Hlavní navigace

Smoothie a smoothie bowl: Letní oběd z mixéru, který se smí i při dietě

21. 6. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nechcete být v horkých letních dnech jen o salátech, i když na těžší jídla nemáte chuť? Řešením je oběd v podobě smoothie, nebo smoothie bowl. Co v takových pokrmech určitě nesmí chybět, aby vás zasytily?

Léto nabízí skvělou příležitost ke konzumaci většího množství čerstvého ovoce a zeleniny. Variantou jsou grilované přílohy, saláty, nebo stále oblíbenější smoothie či smoothie bowls. Tato tekutá dobrota vás úspěšně zasytí, dodá živiny, energii i vitamíny. Smoothie nabízí nespočet kombinací, a to nejen díky hlavním ingrediencím v podobě ovoce a zeleniny, ale i semínek či mléčných výrobků. Stačí si zvolit, zda si dnes připravíte smoothie naslano či nasladko, nebo zda půjde o kaloričtější nápoj, který perfektně supluje oběd během horkých letních dní.

Smoothie se hodí ke snídani i obědu

Tekutá podoba smoothie nás často klame, a mylně se tak domníváme, že smoothie náleží do pitného režimu. Jedná se však o regulérní jídlo. Smoothie skvěle zastoupí některý z hlavních chodů dne, jako jsou snídaně či svačina, ale klidně doplní i oběd, během horkých dní, kdy nemáme na těžší jídlo ani pomyšlení. Záleží na množství a složení.

Celá řada ingrediencí dodá smoothie živiny, porci vitamínů i minerálních látek. „Smoothie se považuje za jídlo z toho důvodu, že obsahuje vedle ovoce a zeleniny i složky, jako jsou mléčné výrobky, ořechy či ořechové krémy, semínka, vločky apod. Díky těmto ingrediencím má významné množství živin i kalorií, což je charakteristické pro jídlo,“ vysvětluje nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. 

Vzorový jídelníček pro ženy po čtyřicítce. Jak nakupovat, abyste díky bílkovinám zhubli? Přečtěte si také:

Vzorový jídelníček pro ženy po čtyřicítce. Jak nakupovat, abyste díky bílkovinám zhubli?

Vysoký obsah vlákniny navíc zajistí pocit sytosti po konzumaci smoothie a v neposlední řadě má takový nápoj podobný vliv na metabolismus jako konzumace jídla, protože tělo musí trávit a vstřebávat živiny, což vyžaduje čas a energii. Je také potřeba nezapomínat, že smoothie musíme zahrnout do našeho denního energetického příjmu, zejména pokud řešíme váhu.

Na druhou stranu, správně namíchané smoothie může posloužit jako dietní oběd v případě, že se snažíme zhubnout. 

Smoothie se zeleným špenátem skvěle doplní do těla kyselinu listovou, draslík i vitaminy skupiny B či vitamin C. Ale nepřehánějte to, dejte ho jen trochu, pro barvu

Autor: Depositphotos

Smoothie bowls – nový způsob podávání

Pokud hledáte nový způsob prezentace smoothie, vyzkoušejte tzv. smoothie bowls. Tento trend umožňuje podávat smoothie v misce místo v tradiční sklenici. Smoothie bowls si vás získá na první pohled. Zdobit jej můžete ořechy, semínky, čerstvým ovocem, ale i domácím müsli či ořechovými krémy pro výrazný chuťový zážitek.

Lehká verze Smoothie bowl

Autor: Depositphotos

Vyzkoušejte variantu borůvkovou, malinovou či jahodovou, které budou velmi přívětivé i v dietním režimu. Chuťové pohárky však potěší i tropická smoothie bowls se zastoupením avokáda, ananasu a manga nebo čokoládová miska s kombinací banánu a kakaa.

Oves dodá energii a zasytí

Známá, ale přesto málo doceněná přísada, která vylepší nutričně i chuťově vaše smoothie, je oves. Přidejte do svého připraveného smoothie ovesné vločky, navýšíte pokrmu obsah vlákniny a nutriční profil a jako bonus docílíte i krémové konzistence.

„Smoothie může být zajímavou formou, která přesvědčí i vaše děti ke konzumaci ovoce a zeleniny. Smoothie či smoothie bowls zaujmou ratolesti svou pestrostí a barvami. Do jídelníčku celé rodiny můžete také přidat ovesný drink z fermentovaných ovesných vloček, které byly předem naklíčené. Takový nápoj vzniká za působení bakterií mléčného kvašení a proces fermentace navyšuje obsah zdraví prospěšných látek a zlepšuje chuť i texturu nápoje,“ dává tipy na tekuté svačinky prospívající střevní mikroflóře nutriční terapeutka ze Semix Pluso Zuzana Melicharová.

