Názory k článku Sladký zázrak stévie - rostlina sladší než cukr je v Česku

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 5. 2012 21:18

    Mareš (neregistrovaný)

    ...mám podobný problém jako s umělými sladidly: sladí "jinde". Jimi oslazená potravina není sladká jako po cukru nebo medu, ale spíš doprovázená nesouvisející sladkou chutí. Navíc, v potravinářství užívaný sladící extrakt za stevie neobsahuje žádné ze zmiňovaných prospěšných látek, zatímco lístky sice tyto látky obsahují, ale taky mají "chlorofylovou" příchuť, na kterou je v čaji nutno zvykat a v kafi ji ocení málokdo.

    Na druhou stranu, pro stevii jednoznačně hovoří tři věci: je přírodního původu, dá se pěstovat prakticky zdarma a narozdíl od aspartamu není rakovinotvorná. A netrne mi z ní jazyk. :-)

  • 17. 5. 2012 15:35

    Kolemjdouci (neregistrovaný)

    Proc se stevie nepouziva jako jedine sladidlo v potravinach?
    Vid. kuprikladu:
    "Kofola Bez cukru má novou chuť a novou recepturu!
    Jako zdravou náhradu cukru jsme do ní přidali sladidlo z přírodního zdroje, z listů rostlinky jménem Stévie."

    A pak v slozeni zjistite, ze obsahuje krom stevie taky aspartan. :(

  • 21. 11. 2012 18:06

    Lynn (neregistrovaný)

    Stevie je přírodní sladidlo, které obsahuje zanedbatelné množství kalorií, po konzumaci nezvyšuje prudce hladinu glukózy v krvi, mohou ho bez obav používat i diabetici. Stevie se skvělá při hubnutí. Stevie obsahuje mnoho cenných zdraví prospěšných látek, bez nadsázky ji lze označit jako sladký zázrak. Dá pěstovat v květináči, tuto rostlinku lze běžně koupit v květinářství, v zahradnictví. Stevie Ale přesto má toto přírodní sladidlo jednu nevýhodu, kvůli které se nepoužívá u nás v Česku jako jediné sladidlo: Stevie nepřináší zisky farmaceutickým koncernům ani potravinářskému průmyslu, pěstování i zpracování Stevie je totiž velice jednoduché a levné. Je to velká škoda, že vítězí peníze. Je děsné, že do mnoha potravin ´je doslova cpán řepný cukr, glukózo–
    friktózový sirup (tyto látky obsahují jen energii, to jest jen kalorie), a různá syntetická sladidla, např. velmi popolární aspartam. Ale málokdo se zmíní o tom, že syntetická sladidla jsou uměle vyrobené látky, tělo je tráví hůře než přírodní látky, chemicky uměle vyrobené látky jsou tělu cizí. A kromě toho syntetická sladidla včetně aspartamu zvyšují chuť k jídlu, laicky řečeno, po aspartamu má člověk hlad a je pocit potřeby se přejíst kalorického jídla (tučnéo, sladkého). Takže je na nic, že aspartam nemá kalorie, když způsobuje hlad. na rozdíl od Stevie, která nezpůsobuje hlad, je aspartam nevhodný pro hubnutí, pro diabetiky. Aspartam nemá pro zdravou výživu žádný význam.
    Lynn

  • 17. 5. 2012 21:01

    Peter (neregistrovaný)

    Niekde som čítal, že sladidlá vo všeobecnosti môžu vyvolávať pavlovov reflex, čiže keď jazyk zacíti sladké, telo začne vylučovať inzulín.
    Je to pravda? Ako sa v tele správa zbytočne vyplavený inzulín?

  • 25. 6. 2012 14:15

    resse (neregistrovaný)

    jako velky strasak u umelych sladidel jste uvedli ze kdyz mozek dostane signal ze pojidame sladke, a fakticky cukr nedostane, ze nas nuti jist dal a dal... Extrapolaci predpokladam ze i stevie bude mit tu samou vlastnost, ale v clanku uz nevidim to bububu, jenom vychvalovani... Nebo je opravdu zazracna a nema tenhle ucinek?

  • 22. 7. 2012 19:51

    libreka (neregistrovaný)

    prosim vas,ja se sladi susenou stevii?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).