Proc se stevie nepouziva jako jedine sladidlo v potravinach?
Vid. kuprikladu:
"Kofola Bez cukru má novou chuť a novou recepturu!
Jako zdravou náhradu cukru jsme do ní přidali sladidlo z přírodního zdroje, z listů rostlinky jménem Stévie."
A pak v slozeni zjistite, ze obsahuje krom stevie taky aspartan. :(
Stevie je přírodní sladidlo, které obsahuje zanedbatelné množství kalorií, po konzumaci nezvyšuje prudce hladinu glukózy v krvi, mohou ho bez obav používat i diabetici. Stevie se skvělá při hubnutí. Stevie obsahuje mnoho cenných zdraví prospěšných látek, bez nadsázky ji lze označit jako sladký zázrak. Dá pěstovat v květináči, tuto rostlinku lze běžně koupit v květinářství, v zahradnictví. Stevie Ale přesto má toto přírodní sladidlo jednu nevýhodu, kvůli které se nepoužívá u nás v Česku jako jediné sladidlo: Stevie nepřináší zisky farmaceutickým koncernům ani potravinářskému průmyslu, pěstování i zpracování Stevie je totiž velice jednoduché a levné. Je to velká škoda, že vítězí peníze. Je děsné, že do mnoha potravin ´je doslova cpán řepný cukr, glukózo–
friktózový sirup (tyto látky obsahují jen energii, to jest jen kalorie), a různá syntetická sladidla, např. velmi popolární aspartam. Ale málokdo se zmíní o tom, že syntetická sladidla jsou uměle vyrobené látky, tělo je tráví hůře než přírodní látky, chemicky uměle vyrobené látky jsou tělu cizí. A kromě toho syntetická sladidla včetně aspartamu zvyšují chuť k jídlu, laicky řečeno, po aspartamu má člověk hlad a je pocit potřeby se přejíst kalorického jídla (tučnéo, sladkého). Takže je na nic, že aspartam nemá kalorie, když způsobuje hlad. na rozdíl od Stevie, která nezpůsobuje hlad, je aspartam nevhodný pro hubnutí, pro diabetiky. Aspartam nemá pro zdravou výživu žádný význam.
Lynn