Jaké ovoce máte nejraději?

Ořechy a semínka – zdravé tuky

Přidání ořechů a semínek do smoothie je skvělý způsob, jak do pokrmu dodat jednu ze základních makroživin, kterou jsou zdravé tuky. Ořechy a semínka jsou navíc bohatá na bílkoviny, řadu vitamínů a minerálních látek. Každý druh ořechů má v sobě skryté poklady a jiné rozložení zdraví prospěšných látek, proto je dobré je v jídelníčku střídat. 

„Do smoothie můžete vyzkoušet různé typy ořechů, jako jsou mandle, lískové ořechy, pistácie, kešu ořechy nebo semínka, kdy doporučuji vyzkoušet lněná semínka, chia semínka nebo dýňová semínka pro různorodost chutí. Nezapomínejte ani na ořechové krémy, kterých je nespočet příchutí a skvěle obohatí smoothie chuťově i nutričně. Kvalitní ořechový krém poznáte podle ověřeného výrobce a často napoví i jejich barva. Například u oblíbeného pistáciového krému by měla být určující zelená barva a na etiketě doporučuji sledovat, zda výrobce nepoužívá umělá barviva,“ dává tip Petra Vránová, generální ředitelka rodinné pražírny Alika.

Koření ano, ale dobře vyberte

Bát se nemusíte ani koření, ale užívejte ho s rozmyslem a zpočátku v menším množství. „Určitě bych doporučila vyzkoušet voňavé koření, jako jsou kardamom, vanilka, tonka, karob či skořice. Pro smoothie, které neprochází tepelnou úpravou, bych upřednostnila skořici pravou cejlonskou. Cinammomum zeylonicum, tzv. skořice pravá, je považována za nejkvalitnější, protože má vysoký obsah cinnamaldehydu, který stojí za typickou vůní a sladkou chutí, a naopak tento druh skořice má minimální obsah toxinu kumarinu. Očekávat můžete jemnou, sladší a méně štiplavou chuť,“ říká kořenářka Michaela Schneedorferová z Království chuti.

Smoothie z manga s kurkumou a šafránem

Smoothie z manga s kurkumou a šafránem

Autor: Depositphotos

Budete-li chystat smoothie na podzim, pro zahřívací efekt můžete využít zázvor, chilli papričky a pepř. Ovocné tóny konkrétně najdete v malabarském pepři, který kombinuje ovocné aroma s lehce zemitou chutí. Červený kampotský pepř dodá smoothie mírnou pálivost a výrazné ovocné tóny. Vysokohorský grapefruitový pepř vás zase nadchne výrazným aroma grapefruitu, limetky, meduňky a pomela se stopou jemně hořkých tónů.

Mléčné výrobky, zdroj vápníku i bílkovin

Nezapomínejte ani na protein ve formě prášku nebo mléčné výrobky. Ty smoothie dodají nejen hustší strukturu, ale zajistí mu obsah bílkovin, vitamínu D a vápníku. „Hodnota využitelnosti vápníku se uvádí dokonce kolem 30 až 35 %, zatímco u máku, který na 100 g obsahuje vápníku více než mléko, je to pouhých 5 %. Kefír a kysané mléčné výrobky příznivě ovlivní střevní mikroflóru, a tím naši imunitu. V létě pak můžeme využít jejich ochlazující efekt. Určitě doporučuji používat pro smoothie neochucené varianty mléčných výrobků a hlídat si obsah tuku do 3 procent,“ doporučuje Kateřina Šimková. 

Smoothie, které obsahuje mix ovoce a zeleniny, mléčný výrobek a například vločky se semínky, je vyváženou variantou pro letní oběd. Zahrnuje všechny důležité nutrienty, které vás na dlouho zasytí a zároveň neutlumí při odpoledních činnostech.

Kvíz: Vyznáte se v exotickém ovoci? 

Tip na Smoothie à la Bloody Mary

Toto smoothie si připravíte kombinací sterilovaných rajčat, jablek, mrkve, vody, řapíkatého celeru, citronové šťávy, soli a pepře. Dobrá kombinace bude i z mrkve, červené řepy, ředkviček a česneku s petrželí, slaďoučkou verzi smoothie připravíte z kefíru, banánu, jahod a goji.

Místo klasiky zkuste lehčí a výživnější Bloody Mary

Místo klasiky zkuste lehčí a výživnější Bloody Mary

Autor: Depositphotos

Další variantou může být pomerančová a jablečná šťáva, s mangem, banánem, marakujou a bílým jogurtem. Pokud budete mít potřebu doslazovat, tak s mírou a použijte trošku medu či čekankového sirupu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).