Výživová specialistka Michaela Ryglová shrnuje omyly, které kolují o rozšířené luštěnině, a uvádí tyto tradované nepřesnosti na pravou míru. Jako u většiny potravin záleží hodně na množství, které budete konzumovat.
Co se dozvíte v článku
Mýtus č. 1: Konzumace sóji ovlivňuje lidské hormony
Odpůrci sójových potravin přicházejí často s tvrzením, že fytoestrogeny obsažené v sóji způsobují pokles testosteronu a podporují růst ženského hormonu estrogenu. Zvýšená hladina estrogenů podle tohoto tvrzení podporuje vznik rakoviny prsu, předčasný nástup puberty, a dokonce má způsobovat neplodnost.
„Fytoestrogeny jsou přírodní rostlinné látky a zdravotní rizika v souvislosti s obsahem fytoestrogenů v sóji, zvlášť v případě nepříznivého vlivu na sexuální vývoj či reprodukční zdraví člověka, zatím žádná studie nedokazuje. Pokud jste zdraví, konzumujete sójové produkty v rozumné míře a kombinujete je s dalšími nutričně hodnotnými potravinami, není důvod k obavám,“ říká Michaela Ryglová, odborná garantka výživy společnosti Bonavita.
Mýtus č. 2: Sója způsobuje potíže se štítnou žlázou
Tvrzení, že sója negativně působí na funkci štítné žlázy, uvádějí dokonce i někteří odborníci z řad nutričních specialistů. Mají totiž za to, že goitrogeny obsažené v sóji potlačují funkci štítné žlázy. Jako důvod se přitom uvádí vliv goitrogenů na vstřebávání jodu.
Ani v tomto případě však neexistují studie, které by toto tvrzení dostatečně potvrzovaly. Obsah goitrogenů v sóji nemá na štítnou žlázu u zdravých lidí žádný vliv, zvlášť pokud obsahuje jejich strava dostatek jodu.
Nadměrnému množství sóji ve stravě by se měli vyhýbat pouze lidé, kteří již mají sníženou funkci štítné žlázy.
Zdrojem goitrogenů také není jen sója, ale i jiné potraviny. Goitrogeny jsou obsažené v brokolici, kapustě, zelí, arašídech či třeba piniových oříšcích.
Galerie: Fermentované potraviny ze sóji
Mýtus č. 3: Sója obsahuje nekvalitní bílkoviny
Výrobky ze sóji jsou bohatým zdrojem bílkovin, přičemž není pravda, že se jedná o nekvalitní bílkoviny, říká Michaela Ryglová:
„Sója obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin, které lidské tělo potřebuje. Zároveň je zdrojem polynenasycených mastných kyselin a nenajdete v ní cholesterol.“
Z hlediska výživy stojí podle ní za zmínku také to, že sója obsahuje antioxidanty, vitamín B a železo. Konzumací sójového masa tak do sebe dostaneme řadu prospěšných látek a díky cennému obsahu bílkovin podpoříme svalový růst. To ocení nejen sportovci, ale i ti, kteří se snaží zhubnout. „Bílkoviny jsou klíčovým makronutrientem pro hubnutí. Při zvýšeném podílu kalorií z bílkovin se totiž snižuje chuť na jídlo, zvlášť pak touha na pozdní večerní mlsání,“ dodává specialistka.
Mýtus č. 4: Sója zabraňuje přijímání živin
Mezi další tvrzení patří, že sója zabraňuje tělu v přijímání důležitých živin a minerálních látek, jako jsou vápník, hořčík, železo či zinek. Důvodem je vysoký obsah fytátů v sójových výrobcích. Zde hraje důležitou roli množství fytátů, které ze stravy přijmete.
Určité množství fytátů totiž může být zdraví prospěšné – například pomáhá s prevencí rakoviny. Vyšší příjem však skutečně může tělu škodit. Navíc fytáty neobsahuje pouze sója, ale najdete je třeba i v celozrnných obilovinách.
„Obecným doporučením v případě fytátů a jejich škodlivosti je, abyste je konzumovali v přiměřeném množství. Jíte-li větší množství sójových produktů, omezte další pokrmy obsahující fytáty. Pozornost věnujte také úpravě sóji. Fermentovaná sója obsahuje pouze třetinové množství fytátů. Stejně tak lze obsah fytátů snížit tím, že sóju nejdříve namočíte nebo properete,“ radí Michaela Ryglová a přidává tip na recept.
Recept: Sójové nudličky v rajčatové omáčce
Suroviny:
- 1 balení sójových nudliček, např. Bonavita
- marináda: 3 lžíce olivového oleje, trochu sójové omáčky, špetka soli, koření dle chuti (náš tip: kari, chilli nebo pepř tří barev)
- omáčka: 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 200 g mrazeného hrášku s mrkví, 0,5 dl zeleninového vývaru, 1 lžíce sójové omáčky, špetka chilli, 1,5 dl rajčatového pyré nebo uvařená čerstvá rajčata, oregano
Začněte tím, že sójové nudličky přelijete horkou vodou, necháte chvíli ustát, poté vodu vylijete. Teprve pak sójové nudličky vařte (cca 15–20 minut nebo dle návodu), ideálně v zeleninovém nálevu. Poté vývar slijte, vymačkejte z nudliček přebytečnou vodu a naložte je na pár hodin do marinády (olivový olej, pár kapek kvalitní sójové omáčky, špetka soli, koření dle chuti).
Jakmile budou nudličky připravené k vaření, rozpalte na pánvi lžíci olivového oleje, přisypte na kostičky nakrájenou cibuli a orestujte. Přidejte mrazenou zeleninu a znovu restujeme. Směs zalijte zeleninovým vývarem a nechte krátce podusit. Přidejte sójovou omáčku, chilli koření a vše promíchejte. Nyní přidejte okapané sójové nudličky, přilijte rajčatové pyré nebo čerstvá rajčata (ty je třeba předem alespoň 15 minut povařit), oregano a nechejte za občasného promíchání probublávat. Maximálně do 10 minut se odpaří přebytečná voda a chutný pokrm je hotový.
Odborná spolupráce:
Ing. Michaela Ryglová
Odborná garantka výživy společnosti Bonavita