Chléb s pomazánkou, jogurtový nápoj nebo tvarohový dezert – i tak může vypadat zdravá snídaně či svačina pro školáka. Co říkají o zdravém a pravidelném stravování školáků odborníci a jaká je realita?
Když zazvoní školní zvonek, znamená to začátek vyučování, ale také přestávku, a přestávka rovná se svačina. Nebudeme si dělat iluze – celkem běžný obrázek svačících školáků by vypadal asi takto: skupinka kamarádů se složí na maxi balení brambůrků, někdo si jde pro bagetu do automatu a další vytáhne z domova housku se salámem, popřípadě čokoládovou tyčinku.
Podívejte se, jak vypadají skutečné svačiny školáků:
Je zbytečné hledat viníky. Samozřejmě, že strava ze školního bufetu, kterou sdílejí naše drahé ratolesti s kamarády, je atraktivnější, navíc je to všechno obvykle smažené a řádně prosolené, tudíž mnohem chutnější než chleba s rajčetem. Mnohdy je ale i pro rodiče příjemnější a jednodušší v supermarketu nakoupit „rodinné balení“ cereálních tyčinek v čokoládové polevě a tím své potomstvo, přiznejme si to, trochu odbýt.
Snídaně pro školáka
Zeptala jsem se odbornic, registrovaných nutričních terapeutek Hany Knížkové a Miroslavy Matějkové, na to, jak by se měli školáci stravovat. A začneme pěkně od snídaně.
Hana Knížková, DiS.
nutriční terapeutka
Vystudovala střední zdravotnickou školu (obor Všeobecná sestra) a Vyšší odbornou školu zdravotnickou (obor Diplomovaný nutriční terapeut). Absolvovala kurz ve škole výživy Mahra (obor Výživa dětí). V současné době studuje obor Veřejné zdravotnictví na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Věnuje se problematice dětské výživy, je členem týmu Poradenského centra Výživa dětí (www.vyzivadeti.cz).
Mgr. Miroslava Matějková, DiS.
nutriční terapeutka
Vystudovala střední zdravotnickou školu (obor Všeobecná sestra), vyšší odbornou školu zdravotnickou (obor Diplomovaný nutriční terapeut), Pedagogickou fakultu na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích (obor Výchova ke zdraví) a navazující magisterský obor Vychovatelství se zaměřením na výchovu ke zdraví. Absolvovala rekvalifikační kurz ve škole výživy Mahra (obor Výživový poradce a sportovní dietolog). Praktické dovednosti v oblasti nutriční terapie zdokonaluje v současném zaměstnání, ve VFN v Praze na 1. Interní klinice, klinice Nefrologie a v nutriční ambulanci. Zajímá se o léčebnou výživu, redukční výživu a sportovní dietologii. Věnuje se výživě dětí, spolupracuje s Poradenským centrem Výživa dětí (www.vyzivadeti.cz).
Nešvarem většiny dospělých je, že nesnídají vůbec. Mohou si ale tento zlozvyk dovolit i děti? „Snídaně by měla být vždy vydatná, měla by tvořit cca dvacet až pětadvacet procent celkového denního příjmu energie. Není ale vhodné děti do jídla nutit, raději je naučte jíst menší porce. Nezapomeňte svému dítěti připravit také dostatek tekutin k jejich doplnění po noční pauze. Nedostatek tekutin se přes den může projevit únavou, bolestmi hlavy či nepozorností,“ shodly se obě odbornice s tím, že co se týče velikosti porce, je nutné přihlížet nejen k věku dítěte, ale také k množství pohybové aktivity. Samozřejmě jiná snídaně čeká dítě, které se krom tělesné výchovy během vyučování příliš nepohybuje, a jiná je vhodná pro malého sportovce.
A co příklady takové plnohodnotné snídaně? Nutriční terapeutky mi doporučily snídaně, které ve mně trochu evokovaly doby docházky do mateřské školky, ale na druhou stranu – možná na tom něco bylo…
Snídaně pro školáka
- Dítě do jídla nenuťte, raději nabídněte menší porce.
- Nezapomeňte na dostatek tekutin.
