Tak jasně, že pro někoho je už pokrok, že se chlap vůbec odváží něco uvařit :) A je vlastně každého věc, co si doma kuchtí. Problém české společnosti obecně, a projevuje se to právě i ve vaření, však je, že se totálně smíchala kvalita profese s ošuleným patlalstvím a amatérismem.
Když Polreich paroduje Babicu, nutně to nemusí být kvůli tomu, že by se to, co Babica udělá, nedalo jíst, ale buranství, s jakým k jídlu a vaření přistupuje, že na ničem vlastně nezáleží, hlavně že vám chutná, ono to nějak dopadne. Ano, tak se to dá brát, ale pokud už je někdo ukazován jako vzor a inspirace, měl by být tento vzor opřený o profesní vybavenost, autoritu zkušenosti a hlubokou znalost a oddanost věci.
Ach jo, to jsou teda stereotypy.
Ta moje první věta byla na to, že je už úspěch, ano, že u někoho je úspěch, když vůbec něco chlap uvaří, nikoliv šéfkuchař :) Jasně, v restauracích je převaha kuchařů, ale proč by měl být člověk zaskočený, když tam uvidí ženskou? Proč by měl být zaskočený, když v domácí kuchyni uvidí chlapa? Je 21. století, haló, vstávat! :)
Pane Álois, přiznejte, že s tou první větou jste to nezvládl! Vždyť přeci není nic špatného na tom, že se někdo dopustí chyby, těmi se učíme. Já třeba vařím jen tak pro potěšení a pro zábavu více jak 20 let a vůbec mi nevadí, že nejsem ženská. Sbírám recepty, vybírám, co bych uvařil dobrého a jak bych třeba i ten recept vylepšil něčím novým.
A teď dál. Pana Polreicha nemusím, neb mi připadá, že je nejlepší ze vše, ovšem pouze podle sebe. Považuji ho za dobrého organizátora, asi i šéfa, ale zda je dobrý i jako kuchař, to nevím, zatím mě o tom nikdy ničím nepřesvědčil. To, že „zjebe“ osazenstvo reataurační kuchyně kvůli špíně a bordelu, to je správné, ale o tom, že umí něco uvařit, to ještě nesvědčí. Víte, o mé babičce se říkalo, že je dobrá kuchařka, ale jestli to nebylo třeba tím, že nám, vnukům, vařila to, co nám chutnalo. To by asi na restauraci nestačilo, že?
Vážený pán Alois,
víte byl jsem v Kanade 2 roky a vzhledem k tomu ,že
vaření patří k hobby kterému se věnuju 40let,tak i
Kanadě jsem sledoval všechny pořady které k tomu patří.A můžu Vám řict,že ne v každem pořadu vařil
odborník kuchař z vyhlášené restaurace ,ale kupř lékař-dietológ,nebo vegetariánka a.p.Chci tím řict,že na to,aby člověk byl dobrým kuchařem nemusí mat „gleit“ ,že je vyučený v oboru.Určitě tam nebyl člověk typu pána Polreicha/kterého jsem vidél l X a více ho prostě sledovat nebudu/.Uráži kupř.Rusy budu parafrazovat"co dobrého si viděl od Rusů„.Ja můžu řict
že takové beef Stroganoff,je známe a hlavně chutná na
celem světě.Nadáva,a to hrozně a to mi vadí.Mně vyhovuje typ pořadu "S Italem v kuchyni“,nebo dokonce
ani „Babicový dobroty“ mi nevadí.A na konec-dokonce
ani na jidlo které pán Polreich vaři by nešel. Vadí mi jeho sprostá mluva která k umněni kuchařkému
a dobré pohody z jídla prostě nepatři.
Milý pisateli"doctorjoe"
On je velký rozdíl mezi tím jestli někdo sprostě mluví a sprostě myslí. Osobně na mluvě pana Polreicha mnoho vulgárního nevidím.
Uvedu malý příklad. Mnoho lidí tvrdí že vulgární slovo je „pi** (piča). Jenže Já osobně a snad u většina ostatních se přes tento orgán dostal na svět a většina mužů a i některé ženy se po většinu svého života snaží dostat spět. U mne to je navíc velmi často má nejoblíbenější hračka tak mne hodné uráží že takto skvěle vymyšlenou věc někdo označuje jako "vulgární“.
