Osobně jsem stévii zkoušel a je to hnusná pachuť. Takže jsem se vrátil k původní alternativě: skoro nesladím. Čaj sladím jen když jsem nemocný (lépe se to pije) a voda se dá pít i když je ochucená jen ovocnou šťávou. V té je také cukr (včetně citronů), ale zase to člověk neředí 1:1.
Stévie možná je zdravější než cukr i umělá sladidla, ale chuťově už je tedy lepší i voda z vodovodu. Nepřislazovat vůbec je občas opomíjená alternativa.
Až na to, že stévie je umělé sladidlo, protože cesta mezi rostlinkou stévie a tím, čím lze aktuálně sladit a bývá nazýváno jako "stévie", je dlouhá a dochází během ní k mnoha složitým fyzikálně chemickým procesům. Takže "stévie" (neboli E 960) je v podstatě ten Váš aspartam.
viz zde http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1050691&docType=ART&nid=11431