Bohužel, sóju cpou i tam, kam nepaří. Když v Bille nabízejí „dědovu housku“ či „selský rohlík“ a je tam uvedeno „alergen: sója“, je to smutné klamání. Copak ji naši dědové dávali do housek? Škoda, že u nás není povinnost uvádět celé složení u nebaleného pečiva jako je tomu v Německu, to bychom se ještě divili (zvláště u pečiva „ze zmrazeného polotovaru).
Ona ale je otazka, zda vsude, kde je uvedeno "alergen: soja" tam taky ta soja je - mam dojem, ze vyrobci si mnohdy usnadnuji situaci tim, ze tam potencialni alergen napisi, i kdyz jej vyrobek neobsahuje, ale v zavode/tovarne ses nim pracuje - kryjou si tak zada. Ono se nelze az tak divit v dobe, kdy se pise upozorneni na zehlicky, ze je mozno se o ne popalit, protoze kdyby tam nebylo a nekdo se popalil, tak vyrobce (casto uspesne) zazaulej.
Proste jestli nejaka firma zpracovava na jedonom miste vice ruznych vyrobku a v nekterem z nich se vyskytuje jako surovina alergen, radeji ho napise i na dalsi vyrobky, aby se kryla (kdyz najdete v pecivu kondom je to sice pro firmu problem, ale mensi nez kdyz najdete neoznameny alergen).
Nebo me nejaky zasvecenec vyvede z omylu?