Když je někdo idiot a místo jídla připraví směsky chemicky dochucených předpřipravenych polotovarů tak si nic jiného než nakopat prdel nezaslouží a trošku ostřejší slovo je lepší než mnohem účinnější inzultace kterou bych asi volil Já. Vemte si tu šílenou sbírku chemických sajrajtů v pytlíku které jsou zaručeně " to nejchutnější" co jste kdy jedli. Stačí zalít vodou a pár minut povařit. Opravdu děkuji.
Zkuste třeba tomu „Italovi v kuchyni“ říct ať si místo Mozzarely (měkký sýr z italské Kampánie) strčil do jídla nějakou náhražku. Také vás pošle do jistých míst kam si normální člověk nikdy nevidí.
Vařím nudle na houbách, Když nemáte rádi houby tak je tam nedávejte, když nemáte nudle tak je tam nedávejte. Do prdele tak proč vlastně vařím ty nudle na houbách? Nedělá z nás ten Babica tak náhodou idioty?
Představte si že by takto k tomu přistupovali výrobci elektroniky, aut a jiných věcí.
Oni jsou Kuchaři a kuchaři.
Kde pracuješ? Na letišti. Co tam děláš? Lítám. Hmm to ji asi důležitý. Jo to jsem. A s čím lítáš? Ve skladu s dvoukolákem.
A takovýchto „zaručených odborníků“ jsou tuny.
Tak si vařte z kuchařky. Tohle je pro lidi s trochou fantazie, které vaření baví a uvaří pak dobrotu téměř ze všeho. Vařit s láskou není jako studovat manuál k počítači. Je to umění, kreativita, výtvarno. Nejlepší obraz také nenamalujete tak, že přes kopírák přesně obkreslíte foto krajiny a pak jen vybarvíte. Jinak je fakt, že pořad pana Pohlreicha mě baví víc. Ten má fakt šťávu. A supr hlášky.
Třeba se tomu říká i kreativita. Kdyby tomu tak nebylo, žrali bychom všichni ještě kořínky. Tak nevím, jak to s tím idiotem je? Pan Pohl. v jednom pořadu buzeroval kuchaře, proč na něco nedává, myslím, mozzarelu. Odpověděl, že to každému nechutná.Proč si ten někdo nemůže dát jídlo, které mu chutná, ale s jiným sýrem. Ať má zákazník volbu, on je ten ,co platí.
No nevím, moji známí bydlí vedle, dvakrát u něj byli na jídle (je problém se tam dostat, má furt narváno, marketing umí výborně) a ani jednou si moc nepochutnali. Je sice prima, chodí mezi zákazníky, mluví legrační čestinou, ale jídlo je spíše prý průměr. Ani v seznamu idnes mezi TOP100 restauracemi myslím nebyl (ale je fakt možné že jsem ho přehlédl, díval jsme se podrobně na prvních 20). Ale Polreich tam měl obě restaurace, jak to Cafe, ta i tu italskou.
V začátku jsem měla radost, že se naučím něco nového, zdravého. Ano, saláty těstoviny za 1, ale omáčky, risotto, dort,který je vlastně koláč? Myslím, že máme daleko chutnější pokrmy.Dřív jsme byli nadšeni ol. olejem, dnes se dozvídáme, že naše máslo nebo i sádlo je míň tučné než olej.Proč je mi vnucován, když u nás roste řepka,a olej je kvalitní. Budeme taky dlabat psy, červy a další cizokrajné pochutiny?Doma vařím bez umělin, ale proč by žena, která má děti, chodí do práce nemohla vařit s rajským protlakem, či kečupem?Nebo, když někteří nemají na kuře krmené kukuřicí a mají doma to bílé nedochůdče, které ani kočka nežere a oni ho po vzoru pana It. a Pohl.raději vyhodí oknem.Tohle nás taky učíte správně?
