Posledních pár měsíců jsem měla problémy se zažíváním i výkyvy hmotnosti. Lékař mi diagnostikoval cukrovku a nařídil diabetickou dietu a omezení všech přímých cukrů, čehož se bojím. Je mi něco málo přes šedesát, nikdy jsem nedržela dietu a celý život jsem byla zvyklá sladit si čaj i kávu. Vzhledem k situaci jsem zkoušela umělá sladidla, ale vůbec mi to nechutná. Jediné, co mi chutná, je med, ale ten prý taky nemohu. Existuje nějaká alternativa slazení, která nechutná tak uměle?
Diabetické diety se není třeba obávat, ve skutečnosti je to racionální strava, kterou by měl konzumovat každý. Skládá se z 15–20 % energie v podobě bílkovin, 45–60 % energie v podobě polysacharidů a 30 % v podobě zdravých tuků. Potřebný je také dostatečný příjem nestravitelné vlákniny, která mimo jiné pomáhá překonat poruchu metabolismu cukrů.
Co se sladidla týče, doporučoval bych vyzkoušet čekankový sirup.
Galerie: Čekankový sirup – přírodní sladidlo
Sirup se vyrábí z čekankového kořene, má nízký glykemický index a chutí i konzistencí zcela připomíná med. Obsahuje však jen 161 kcal energie / 100 g, tedy asi čtyřikrát méně než med. Navíc vyniká obsahem až 71 % inulinu, zdraví prospěšné vlákniny, která funguje jako přírodní prebiotikum a zlepšuje funkci střev.
Bonusem je, že jej mohou používat i nediabetičtí členové rodiny jako přírodní nízkokalorické sladidlo.
Galerie: 10 potravin, v nichž byste cukr nečekali. Ale je tam
Více k tématu se dočtete v článku Čekankový sirup – přírodní sladidlo bez kalorií či Cukrovka nevzniká slazením. Jak jí předcházet? Tipy na jídelníček při cukrovce najdete v textu Jak bojovat s diabetem stravou?
V poradně odpovídá:
Ing. Ivan Mach, CSc.
Dietolog, zakladatel Aliance výživových poradců ČR.