Sladká zrada: cukry schované v údajích o sacharidech

13. 2. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Sacharidy a cukry nejsou to samé. Úskalí sacharidů spočívá v tom, že různé druhy mají odlišný vliv na naše zdraví i váhu. „Tloustnoucí“ cukry jsou schované i tam, kde byste je nečekali.

Pečivo, těstoviny, čočka, hrách, rýže, jáhly, pohanka, ovesné vločky, ovoce, zelenina a brambory… Co mají společného? Jsou zdrojem sacharidů a základním palivem pro naše tělo, jako takové mají v jídelníčku nezastupitelné místo. Ale pozor, není sacharid jako sacharid. Do sacharidů řadíme i cukry, kterými bychom měli šetřit.

Úskalí sacharidů spočívá v tom, že existují různé druhy a tudíž i jejich úloha v našem jídelníčku a vliv na naše zdraví jsou odlišné. Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a složité.

Jednoduché sacharidy: cukry dávají našemu životu sladkou chuť

Jednoduché sacharidy označujeme jako cukry, patří sem řepný, hroznový, ovocný, mléčný a sladový cukr. Po chemické stránce se jedná o mono a disacharidy, které ve své molekule mají jednu nebo dvě sacharidové jednotky. Lidé je vyhledávají pro jejich sladkou chuť. Cukry v sobě ale skrývají nebezpečí. Sníme-li potravinu o vysokém obsahu jednoduchých sacharidů, rychle nám stoupne hladina cukru v krvi. To je signál pro slinivku, aby vyplavila inzulín, jehož úkolem je dostat glukózu z krve do buněk. Následně dochází k prudkému poklesu hladiny cukru v krvi. Málo cukru v krvi dráždí centrum hladu a my saháme po další sladkosti. Dostáváme se tak do začarovaného kruhu a tloustneme.

Po složitých sacharidech nemáme pocit hladu

Sacharidy složité neboli komplexní obsahují více sacharidových jednotek, jejich stavba je složitější a pro tělo je náročnější je rozštěpit na základní sacharidovou jednotku – glukózu. Komplexní sacharidy se proto tráví pomalu a i jejich vstřebávání je postupné. Hladina cukru v krvi nekolísá a my po jejich konzumaci nemáme tak rychle pocit hladu. Chcete-li udržet vyrovnaný příjem energie, dávejte přednost komplexním sacharidům před cukry. Najdete je v již zmiňovaných obilninách, luštěninách, zelenině a ovoci.

Jak se vyhnout jednoduchým cukrům v potravinách radí ve videu výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček:

Po cukru se tloustne. Nejenom

Podle Světové zdravotnické organizace by jednoduché sacharidy měly hradit méně než 10 % celkového energetického příjmu, většina obyvatel rozvinutých zemí ale tuto hranici překračuje. Co se stane s nadbytečným cukrem v těle, který nedokážeme fyzickou aktivitou vydat? Uloží se do tukových zásob. Budete tloustnout, a to i v případě, máte-li tuku ve stravě málo. Zvláště při sedavém zaměstnání bychom proto měli cukry šetřit. Vysokosacharidová strava navíc vede k poruše glukózové tolerance až vzniku cukrovky.

Cukr – kde byste ho nehledali:

  • ochucené minerálky
  • ochucené nápoje (čaje, káva, mléčné výrobky)
  • džusy
  • kečup
  • zeleninové konzervy

Nedávná americká studie zkoumající stravovací návyky 43 000 strávníků zjistila, že zvýšená spotřeba jednoduchého cukru zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Za hlavní zdroje přidaného cukru v našich jídelníčcích označila slazené nápoje (37,1 %), sladké pečivo (13,7 %), džusy (8,9 %), mléčné dezerty (6,1 %) a cukrovinky (5,8 %). Na ty si dejte pozor.

Jak vybírat potraviny a nenaletět

Na výrobcích vždy hledejte tabulku nutričních hodnot. Ta vám pomůže zjistit obsah složitých sacharidů (uvedeny jako „sacharidy“) a jednoduchých sacharidů (uvedeny jako „z toho cukry“). Praktický tip: Poměr jednoduchých cukrů by neměl nikdy tvořit více než třetinu z celkového množství sacharidů. Usnadnit orientaci vám může logo Vím, co jím, které garantuje vyvážený poměr mezi celkovým obsahem sacharidů a jednoduchých cukrů.

 

Autor: BonaVita / Vimcojim.cz

Nutriční tabulka z výrobku Dobré z ovsa ukazuje rozdíl mezi sacharidy a jednoduchými cukry. Jejich vyvážený poměr garantuje logo Vím, co jím na obalech potravin.

  • Tip: Učte sebe i svoje děti přirozeným chutím. Zkuste čaj bez cukru. Pijte čistou nebo kvalitní šťávou mírně oslazenou vodu. Do bílých jogurtů přidejte lžičku domácí marmelády, povidel či med.
Čtěte dále: Jsou sacharidy zabijákem zdraví?

Zdroje: Quanhe Yang, Zefeng Zhang; Edward W. Gregg; W. Dana Flanders; Robert Merritt; Frank B.: Added Sugar Intake and Cardiovaskular Diseases Mortality Among US Adults. JAMA Internal Medicine. Publikováno online 3. 2. 2014. archinte.jamanetwork.com

Autor článku

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka, odbornice na výživu.

V současné době pracuje jako dietolog na OB klinice a v Programu Healthy Plus. Je odborným garantem iniciativy Vím, co jím a piju.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).