel.
Pravda je takova, ze temer kazda potravina ma svuj E kod, stejny v celem civilizovanem svete. Takze tam najdete i mleko, mouku a cojavim jeste. Proste naprosto normalni zdrave veci, bez kterych se neobejdeme.
Na druhou stranu jsou tam i hnusy typu kyselina solna a cojavim jeste.
Takze TVRZENI, ZE ECKA JSOU SKODLIVA JE NAPROSTO NESMYSLNE.
Nejjednodussi reseni, a spousta vyrobcu k nemu pristupuje je takove, ze ve slozeni vyrobku nebudou uvadet E123 ale tetrahydromegagigahugoxolutol (atd...). Vyrobek bude uplne stejnej jako predtim, jen tam nebudou Ecka :-)
Zdenek
Ano, v žaludku ano. Ale ne v ústech, jícnu, dýchacích cestách ... Naše tělo se docela hodně snaží, aby se tato látka jinam než právě do žaludku nikdy nedostala. Nemoci spojené s tím, kdy se jí v žaludku tvoří víc než by mělo, nebo kdy proniká ze žaludku do jiných částí trávicího traktu než kam patří si třeba najděte sám ;-).
To mi reknete, jake ecko ma mleko :-DDD
Pod ecky samozrejme nejsou potraviny, ale pridatne latky - napr. barviva, konzervanty apod. Nektere muzou byt prospesne (byt treba diskutabilne - opravdu zvysuji pridatne vitaminy v potravinach jejich celkovy prijem do organismu?), mnohe jsou temer urcite neskodne, ale rozhodne jsou mezi nimi skodlive latky. Zrovna napr. zminene tavici soli v tavenacich (rozne fosforecnanove smesi) potrebuji pro traveni velke mnozstvi vapniku, ktery se tak uvolnuje z kosti. Je tohle snad priklad pridatne latky, ktera neni skodliva??? Nepochybuji, ze pro vyrobu tavenaku je potrebna, ale to jeste neznamena, ze je neskodna.
Takovych je samozrejme mnohem vic - napr. naduzivane dusicnany, ktere se vazi na hemoglobin v krvi a snizuji schopnost okyslicovani? Proc by asi jinak stat tak peclive reguloval mnozstvi dusicnanu ve vode, kdyby se jednalo o neskodnou latku, za jakou ji vydava ten demagog?