nikdo vam ty suroviny prece nevnucuje. a samozrejme klidne muzete pouzit na bolonskou omacku protlak nebo v extremnim pripade kecup, ale pokud jde o restauraci tak tam by se to opravdu objevovat nemelo. jinak sama poznate omacku z kecupu a z vlastniho protlaku z rajcat. proc si ho neudelat, kdyz mate jednou cas i do zasoby. proste to z toho kecupu neni tak dobre no. to je vsechno. kuchari vam ukazou jak to udelat dobre a bud to napodobte ¨, nebo si podle babicova vzoru udelejte limetkovy kolac, do ktereho ani nemusite davat limetku, pokud ji zrovna nemate...;-)
to znamená, že si nehraje na někoho jiného a mluví na rovinu, jak mu „hu*a“ narostla. Nelíbí se ti to? Tak přepni! Ale úspěch je právě v jeho přirozenosti. Autor článku se snaží rozhodovat nebo mně vnucovat kdo je „béčkový“ bavič. On může hodnotit, a kritizovat, že kuchař a obchodník s lyžemi se kritizují, když sám sebe pasuje do role arbitra, který nejlépe ví kdo je „béčkový“? Co je potom on?
Jenze ne kazdemu prijde v poradku, kdyz je v televizi hvezdou clovek, ktery mluvi jako dlazdic. Ja se na to nebudu koukat uz z toho duvodu, abych od nej nahodou neco nepochytil:) Vazne totiz ve svem okoli neznam nikoho, kdo by takto mluvil.
P.S. Pry to je ale zamer dramaturga poradu
neznám moc kuchařů, kteří by měli titul z filozofie nebo literatury, většinou mají učňák a většinou, když přijde, tak vidí děs a hrůzu, proto používá ostřejší slova, kdyby nějakému kuchařovi vytýkal špínu slovy „pane kolego, mohl bych vás prosím, uctivě říci, že stav vaší kuchyně je více než nehygienický“, tak si ten bude ten kuchař o něm myslet, že je to nějaký šašek a pošlem ho někam
jinak neříkám, že když si uvaříte něco podle babici, tak vás povezou na výpolach žaludku, ale čím se lyší od polreicha je to, že ten na rozdíl od babici přesně ví, proč se která ingredience do jídla dává, nekomolí názvy pokrmů, nedal by do salátu z několika druhů salátů jako třešínku nahoru opečenou jitrnici, vždyť to je jako dát do sladkého dortu česnek
rozdíl mezi nimi je asi takový, jako když někdo vyří doma (babica) a někdo v slušné restauraci, doma si mohu udělat nějaké klasické jídlo a některé ingredience tam nedat nebo nahradit něčím jiným ale když si stejné jídlo objednám v restauraci, tak MUSÍ obsahovat přesně to co v něm má být a pokud risotto není z rýže Arborio (nebo obdobné určené výhradně na risotto) tak si do jídelního lístku nemohu napsat risotto ale pouze maso se zeleninou a rýží
Milý synku,
sprostotou, ani upřímností ještě nikdo kýbl hovězí polívky neuvařil. Kvalita se projevuje jinak, ale ne všem je tento aspekt dostupný.
Pokud se týká tebou propagovaného risotta, vsadím se, kdyby ti přinesli v restauraci 6 risott, z nichž pouze jedno by bylo uvařeno z rýže Arborio, stejně je nepoznáš.
S ostatním v tvém článku souhlasím. Naštěstí již ustala doba, kdy kdejaká herečka a modelka, když už se nemohly uplatnit v oboru, žačaly psát kuchařské knihy, specielně pro ženy, a bylo spíše jako kovbojka, než návod k vaření. Protože žena, často podléhajíc své přirozenosti, dělá nejraději 10 věcí současně a výsledek je ten, že všchno stojí za ho…usátko, na ten bordel co zbude vůbec nehledě. Ti přiji mnoho úspěchů se zaručeně pravým risottem, kdybys viděl, z čeho se v mnohých kuchyních restaurací jídlo připravuje, to bys koukal, jaké INGREDIENCE ???? se tam dostanou, kruci, nemáme české slovo pro ingredience?
Moc se mi líbí, když tito nedoukové „zahušťují víno varem“, tak že zmizí všechny vůně, chutě, alkohol, ten první, a zbude trocha kyselé připálené vody a to je to pravé olšové.
