Léto je období radosti ze sklizně, ale také čištění, odpeckovávání, loupání, mytí sklenic a finálně zavařování či mražení. Ale i zelenina se skvěle hodí také do zákusků, bábovek nebo dortů. A věřte nebo ne, nikdo to nepozná.
Co se dozvíte v článku
Radili jsme se s odborníky, jak na zpracování cukety, červené řepy či mrkve, a to na sladko.
Cukety do koláče i perníku
Konec srpna těmto zeleným nebo žlutým štíhlým kráskám svědčí. Hodí se pokapané olejem na gril, vydlabané a naplněné masovou směsí k zapečení v troubě, nastrouhané do karbanátků nebo do lasagní místo masa. Uchovat je lze jako součást čalamády, v nálevu na okurky anebo z nich připravíte cuketové zelí.
Pro svojí neutrální chuť se ale hodí i na sladké pečení, a to dokonce i v kombinaci s další zeleninou. „U nás v hotelu je oblíbený tzv. ‚courgette cake‘, což je mrkvový koláč s cuketou, anebo třeba brownie s cuketou,“ říká Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.
U nás doma si zase rádi pochutnáváme na cuketovém perníku, kdy do těsta na jemném struhadle přistrouháme jednu dvě cukety, a když mám hrušky, dám je před pečením na perník. Zkuste, tohle by mohl být nejlepší perník vašeho života.
Hodně šťavnatá je americká cuketová buchta. Jde vlastně o takovou hutnou cuketovou bábovku obohacenou o hrnek kokosu, vlašských ořechů a podmáslí. Tučné přísady s lehkou cuketou pěkně ladí, a když pak moučník potřete vyšlehaným mascarpone se šlehačkou, nikdo by nehádal, že jste do základu použili cuketu. Podobně lahodná je i olejová bábovka s cuketou, na níž nabízíme rychlý recept.
Recept: Cuketová bábovka
Suroviny (ideálně v bio kvalitě):
- 200 g nastrouhané cukety
- 200 g mouky
- 200 g třtinového cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- 3 ks vajec
- 1,5–2 dcl mléka
- 6 lžic rostlinného oleje
Cuketu zbavte vnitřku s jádry a najemno nastrouhejte. Smíchejte všechny sypké suroviny, poté přidejte žloutky z vajec, mléko a olej. Vše promíchejte. Z bílku ušlehejte sníh a pomalými pohyby ho vmíchávejte do směsi. Díky němu bude bábovka nadýchaná.
Pečte při 160 stupních asi 45 minut.
Cuketové tipy pro sladké pečení
Cuketa obsahuje velké množství vody, a tak jsou moučníky s ní jemné a vláčné. Má však jednu nevýhodu, a sice, že před jejím využitím do těsta ji musíte zbavit semen. V moučníku by byla příliš zřetelná a narušila by celkový dojem ze zákusku.
Cuketu můžete po nastrouhání, vypocení (po lehkém posypání solí) a vymačkání přebytečné tekutiny použít i místo jablek do koláče nebo do štrúdlu. Stačí přidat cukr a skořici. Nejlepších výsledků lze dosáhnout kombinací jablek a cukety.
Červená řepa je skvělá do moučníků
Červená řepa se dnes běžně využívá například coby součást hummusu, pomazánek, placek do burgerů nebo carpaccia. „Patří k nejzdravějším druhům zeleniny používaným v kuchyni. A zdaleka nemusí sloužit jen pro tu ‚slanou‘,“ říká Tomáš Kunovský.
Navzdory své zemité chuti si vybojovala místo i v moderní sladké gastronomii, kdy si potykala s čokoládou a tvoří spolu nerozlučnou dvojku. V amerických brownies s kakaem a hrstmi ořechů nebo v čokoládovém dortu (božský je ten od Alberta). Milovat ale budete ale i kefírové muffiny od bloggerky Kitchenette, která jejich povrch ozdobila vyšlehaným krémovým sýrem.
Ať už vyberete jakýkoliv moučník s řepou, bude vláčný, jemný, tmavý a bez řepné pachuti. Zkuste třeba čokoládový moučník, který si šéfkuchař Tomáš Kunovský přivezl ze Skotska, kde patnáct let působil.
Recept: Čokoládový moučník s červenou řepou
Suroviny:
- 250 g uvařené červené řepy
- 200 g tmavé čokolády (70%)
- 200 g másla
- 5 vajec
- 190 g hnědého cukru
- 135 g hladké mouky
- 3 lžíce kakaa
- 10 g kypřicího prášku do pečiva
- 5 lžic uvařené silnější kávy
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- na ozdobení dle chuti
Červenou řepu mixujeme, až vznikne hladké pyré. Čokoládu rozpustíme s máslem. Nejvhodnější je postup, kdy obě suroviny vložíme do mísy, kterou umístíme nad hrnec s probublávající horkou vodou, a necháme je povolit pouze působením horké páry. Takto si zajistíme, že se suroviny rozpustí pozvolna a nepřipálí se. Další možností je použít mlékovar.
