Otázka je, co je to nepřirozená barva. Klasicky vyráběné uzeniny uzením ve studeném kouři po několik týdnů nasáknou ty dusitany a dusičnany z toho kouře. Proto je pro uzeniny červená barva "přirozená". Šedá barva byla známkou špatného proudění, tedy potenciálně zkaženého a nebezpečného masa. (Uvědomte si, že uzení bylo způsobem konzervace).
Při průmyslové výrobě není na dlouhé uzení čas, tak se tam ty dustitany přidávají rovnou. Taky takové "uzené" má podstatně kratší trvanlivost.
Nejzdravější je se oběsit. Japonsko má nejvíce dlouhověkých a zároveň používá naprostobezkonkurenčně nejvíce herbicidů a pesticidů na hektar. Přípobřežní moře mají nejvíce znečištěné hnojivy a rtutí. Výsledek? Dlouhověkost. Musím se smát některým bio požíračům. Např. propagace Pravé mořské soli, Horské a Alpské soli apod. Co to je za sůl, Čím se líší od běžné kamenné soli za 3,50 Kč? Asi tím, že obyčejná sůl pochází z pravěkých moří a pravá mořská se vyrábí na Sicilii ze silně znečištěného moře odpařování. Už někdo zjístil věk dožití bio požíračů a ostatních lidí? proč nejsou nikde uvedené nějaké údaje? Proč výrobci tzv. BIO potravin nezveřejní nějakou vědeckou studii? Ne jejich bláboly, ale vědecky dokázanou studii?
mně. Kdyby napsali - tento výrobek neobsahuje sračky, nemá proto tak pěknou barvu a vydrží vám jen 5 dní, já si jej milerád koupím. Už si takto kupuji "šedou" šunku.
Krom toho existují i jiné postupy a hlavně - jí se očima, ale to neznamená, že jím něco, co vypadá červeně. Jestliže červené maso je po uvaření hnědé, tak jej také nebarvím na červeno, ale dám si k němu třeba nějakou barevnou přílohu.
Hlavně většina těch sraček prodlužuje dobu trvanlivosti. Ale já nechci jíst měsíc staré maso. Já chci jít včerejší. Není můj problém, že to neumějí prodávat. Housky také nejím měsíc staré, mléko také piji relativně čerstvé atd.
Jediné kde akceptuji stáří jsou výrobky, které na tom jsou postaveny - sýry, víno, sušené salámy ...
Přesně, oni to prostě neumí prodávat. Jediné, co prodává je 30% - 70% sleva a podobně, místo, aby zaútočili na peněženku opačně. Nedávno jsem četl článek o tom, že není český česnek a proto ho supermarkety nemůžou prodávat a vzpoměl jsem si asi na dva roky starý článek o českém česneku, že zákazník nebyl ochotný zaplatit vyšší cenu. No kdyby u toho čínského vyvěsili tabuli: "6 měsíců starý chemicky ošetřený česnek bez chuti", tak ho nikdo nekoupí a raději si koupí dražší český, u kterého by ale zase musela být tabule: "bez chemie, 2 dny starý, 5x silnější než čínský".
Taky můžou na ty uzeniny psát velkým 110% masa, bez chemie, záruka do konce týdne.
Jenze to neni chyba obchodaku ty nebudou zkoumat co je jak kvalitni jim staci cisla nakupni ceny a prodeju. jenze cesky zemedelec neni zvykli udelat promo ceskemu cesneku srovnat ho z konkurenci a presvedcit zakaznika ,ze ma chtit nejaky cesky cesnek protoze je lepsi. Vetsina lidi nez si to precetla v novinach ani nevnimala jestli je ten cesnek z ciny nebo odkud max. zaregistrovali, ze je nejaky hnusny a to je vse...