Dobrý večer, sója - podobně jako celá řada dalších potravin - může způsobovat alergie, podrobně se tématu věnujeme v samostatném článku. O časté alergie se však spíše nejedná: "Sójové boby příliš významným alergenem nejsou – u dospělé populace se vyskytuje alergie na sóju u 0,3 až 0,4 procenta lidí, u dětí, především u dětí s atopickým ekzémem, se pohybuje četnost alergií od 2,0 do 4,4 procenta ... Velmi důležitý je způsob zpracování, dle studií lze např. fermentací sóji a produktů z ní snížit pravděpodobnost vzniku alergické reakce až o 99 %." LK, Vitalia.cz
Trochu jednostranný pohled. Je dost laciné něco, s čím nesouhlasím, označit za mýtus, i když argumenty existují pro obě strany pohledu. Například tu nezaznělo, že asijské národy, které soju používají často, jsou pro ni možná lépe geneticky uzpůsobeny než my. Rovněž se dnes stále více ukazuje, že prospěšnost či škodlivost nějaké potraviny nelze úplně zevšeobecňovat – prostě někomu spíše prospívá, někomu spíše škodí.