Vajíčka ušleháme s cukrem do pěny. Tuto vaječnou pěnu pak přidáme do rozpuštěné
čokolády s máslem a zlehka promícháme. Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva, přidáme k čokoládovému základu. Opět promícháme. Přilijeme šálek vychladlé silnější kávy a pyré z řepy.
Nyní těsto zpracujeme, až je hladké. Formu (může být tradiční kulatá nebo ve tvaru obdélníku) vymažeme změklým máslem a vysypeme hrubou moukou. Pak do ní těsto opatrně nalijeme.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 30 minut. Poté zkontrolujeme, formu otočíme o 180 stupňů a pečeme ještě dalších 10 minut. Po vychladnutí zdobíme, na moučníku vypadají hezky drcené oříšky, mandle, čokoládový krém či kandovaná řepa (uvařená v cukrovém rozvaru).
Tipy pro pečení s červenou řepou
Červenou řepu musíme vždy před použitím uvařit, nebo ještě lépe upéct v troubě zabalenou v alobalu, a oloupat.
Chcete-li ji v těstě zamaskovat, použijte na strouhání jemné struhadlo nebo mixér, v opačném případě si ušetřete práci a volte hrubou stranu struhadla.
Mrkev si rozumí s ořechy
Dušená mrkvička s bramborem, to byl vrchol bezmasé gastronomie osmdesátých let. Dnes už ale umíme mrkev zapojit v teplé kuchyni výrazně více. A to je dobře, protože mrkev je nejlépe stravitelná tepelně upravená, nikoli syrová, jak se často konzumuje, třeba v salátu s jablkem.
V posledních letech se proslavila jako hlavní součást mrkvového dortu s vlašskými ořechy, v mrkváncích – lineckých šátečcích s mrkví plněných povidly, září ale i ve vaflích s pomerančem a mrkví v těstě. „Za výborný dezert považuju i indickou ‚carrot halwu‘, pomalu dušenou mrkev s kardamomem a mlékem,“ přidává svůj „světový“ tip šéfkuchař.
My pro vás máme recept na mrkvový dort se třtinovým cukrem, medem a smetanovým sýrem s javorovým sirupem.
Tradiční mrkvový dort
Suroviny:
- 4 ks vajec
- 2 hrnky třtinového cukru
- 1 lžíce medu
- 2 lžičky javorového sirupu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky mleté skořice
- 8 ks mrkve
- 1 a 1/4 hrnku rostlinného oleje
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
Na krém:
- 500 g čerstvého smetanového sýru
- 1 hrnek třtinového cukru
- 2 lžíce másla
- 1 lžička bio javorového sirupu
- šťáva z 1 citronu
Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Do jedné mísy přidejte postupně vejce, cukr, med a javorový sirup. Vše dobře promíchejte. Ve druhé míse smíchejte všechny suché přísady, které posléze postupně přidávejte k první směsi. Až se ingredience propojí, přidejte olej, nastrouhanou mrkev a také ořechy. Hotové těsto vložte do vymazané formy. Pečte asi jednu hodinu.
Mezitím si připravte krém. Smetanový sýr a všechny další přísady přidávejte postupně do mísy a vše dobře promíchejte, dokud nevznikne hebký krém.
Jakmile dort dopečete, nechte ho vychladnout, poté jej podélně rozkrojte. Jednu část potřete krémem a přiklopte druhým dílem. Krém doporučujeme přidat i na vrch dortu, a pokud vám ještě trocha zůstane, můžete jím ozdobit i boky a přidat ořechy.
Tip pro sladké pečení s mrkví
Mrkev nastrouhaná a podušená s máslem, cukrem a fenyklem vás mile překvapí jako náplň do buchet.
Zkusit ji takto upravenou můžete i místo makové náplně do kynutých šneků.
I další zeleninu využijeme na sladko
Do sladkých těst se hodí například také špenát. Zelený korpus v kombinaci s bílým krémem a třeba malinami upoutá pozornost a chuťově vůbec neruší.
„Další zeleninou, která se dá použít při pečení sladkých pokrmů, jsou brambory, batáty, kapusta se zeleným jablkem nebo celer v kombinaci s vanilkou. Na podzim je pak vhodné využít čerstvé dýně,“ přidává další tipy Tomáš Kunovský.
Existují ale druhy zeleniny, kterým by se ve sladkých pokrmech vyhnul. „Jde o cibuli a česnek. Nepoužíval bych je pro jejich palčivost, ostrost a zkrátka příliš výraznou chuť, ačkoliv věřím, že i tady by se našly nějaké recepty. Praktickému využití zeleniny v přípravě sladkých pokrmů nic nebrání, musí se jen zkoušet a experimentovat s chutěmi,“ dodává odborník.
Zelenina, ať už maskovaná, nebo přiznaná, je to nejlepší, co můžete do sladké tečky (nejen) nedělního oběda přidat. Buchtu obohatíte o vlákninu i nějaký ten vitamín, a pokud použijete celozrnnou mouku, bude se skvěle vyjímat i u větších dětí jako školní svačina, jejichž čas se pomalu blíží.