Vánočním dobrotám ze syrových rostlinných surovin bychom mohli říkat „cukRAWí“. Raw značí styl stravování, ale za vyzkoušení určitě stojí všem.
Co se dozvíte v článku
Jak na cukroví bez živočišných přísad
Základem raw cukroví budou především oříšky, semínka, luštěniny, ovoce – nejčastěji sušené, panenské oleje a koření. Vyloučeny jsou všechny živočišné produkty. Pro přípravu cukroví tedy nebudete sahat po mléku, másle ani vajíčkách.
Suroviny se nejčastěji upravují mixováním, odšťavňováním a speciální technologií sušení. U většiny receptů tak odpadá pravidelná kontrola plechu v troubě; hlavní zásadou a myšlenkou živé stravy je totiž tepelná úprava do maximálně 42 °C. Takovou přípravou potravin u nich nepřijdeme o všechny důležité živiny.
Příprava raw cukroví je rychlovka, tvrdí znalci. Zdánlivě zdržuje pouze namáčení oříšků a semínek předem, ale to je věc plánování. Stačí večer před spaním zalít hrnek oříšků vodou a druhý den zpracovat. Při přípravě tradičního cukroví bývá časté i uždibování syrového těsta, které je později pro naše tělo spíše zátěží. „I v tomto je výhoda raw cukroví. Při jeho přípravě můžete i v mezifázích uždibovat neustále, protože veškeré vstupující potraviny jsou již od počátku jedlé a stravitelné, na rozdíl od mouky, másla a syrových vajec,“ říká Stanislav Petříček z bistRAWveg, kde si lze raw cukroví i objednat.
Co se hodí pro výrobu cukRAWí
Suroviny, které pro cukroví budete potřebovat, jsou prospěšné našemu zdraví. Díky nim vás kousky cukroví i více zasytí a nesníte jich ani tolik.
Oříšky – nejčastěji kešu, mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky, kokos. Ořechy jsou zdrojem bílkovin, esenciálních zdravých tuků, minerálů a vitamínů. Více o výběru a použití ořechů v (i klasickém) cukroví zjistíte v článku Které ořechy se hodí do vánočního cukroví?
Semínka – chia, lněná, slunečnicová, sezamová či maková. Jsou zdrojem omega-3, 6 a 9 mastných kyselin, minerálů, vitamínů, bílkovin a antioxidantů.
Obiloviny – například pohanka. Je skvělý zdroj bílkovin, minerálů a vitamínů. Takové cukroví i zasytí.
Kakao z nepražených kakaových bobů. Zdroj antioxidantů, minerálů a zdravých tuků.
Galerie: Druhy kakaa na našem trhu
Rostlinné tuky – panenský kokosový olej, kakaové máslo či olej, který se skvěle hodí do sladkých jídel. Nejen že nádherně voní, ale tuky v oleji obsažené se rychle mění na energii a neukládají se do tukových zásob těla.
Sušené plody – rozinky, datle, meruňky, švestky. Poslouží jako zdroj přírodního cukru a zdravé energie, ale i jako zdroj minerálů a vitamínů.
Směs koření a bylinek pro tu správnou vánoční chuť a vůni.
Raw bezlepkové marokánky
Spotřebiče: mixér, sušička
Suroviny (na cca 32 ks):
- 16 g lískových oříšků předem namočených a usušených
- 56 g mandlí předem namočených a usušených
- 8 g semínek slunečnice předem namočených a usušených
- 40 g sušených meruněk nesířených
- 40 g rozinek nesířených
- kokosový cukr (1,5 lžíce = 22,5 ml)
- 160 g banánu oloupaného
Na polevu:
- 52 g kakaového másla
- agáve sirup tmavý (necelá 1 lžička)
- 20 g kakaa
Nožem nasekejte lískové oříšky a mandle, dejte do mísy. Suché meruňky nakrájejte nožem na drobné kostičky a přidejte do mísy. Dále přidejte slunečnici, rozinky a kokosový cukr a vše promíchejte dohromady. Rozmixujte banán na kaši a smíchejte s obsahem v míse.
Lžičkou tvořte placičky na nepřilnavou vložku sušicího plátu a dejte sušit na 12 hodin při 42 °C.
