Nevím, nač to strašení GMO, hospodářské plodiny se geneticky modifikovaly už odedávna a to křížením a šlechtěním, nyní jsou na to přesnější a lepší metody pro vnášení konkrétních užitečných genů. S radostí bych si třeba koupil zlatou rýži. BIO potraviny jsou zpravidla jen dražší (marketingový trik na téma, že je něco ultra zdravé) a mohou obsahovat látky naopak škodlivé (třeba měď), když se místo moderních fungicidů užívají alternativní přípravky (přípravky na bázi modré skalice), které neodporují souboru "BIO" pravidel. Ve výsledku pak může být v biopotravinách něco mnohem jedovatějšího než stopy moderního přípravku.
http://jaroslavpetr.bigbloger.lidovky.cz/c/290368/Kral-Bio-je-nahy.html
Ta informace o léčivém účinku pouze GMO free sóji mi připadá jako výkřik do tmy, nepodložený žádnými fakty.
Schválené GM odrůdy sóji mají gen na odolnost proti herbicidům (HT; nejčastěji Roundup – RR = Roundup Ready) nebo odolnosti k hmyzím škůdcům (Bt).
Roundup Ready plodiny paradoxně škodí akorát Roundupovému byznysu: V dobách, kdy Roundup Ready GMO plodiny (odolné proti herbicidu Roundup) nebyly, tak se Roundup sice neprodával tak ve velkém, ale plevely bezpečně likvidoval. Dnes, kdy se Roundup Ready plodiny pěstují ve velkém, se sice Roundup prodává ve velkém, ale plevel se mezitím také pomalu stává „Roundup Ready“. Roundup už zdaleka není tak plevelosmrtící, jako kdysi býval.
Za škody na přírodě či na zdraví způsobené použitými herbicidy GMO sója opravdu nemůže ani trochu. Může za ně ignorance nebo neznalost farmářů při nakládání s jedy, a podobně by v jejich rukou dopadla každá zemědělská chemikálie.
Ty druhé obsahují Bt toxin (mimochodem přírodní vynález mikroorganismu Bacillus thuringiensis). Ten škodí hmyzím škůdcům, ale člověku nic nedělá.
Současnost je taková, že GMO sója mezi farmáři ve světě na celé čáře vítězí. GMO-free sója se pěstuje prakticky pouze v Evropě, a to pouze pro účely prodeje pod značkou GMO-free.
Údaje o procentu GMO sóji ve světové produkci se liší, ale všechny se shodují na tom, že je jí více než polovina.
Vzhledem k tomu, jak malá je odlišnost GMO sóji a GMO-free sóji, jak drahý je test, který toto umí odlišit, jak málokdy se namátkově dělá, a jak jsou neinformovaní výrobci, tak je možné, že jste pod značkou GMO-free koupili i GMO sóju.
> Ta informace o léčivém účinku pouze GMO free sóji mi připadá jako výkřik do tmy, nepodložený žádnými fakty.
No vzhledem k tomu, jak dobře funguje placebo efekt, stačí nápis na pytlíku. Dokážu si živě představit něco jako "V supermarketu koupíte jen GMO sóju. Já to poznám, protože z GMO je mi vždycky špatně. A navíc tak nějak divně chutná." Jenže co s tím?