"Kdo chce kam, žere si rafinovaný bílý, chemicky ošetřený řepný." Pane, napřed si zjistěte, jak se cukr vyrábí, a pak plácejte něco o chemii. Jediná "chemie", která se při výrobě cukru používá, je vápenné mléko (čiření) a oxid uhličitý (při saturaci), což rozhodně nejsou žádná vysoce nebezpečná éčka. Vzniklá šťáva se zahušťuje a poté krystalizuje, čímž vznikne surový cukr - to je ten váš "melasový, chemicky neošetřený". Ani při jeho rafinaci, ani při afinaci na bílý cukr se nepoužívá nic jiného, než voda, pára a fyzikální zákony. Doporučuji zajet si do Dobrovice, tam ještě funguje jeden z mála českých cukrovarů. Možná vám umožní prohlídku provozu, a kdyby ne, je tam fundované muzeum.
Je ovšem pravda, že někdy se k rafinovanému cukru přidává dodatečně melasa, protože je to cool a lid to žádá.