Všechny suroviny na čokoládovou polevu rozmixujte a následně s ní marokánky ozdobte. Následně uchovejte v lednici.
Zdroj: bistRAWveg
Tipy z Orientu
Tipy na netradiční raw cukroví přidává Moud Najjar, majitel obchodu s ořechy Al Andalous na pražském Žižkově. „V Libanonu, odkud pocházím, klasické Vánoce sice neslavíme, ale bohatě prostřené stoly při plánovaných návštěvách jsou u nás vyhlášené. Najdete tu ořechy pražené nasucho bez oleje, sušené ovoce jako fíky, datle, ananas, meruňky a čerstvou podélně nakrájenou zeleninu, hlavně mrkev a okurku, kterou si můžete namáčet ve zdravých pomazánkách, jako jsou hummus nebo dipy z pečené papriky a červené řepy. Podává se k nim pravá turecká káva připravená v džezvě, která provoní celý dům. Nesetkal jsem se s tím, že by tu někdo odcházel s bolavým břichem, jako když někam vyrazíme v Česku,“ říká Moud Najjar.
Právě ořechy pražené nasucho bez oleje jsou specialitou, která zatím v Česku není běžně dostupná: „Můj dědeček začal pražit ořechy v mořském písku už v roce 1888. Já jsem na tuto tradici navázal, jen písek jsme vyměnili za sůl, díky které jsou ořechy jemně slané, ale nenajdete v nich ani kapku oleje. Ořechy přitom obsahují hodně tuku, takže přidaný olej navíc z nich udělá kalorickou bombu,“ popisuje Najjar. Díky speciálnímu pražicímu stroji, který si jeho rodina nechala přivézt až z Libanonu, může ořechy pražit čerstvé každý den a připravovat si různé směsi, kterými je ochucuje. Doma má vždy ořechy připravené na pohoštění návštěv a připravil z nich i tipy na vánoční mlsání.
Raw datlové kuličky a tyčinky
Spotřebiče: mixér
Suroviny:
- 10 ks datlí mejdool (pokud nemáte výkonnější mixer, doporučujeme je namočit předem do vody)
- 150 g pražených nebo přírodních oříšků, doporučujeme kešu, lískové či mandle
- 75 g pražených kakaových bobů
- 50 g kakaa
- 1 lžička vanilkového extraktu
Umixujeme oříšky, pokud máte rádi tyčinky křupavé, nemixujte oříšky úplně najemno a ponechte v nich menší kousky. Také kakaové boby umixujeme dle požadované hrubosti. Doporučujeme opět nemixovat najemno, dodají totiž tyčinkám na křupavosti. Jako poslední rozmixujeme datle.
Připravujete-li kuličky, stačí je ze vzniklé hmoty vytvarovat, průměr cca 2–3 cm. Kuličky můžete obalit v kakau, strouhaném kokosu či drcených oříšcích.
Pro datlové tyčinky hmotu rozprostřete na pečicí papír do pekáčku nebo nějaké formy, těsto uhladíme, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme min. 1 hodinu uležet v lednici. Pekáček vyndáme z lednice a můžeme vykrajovat požadované tvary ze ztuhlé hmoty. Tyčinky opět můžeme obalit v kokosu, v kakau nebo drcených oříšcích.
Tyčinky můžete připravovat pokaždé jinak, můžete k datlím a oříškům přidat i strouhaný kokos, rozinky, sušené meruňky, semínka ap.
Hotové tyčinky či kuličky skladujte v chladu, nejlépe v lednici v krabičce nebo pod potravinářskou fólií.
Na poslední chvíli: Datle plněné oříšky
Suroviny:
- V podstatě jakékoli datle a oříšky. Výborné jsou šťavnaté datle mejdool a poloslané kešu a pistácie pražené na sucho bez oleje pouze v soli. Kombinace sladkých datlí a jemně slaných oříšků je neodolatelná.
Datle nakrojíme a vypeckujeme je, dáváme pozor, abychom je nerozkrojili na dvě části. Pistácie ad. vyloupeme. Do řezu v datlích vkládáme oříšky a můžeme podávat.
Zdroj: Al Andalous