Hlavní navigace

Snadno, rychle a spolehlivě. Vyzkoušeli jsme aplikaci, kterou si sami zkontrolujete znaménka

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Umělá inteligence proniká do medicíny čím dál víc a my, pacienti, z toho můžeme hodně vytěžit. Už několik let například můžeme pomocí aplikace SkinVision zkontrolovat svá znaménka a případný melanom tak odhalit včas. Nově používání této aplikace začala svým klientům hradit pojišťovna OZP. Redaktorka Vitalie službu také vyzkoušela a verdikt je jednoznačný: něco tak šikovného by měl mít ve svém telefonu snad každý.

Aplikace, pomocí které vyfotíte pihu nebo znaménko a během okamžiku s 95procentní přesností víte, jestli není místečko rizikové a neroste vám v něm kožní nádor. Tak přesně to je aplikace SkinVision, která je sice k dispozici už pár let, ale nyní její používání začala svým pojištěncům proplácet pojišťovna OZP v rámci fondu prevence. Ostatní za ni zaplatí 49,99 eur (asi 1250 Kč) ročně.

Co se dozvíte v článku
  1. Instalace trvá jen pár minut
  2. Součástí je doporučení, jak se chránit
  3. Jak se tvoří mapa těla
  4. Potenciálně riziková znaménka prohlédne i lékař
  5. Na melanom umírají stovky Čechů ročně
  6. Kdo je nejvíc ohrožený?

Redaktorka Vitalia.cz SkinVision vyzkoušela doslova na vlastní kůži.

Instalace trvá jen pár minut

Zástupce firmy Dr. Digital, partnera SkinVision pro Českou republiku, Ondřej Svoboda, na tiskové konferenci novináře ujišťoval, že instalace a celé „zprovoznění“ aplikace nezabere déle než pár minut a následné použití je více než jednoduché.

A to můžu sama potvrdit. Nejvíc času mi zabralo zadávání promokódu, díky kterému mohu SkinVision několik týdnů používat zdarma. Jinak stačí vyplnit jméno, datum narození a e-mailovou adresu, tu následně potvrdit a je vlastně hotovo.

Součástí je doporučení, jak se chránit

V profilu pak můžete vyplnit, jaký typ pokožky a vlasů máte, tedy jestli máte snědou pokožku a černé vlasy, nebo jste třeba blondýna s modrýma očima a světlou kůží jako já. Uvést můžete i to, jestli se dobře opalujete, zda jste se v dětství spálili do puchýřů, nebo třeba kolik zhruba máte na těle znamének.

Podle toho všeho pak aplikace vyhodnotí vaši rizikovost a „vyplivne“ vám i doporučení, jak se chovat a jak se o sebe starat, jak často znaménka kontrolovat i to, jaké přípravky s jakým SPF používat.

Jak se tvoří mapa těla

Samotné hodnocení znamének také není nic složitého. Na obrysu postavy si stačí zakliknout, jestli je znaménko zepředu nebo zezadu těla a kde. Tím si v podstatě postupně vytvoříte jakousi mapu těla a znaménka můžete kontrolovat i v průběhu času, jak to ostatně doporučují i dermatologové.

Jakmile vyberete místo, kde se piha nachází, spustí se fotoaparát. Stačí namířit na znaménko ze vzdálenosti 10 až 20 centimetrů, nechat zaostřit, a pokud aplikace vyhodnotí, že je místo dobře vidět, samo ho vyfotí. Z nabídky vyberete, jestli máte s pihou nějaké potíže, například jestli krvácí, mění se nebo svědí, a necháte vyhodnotit riziko.

Aplikace riziko hodnotí podle podobnosti vzorů sta tisíc snímků rakoviny kůže. Všechno to trvá ani ne minutu. Nejtěžší přitom je namířit foťák na znaménko a dostatečně dlouho vydržet nehýbat rukou, aby se místo zvládlo zaostřit, vyfotit a nahrát.

Jakmile skončí léto, je nejlepší čas na kontrolu znamének, nabádá dermatoložka Přečtěte si také:

Jakmile skončí léto, je nejlepší čas na kontrolu znamének, nabádá dermatoložka

Během okamžiku pak znáte výsledek. V mém případě SkinVision znaménka vyhodnotil jako nízkoriziková a doporučil další kontrolu za tři měsíce.

Potenciálně riziková znaménka prohlédne i lékař

Pokud by aplikace odhalila nějaké nebezpečné znaménko, doporučilo by návštěvu lékaře. Na fotografii by se následně kouknul i dermatolog a také dodal své hodnocení a doporučení. Díky tomu by mělo ubýt falešně pozitivních výsledků.

Výhodou aplikace je, že můžete nafotit a nechat zhodnotit tolik znamének, kolik chcete, a kolikrát po sobě chcete. Mimochodem kontroly v průběhu času odborníci doporučují.

Necháváte si kontrolovat znaménka?

Aplikaci doporučují i samotní dermatologové. „Mám ji asi dva roky, používám ji často a nemůžu si ji vynachválit,“ řekl na tiskové konferenci dermatolog Petr Arenberger z FN Královské Vinohrady.

SkinVision je ke stažení pro iPhone i pro Android. Samotné stažení je zdarma, při registraci je ale následně poté potřeba zadat promokód pro slevu, nebo uhradit částku za roční používání aplikace.

Na melanom umírají stovky Čechů ročně

Maligní melanom ročně v Česku lékaři odhalí přibližně u 3700 osob a asi 400 z nich na tuto nemoc každý rok zemře. Pokud se ale na zhoubný kožní nádor přijde včas, mají pacienti až 95procentní šanci na vyléčení.

„Jestliže znaménko ztmavne, vyvýší se nad povrch kůže nebo zvětší svůj průměr, je to signál, že by ho měl zkontrolovat kožní lékař. Nádor, na který se přijde včas, stačí chirurgicky odstranit – ideálně v době, kdy už tolik nesvítí slunce, například na podzim,“ říká dermatoložka Monika Arenbergerová.

Lékařka: Melanom může mít každý, většina pacientů jsou ale blonďáci s modrýma očima Přečtěte si také:

Lékařka: Melanom může mít každý, většina pacientů jsou ale blonďáci s modrýma očima

Kdo je nejvíc ohrožený?

Maligní melanom sice představuje přibližně jen desetinu ze všech zhoubných kožních nádorů, zodpovědný je ale až za 75 procent případů úmrtí, která s kožními nádory souvisí.

„Zhoubný melanom lékaři celosvětově nachází nejčastěji u lidí kolem 59 let věku. Mezi nejohroženější skupiny patří ženy do 35 let, které se hodně opalují na slunci i v soláriu, a muži kolem padesátky – málo se mažou ochrannými krémy s SPF a podceňují pravidelné prohlídky,“ říká lékařka.

Dermatoložka Arenbergerová: Slunce je dokonalá věc, ale chránit se musíme. Mazejte se od dubna do října
Dermatoložka Arenbergerová: Slunce je dokonalá věc, ale chránit se musíme. Mazejte se od dubna do října
0:00/

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).