V Německých supermarketech je spíš zvykem, že pečivo se prodává u pultu podobně jako u nás uzeniny. Má to tu výhodu, že prodavačka každému ukrojí takový kus čerstvého chleba, jaký potřebuje. U nás požadavek na hygienu prodeje vedl k typicky českému řešení - půlku či čtvrtke čerstvého chleba prostě nekoupíte. Chcete-li menší množství, jste odkázáni na balené chleby, v nichž většinou bývá více chemie.
Rád bych jen upozornil, že v Aldi automat funguje jenom tak, že na každé zmáčknutí tlačítka vydá jeden kus pečiva, přičemž si jej zákazník musí zabalit sám. Platba, pokud si na to dobře vzpomínám, probíhá také až na pokladně klasickým způsobem. Pokud se nepletu, viděl jsem podobné přístroje už i v Lidlu u nás. Je to hezké, ale nic převratného.
Slovenskému vynálezci tedy nelze upřít inovaci v tom, že pečivo je poskytnuto už zabalené a s čárovým kódem.