Vlákno názorů k článku Sója: pro a proti od Pavel - Ten obsah bílkovin, to je porovnání obsahu v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 11. 2013 7:27

    Pavel (neregistrovaný)

    Ten obsah bílkovin, to je porovnání obsahu v sušině, nebo v čerstvém mase (či vejcích?). Jestli je to to druhé, tak je to vůči tomu masu a vejcím značně nefér, protože, sojové boby jsou vlastně sušina poživatelná až po dodání mnohonásobku své váhy vody. Pak by ten poměr asi vypadal jinak.

  • 27. 11. 2013 14:35

    Jirka (neregistrovaný)

    No ono je to srovnání celé nějaké divné - vzhledem k tomu, že kuřecí maso obsahuje bílkovin cca 20 g/100 g a sojové boby cca 35 g/100 g (USDA, obojí syrové). Nevychází to ani při přepočtu v poměrech k energii, tuku a ceně, tak nevím.

    Přepočítávat to na sušinu je podle mě zbytečné, ve výsledku je důležité pouze kolik je využitelných živin v porci, tedy množství, co člověk může sníst (a jestli si tu porci může dovolit). Nehrajme si u potravin na férovost, nejsou to soutěžící, kterým bychom dávali medaile.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).