Vlákno názorů k článku Slovensko bude v restauracích uvádět původ masa. Podle Čechů je to byrokracie od Arne1 - A co je to vlastně původ masa ?...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 12. 2019 14:43

    Arne1

    A co je to vlastně původ masa ? Je to místo kde bylo zvíře počato ? Nebo kde se narodilo ? Nebo kde prožilo přes 60% života ? Nebo kde bylo poraženo , Nebo kde bylo zabaleno do balíčků ? Nebo kde byly na balíčky nalepeny nálepky ?

  • 10. 12. 2019 18:08

    Lenka Krbcova

    Dobrý den, Státní veterinární správa k informacím o původu masa říká toto: ´Nejpodrobnější informace o původu potraviny, tedy nejen údaje o původu jejího výrobce, ale také samotné suroviny získá spotřebitel u masa; konkrétně masa hovězího, vepřového, drůbežího, skopového i kozího. „Na obale takového masa musí být uvedena jasná a srozumitelná informace o zemi, kde bylo zvíře, z něhož maso pochází, chováno a o zemi, kde bylo poraženo. V případě, že je maso prodáváno nebalené, musí být tyto informace v těsné blízkosti nabízeného masa,“ vysvětlil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.´Původu masa jsme se věnovali např. v článku https://www.vitalia.cz/clanky/jak-si-overit-puvod-masa/ Označení má uvádět údaj o zemi, ve které probíhala podstatná část chovu zvířete a jeho porážka. Pokud bylo zvíře narozeno, chováno a poraženo v jedné zemi, pak lze tuto informaci označit na obalu souhrnně jako „původ“ (např. „Původ: Česká republika“). LK, Vitalia.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).