Sója je luštěnina, která pochází z Číny, kde ji znali již před 5000 lety. V Asii patří sójové výrobky k hlavním potravinám.
Z potravin rostlinného původu mají sójové boby nejvyšší obsah bílkovin. Dále obsahují 15 % tuku, ale jen ty zdravé, tzv. nenasycené mastné kyseliny, které urychlují přeměnu cholesterolu na žlučové kyseliny a vážou jeho metabolity, čímž snižují vstřebávání cholesterolu. V této luštěnině se nachází rovněž lecitin, který je nutný při přeměně tuků a cukrů, dále enzymy, vitamíny skupiny B, vitamin A, D, E a značné množství vlákniny. Nechybějí ani minerály jako vápník, zinek, draslík, železo a hořčík. Vyskytuje se v ní i důležitý lysin a látka s protirakovinným působením zvaná genistein.
Sóju můžeme zařadit k těžce stravitelným potravinám
Sója je úžasným zdrojem plnohodnotných bílkovin, obsahuje 14× více bílkovin než drůbeží maso, 4× více bílkovin než slepičí vajíčko a 3× více bílkovin než hovězí maso.
Léčivé účinky sóji
Sójové boby výrazně snižují hladinu krevního cholesterolu i tlak. Chrání před tvorbou žlučových kamínků a snižují riziko vzniku rakoviny prsu.
Pacientům s cukrovkou může prospívat přidání sóji v dietě. Sójové výrobky jim mohou pomoci zlepšit kontrolu krevního cukru, chránit před vznikem aterosklerotického srdečního onemocnění a zmírňovat zátěž ledvin.
Ženy v menopauze, jejichž strava obsahuje sójové výrobky, mívají méně často návaly a noční pocení. Vědecké výzkumy ukazují, že sója obsahuje rostlinné hormony, které napodobují účinky lidského estrogenu a tím kompenzují pokles hormonální hladiny spojený s přechodem. A co je nejdůležitější – rostlinné hormony pomáhají blokovat účinky estrogenu, dochází-li k nerovnováze mezi estrogenem a progesteronem.
Sója obsahuje velký počet izoflavonů, které pomáhají vyrovnávat produkci hormonů a snižují příznaky premenstruačního syndromu.
Izoflavony pomáhají chránit také před onemocněním prostaty.
Může sója škodit?
Sóju můžeme zařadit k těžce stravitelným potravinám. Do vědeckých kruhů a na veřejnost se již delší dobu dostávají varovné zprávy o škodlivém účinku látek, které přetrvávají v sójových produktech i po důkladném zpracování a tepelné úpravě.
K těmto látkám patří:
- Sójová bílkovina je druhým nejznámějším potravinovým alergenem. Je těžce stravitelná kvůli inhibitoru trypsinu a může být příčinou alergií.
- Fytáty (inozitol hexafosfát) blokují vstřebávání minerálních látek při konzumaci nefermentovaných sójových produktů.
- Lektin, látka zvaná hemaglutinin, způsobuje záněty, shlukování červených krvinek a snižuje okysličování organismu. Působí především na jedince, kteří nejsou geneticky přizpůsobeni konzumací sóji, což se týká Evropanů, nikoliv Asiatů.
- Enzymové inhibitory (inhibitory trypsinu) brání činnosti slinivky a trávení bílkovin. Neničí se vařením, ale jen fermentací (namočením do alkalického roztoku a následné zahřátí na vysokou teplotu kolem 125 stupňů celsia). Tyto látky zvyšují riziko rakoviny slinivky.
V období těhotenství se rozhodně nedoporučuje konzumace sójových produktů. Nadměrné množství přírodních hormonů totiž může poškodit nervový systém plodu.
Sóju s mírou
Jak často se doporučuje sóju konzumovat? Sójové výrobky bychom měli zařadit do jídelníčku maximálně 1–2× týdně. Při tomto dávkování dodáme tělu důležité živiny a nemusíme se obávat nežádoucích účinků.
Ze sójových specialit můžeme používat sójové mléko, sójové maso, sójový sýr tofu, sójové omáčky, sójovou mouku a sójový olej.
Sójové mléko
Toto rostlinné mléko je v podstatě vodní výluh ze sójových bobů. Sójové mléko má příznivější složení tuků než kravské. Obsah nasycených mastných kyselin je nízký a nenasycených kyselin je vyšší, zejména kyseliny linolenové. Sójové mléko neobsahuje cholesterol. Mezi jeho nevýhody patří zejména nedostatek esenciálních aminokyselin methioninu a cystinu. Má malou využitelnost vápníku a zinku. Přítomnost složitých sacharidů způsobuje špatnou stravitelnost a nadýmání.
Sójové maso
Jedná se o upravenou sójovou bílkovinu v různých formách (kostky, plátky, granulát). Sójové maso neobsahuje tuk ani cholesterol. I jeho energetická hodnota je velmi nízká.
Sójový sýr tempeh
Tempeh jsou vlastně sójové boby naočkované ušlechtilou plísní. Používá se místo masa.
Tofu
Tofu se získává srážením sójového mléka, někdy se mu také říká sójový sýr či tvaroh. Tofu lze vařit, smažit, grilovat i dusit. Tofu je dobře stravitelné a můžeme jej podávat i malým dětem.
Tofunéza
Jedná se o kvalitní majonézu z tofu. Použití je stejné jako u klasické majonézy.
Okara
Zbytkový produkt při výrobě sójového mléka (z kterého se sráží tofu). Používá se místo tvarohů do koláčů, do pomazánek ap. Okaru musíme vždy tepelně upravit.
Sójová mouka
Sójová mouka neobsahuje lepek, a proto je vhodná při celiakii. Na vaření a pečení se doporučuje využívat sójovou mouku plnotučnou, protože má lepší zpracovatelské vlastnosti a obohatí pokrm o lecitin i cenné nenasycené mastné kyseliny.
Sójové omáčky a pasty
Tamari – je sójová omáčka vyrobená přírodní fermentací. Neobsahuje obilný podíl, hodí se tedy pro bezlepkovou dietu. Používáme ji k ochucení pokrmů.
Shoyu – je sójová omáčka vyrobená přírodní fermentací. Obsahuje obilný podíl, nehodí se tedy pro bezlepkovou dietu. I ona se používá k ochucení pokrmů.
Miso – je přírodní fermentovaná sójová pasta. Používá se k přípravě polévek nebo jako chuťová přísada do zeleniny.
Přečtěte si: S kyselinu chlorovodíkovou k lepším sójovým omáčkám
Kvalita sóji je základ
Léčivé účinky má pouze kvalitní sója, která by měla být označena GMO free. Znamená to, že nebyla vypěstovaná z geneticky modifikovaných organismů. Největší jistotu máme při kupování sójových výrobků v biokvalitě.
Jakkoli má sója prospěšné vlastnosti, znamená pohromu pro přírodu. Pěstování sóji působí negativně na životní prostředí. Pole, na kterých se pěstuje, se stále rozrůstají. Ekologové se domnívají, že v roce 2020 z důvodu rozšiřování její produkce zmizí odhadem jen v Jižní Americe 22 milionů hektaru lesního porostu, tedy území o velikosti Velké Británie. Navíc je tato luštěnina vydatně „ošetřována“ pesticidy a herbicidy. Plantáže sóji také mění klimatické podmínky a způsobují záplavy.
Čtěte dále: Je sója opravdu tak zdravá potravina?