O škodlivosti aspartamu, sorbitolu,... jakéhokoli jiného umělého sladidla nevím nic. Ale podívejme se na věc jinak, pomocí dvou naprosto jednoduchých tvrzení:
1. Množství cukru (glukózy/sacharózy) obsažené ve dvou kávách a sladkém čemsi, bude minimálně 7 lžiček s kopečkem. I toto, pro mnohého člověka dnes nepatrné množství cukru (z celkového množství které v průběhu dne přijme), je množství které dokáže ovlivnit metabolismus a změnit celou řadu pochodů. Lepší by bylo prostě ten cukr nepřijmout, nebo alespoň dbát na rozložení v průběhu dne.
2. Umělé sladidlo je vždy horší než přirozený cukr.
P.S.
Kdybych si měl vybrat zda umělé sladidlo, nebo chuťový ekvivalent klasického cukru, dal bych vždy přednost cukru, klidně i desetinásobku cukru před umělým sladidlem.
Jednodušší a přirozenější než jíst umělá sladidla mi příjde nesladit vůbec. Vůbec tak nemám potřebu řešit fámy a pokusy o manipulaci.
P.P.S.
Nevím přesně proč, ale fámy a rizika spojená s aspartamem mi vždy příjdou v něčem podobná dojmu jaký se snaží navodit teflon při použití v kuchyni. Vím že je to nesrovnatelné, ale prostě je na tom aspartamu něco špatně už z principu (aniž bych se tím musel vědomně zabývat) a já bych do něj nešel.