Příklady vhodné snídaně:
- Pečivo s margarínem, plátek sýra nebo kvalitní šunky a kousek zeleniny
- Pečivo s pomazánkou (třeba ředkvičková, kedlubnová s řeřichou, šunková pěna)
- Neslazené snídaňové cereálie s mlékem nebo bílým jogurtem
- Miska šlehaného tvarohu s čerstvým ovocem či zavařeninou
- Pečivo s ovocným jogurtem
Svačina do školy
Svačina by měla být oproti snídani menší. Měla by tvořit asi deset procent příjmu energie. Odbornice opět doporučily několik variant zdravých dopoledních svačinek, které malé školáky zasytí hodnotněji než pražené arašídy nebo čokoláda z automatu.
Pokud máme školáka, který odpoledne navštěvuje různé zájmové kroužky nebo má i odpolední vyučování, je nutné připravit mu s sebou svačinu i na odpoledne. Odpolední svačina by v zásadě neměla být příliš kalorická. Nechceme samozřejmě děti trápit žádnou dietou, ale je to podobné jako u dospělých – pokud děti po odpolední svačině nečeká žádný fyzicky náročný kroužek, dětské tělo by už zbytečnou energii nestačilo využít a uložilo by si ji do zásoby. Odpolední svačinu tedy přizpůsobte odpolední aktivitě školáka. Tato svačina by dle nutričních terapeutek měla zahrnovat „potraviny, které mají nižší energetickou hodnotu a glykemický index. Zasycení z nich déle vydrží a navíc organizmus nebude mít problémy s nadbytkem energie i při větším objemu jídla“.¨
Dopolední svačina
- Chléb nebo pečivo s pomazánkou (pažitková, pórková, celerová se šunkou)
- Jogurt či jogurtový nápoj
- Tvarohový dezert nebo ovocná přesnídávka
- Zelenina a/nebo ovoce (celý kus, salát, jako součást obložení sendviče)
- Sušené ovoce, domácí müsli, směs ořechů
Odpolední svačina
- Svačinu přizpůsobte odpolední aktivitě školáka.
- Měla by zahrnovat potraviny, které mají nižší energetickou hodnotu a glykemický index.
I u jídla platí: Jděte příkladem
Učit děti zdravým stravovacím návykům samozřejmě není žádná legrace, ale čím dříve začneme, tím snáze to půjde. „Dítě si stravovací návyky vytváří již v prvních letech života. Proto je právě tak důležité, aby dostávalo zdravou stravu s dostatkem všech živin. Malé dítě se všemu učí nápodobou, tzn. i stravovacím návykům,“ říkají odbornice a nabádají, že je třeba jít dítěti příkladem. Je zbytečné kázat dítěti o pórkové pomazánce a slunečnicovém chlebu, když sami vynecháváme snídani, a večeři, při které nás dítě samozřejmě pozoruje, odbudeme párkem s hořčicí.
„Tyto stravovací návyky si dítě přenáší až do dospělosti a pak pro něj mohou znamenat zdravotní riziko nejen v podobě zvýšené tělesné hmotnosti,“ varují nutriční terapeutky. Samozřejmě riziko nadváhy či dokonce obezity je velmi aktuální. Je zbytečné hovořit o tom, že děti tráví více času sedavými činnostmi, o tom už se napsalo dost, ale je to třeba brát v potaz. „Pokud dítě nebude mít pravidelné rozvržení příjmu energie v průběhu celého dne, nebude organismus zvyklý na pravidelné dávky jídla/energie a pravděpodobně si bude vytvářet zásoby v podobě podkožního tuku, což může vést až k dětské obezitě. Navíc při následujících jídlech (obědu a večeři), pokud dítě nebude snídat a svačit, sní větší porce,“ varují odbornice před přejídáním.
Vynechaná snídaně či svačina vede k problémům se soustředěním
Vynechávání snídaně nebo svačiny má samozřejmě vliv i na výkon dítěte během dopoledne. Odbornice upozorňují zejména na problémy se soustředěním. Vše souvisí se vším. Nemůžeme od našich milovaných ratolestí očekávat samé jedničky a skvělé výsledky na odpoledním basketbalu, když je nenaučíme zdravě snídat a svačit. „V rámci pravidelného a vyváženého stravování je svačina a snídaně velmi důležitým denním jídlem, bohužel často vynechávaným a podceňovaným. Slouží dětem k doplnění energie a zachování vyrovnané hladiny krevního cukru,“ uzavírají nutriční terapeutky.