Vzpomenu-li na pohádku, jak cigán vařil polévku ze sekyry, nemuselo to být tak špatné jídlo.
Dobrou chuť.
možná bych nepoznal Arborio od jiné kulatozrné rýže ale nespletl bych si ji rozhodně s „bežnou“ rýží, která má jiný tvar zrn, jinou jejich velikost a i jinou chuť a i kdybych to nepoznal, tak pokud bych dostal jídlo, které neodpovídá receptu, tak to budu cítit jako podvod, podobně jako když mi někdo chce prodat falešné rolexky
možná také proto, si velké množství restaurací „vymýšlí“ vlastní názvy pokrmů, jako „rychtářovo tajemství“, protože zde host neví, co dostane a jak to bude chutnat (ti slušnější alespoň do závorek napíší, o jaké jídlo jde)
nedělám si velké iluze o tom, jak se v některých restauracích vaří
Ale fór je přece v tom, že risotto musí obsahovat Arborio rýži, jinak to není risotto. Stejně jako telecí řízek musí být z telecího, jinak to není telecí řízek. To je jako kdyby si host poručil telecí řízek a dostal kuřecí, protože „je to taky řízek.“ Nebo foie gras z kuřecích jater. V tom je ta pointa. Některá jídla mají přesně dáno, z čeho musí být, jinak to nejsou ta konkrétní jídla. Samozřejmě nikdo neříká, že „risotto“ z jiné rýže musí být špatné, ale prostě už to není risotto, ale zeleninová rýže (např.).
ano, doma varim risotto z kulatozrne ryze (nemusi byt opatrena italskou vlajeckou, stejne je u nas problem kulatozrnou ryzi vubec sehnat)…
ale stejne rad mam i ceske rizoto jak ho delavala babicka, varene v papinaku, ktere se nechava dojit pod perinou…
zajimave je, ze uvarit risotto neni az tak tezke, ale udelat babiccino rizoto proste neumim :(
hahaha, „vulgárním Anglánovi“? padl jste na hlavu? ten „vulgární Anglán“ je nejsledovanějším kuchařem na západní polokouli :D možná je dost drsnej, mnohem drsnější než Pohlreich (docela rád koukám na jeho Kitchen Nightmares jak US tak UK verzi), ale rozhodně není nějak přehnaně vulgární ve smyslu „vulgární“ je to naprosto špičkovej profesionál a to že používá slova jako fuck, shit atd. na mě nijak vulgárně nepůsobí – on se snaží vytáhnout restaurace z absolutního bahna a jinej slovník by byl skoro nepatřičnej. Pokud jste někdo viděl třeba Kitchen Nightmares tak mi určitě dáte za pravdu, že Pohlreich je proti Ramseymu hadr – Ramsey běžně dokáže majitele restaurace rozplakat, nekecám, a to jen tím, že jim řekne natvrdo pravdu. Kdyby jim říkal jak jsou skvělý, tak by jim teda moc nepomohl. Jinak btw, Ramsey dokáže dělat minimálně 4 velmi úspěšné televizní show jak v US tak UK najednou.. (tolik jsem napočítal) a to by mě zajímalo kolik z vás by něco tak časově náročnýho zvládlo ještě s vedením sítí restaurací.
Nevím, proč všichni považují „Ano, šéfe“ za pořad o vaření. To je přece pořad o tom, jak provozovat restauraci! Je to o dost jiné nežli všechny ty ostatní pořady, kde kuchař, herec nebo cojávím prodejce lyží ukazuje, jak se dávají věci na pánvičku; smyslem „Ano, šéfe“ je ukázat majitelům a zaměstnancům, jak to provozovat, aby to fungovalo. Když se v druhé sérii pokusili přihodit dvouminutovku „a teď vám ukážu, jak uvařit toato“, tak to bylo jak pěst na oko.
Co se slovníku týče… Vy věříte tomu, že když má Dustin Hoffman hraje Rainmana, tak že je autista i ve skutečnosti? Vy věříte tomu, že když Tom Hanks je charakterní člověk, když tak přesvědčivě představuje charakterní postavy? Vy věříte tomu, že Dana Morávková je fakt mrcha? Že Trojan je mentálně postižený Václav? Že se wrestleři v ringu fakt nenávidí? … Anebo připustíte, že existuje něco jako „zahraj mi tady roli na kameru“?
