Názor k článku Sladidlo stévie není takový zázrak, jak si mnozí myslí od Ostap Bender - Má-li být tou lepší variantou zmíněnýxylitol (něm. Birkenzucker),...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 2. 2015 20:51

    Ostap Bender

    Má-li být tou lepší variantou zmíněnýxylitol (něm. Birkenzucker), pak autor jaksi zapomněl uvést, že jeho výroba je značně drahá. Zkoušeli ho už Finové za války, kdy byli odříznuti od dovozu cukru, a po válce od toho upustili. V současnosti se v Evropě nejvíc produkuje v Dánsku (fa Danisco) a také v Maďarsku, kde zahraniční konkurence zničila tamní cukrovarnický průmysl. Tam ale mají aspoň surovinovou základnu - odpad při pěstování kukuřice, leč i tak je to drahá záležitost. Navíc by se xylitol neměl požívat ve větším množství, protože způsobuje řídkou stolici; domnívám se, že z tohoto důvodu není povoleno jeho podávání dětem.
    Ke stevii: V EU byla sice povolená teprve nedávno, ale léta už je používaná např. v Japonsku. Coca Cola jí tam vesele sladí a jen čekala na to, až se rozhoupe i Evropa. Chuť, pravda, nic moc, např. fa Kofola o tom ví své a doslazuje i jinými umělými sladidly, ale takový humus to zase není. Je to věc zvyku. Je jasné, že plete-li si někdo slazení kávy s krmením grošáka a dává si do hrnku třeba čtyři kostky, bude mu chuť stevie připadat odporná. Osobně nesladím ani kávu, ani čaj a žiji docela spokojeně přiměřeně okolnostem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).