Jsou lidi co veri ze i „100% domaci potajnu ukradene porno“ je 100% domaci potajnu ukradene porno :D
Jsou i lide co si fakt mysli, ze po Praze chodi frajer a rozdava nahodnym devcatum penize za to ze se mu odhali ci budou kopulovat a nahodou ma s sebou druheho frajera co to nataci na videokameru.
Jsou i lide co si mysli, ze internet, email nebo mobilni telefon je anonymni :-)
CHtěl jsem něco napsat, ale když vidím tenhle příspěvek už nemusím :)
Přesně tohle jsem měl na mysli i já ital ani Babica nejsou stejné pořady jako Ano šéfe a pokud to někdo nerozpozná nemá cenu se o tom dohadovat.
Stejně tak slovník pana Pohlreicha není zdřejmě neupravovaný.
A na závěr: Přeci se nemusíme dohadovat kdo s obou pánů umí lépe vařit,nebo jste snad jejich výtvory chutnali?
Přístupem a tím jak věci dělá je jednička Pohlreich o tom není potřeba diskutovat.
CHcete vařit chutně nebo chcete vařit co dá dům je to přeci jen na každém znás.
Bom apetite
Občas některý z těch pořadů zahlédnu v televizi, a dá se to přežít. Co ale opravdu nesnesu sledovat déle než do urychleného nalezení ovladače, je Ano, šéfe – Pohlreich mi přijde nechutný, neslušný, a kdyby mi v restauraci řekli, že mi jídlo připraví on, tak se zvednu a odejdu kamkoli jinam, třeba na tlačenku nebo utopence, raději, než bych jedla, co mu prošlo rukama.
Když tu pak někdo operuje tím, jak je Pohlreich hrozně svůj a upřímný, nabízí se mi otázka: To nemůže být upřímný slušně? Něco jako asertivní jednání kolem něj asi nikdy ani nešlo… Nebo fakt, že televize je v dnešní době bohužel vzorem pro děcka, který tohohle idiota uvidí, a začnou mluvit jako on, protože ON je uznávaná kapacita, a může mluvit jako dlaždič – a nikomu to nevadí…Nám to taky nebude vadit, až budou lidi úplně normálně mluvit jako kanál?
Je snad na Vás jako na rodičce, aby děcka v televizi tento program neviděla. Stejně tak jim asi neukazujete liposukce a operace na stejném kanále ve stejném čase jiný den, nebo lechtivé nebo akční filmy, které tou dobou běhávají na nově. Za to, jaká slova používají Vaše děti, může televize až v poslední řadě, a jestli je tomu jinak, není to Pohlreichova chyba.
Nejsem rodička, jsem studentka, která je s takovýma dětma v kontaktu v kroužku a v doučování. Nicméně to mi stačí k tomu, abych si udělala obrázek. Je samozřejmě věcí každého, na co se dívá, ale toto je diskusní fórum, a já píšu svůj názor stejně jako ostatní tady. Požívání jídla je rituál stejně jako jeho výroba – a když si představím, že bych jedla od něj, naskakuje mi prostě kopřivka… Ale asi ho soudím podle sebe…
no nějak mi hlava nebere, jako souvislost má s kvalitou jídla to, že kuchař občas vypustí z úst ostřejší slovo, spíš bych chápal to, že když vám v restauraci uvaří jídlo z dva roky starého polotovaru, v kuchyni, kde se uklízí třikrát do roka a kuchař zná jen sůl, gulášové koření a magi z kostky, tak bych chápal, že se tato skutečnost projeví na kvalitě pokrmu
Musis proste pochopit, ze Helenka si radej v restouraci necha uvarit od nekoho kdo prodava lyze. Nez od profika co se tim zivi…
Je to holt mlada dynamicka, proste prave takova diky nimz je tato zeme tam kde je.
Kdysi platilo, ten kdo umi varit vari, kdo prodavat lyze tak je prodava apod. Dnes modelka predpovida pocasi (pak se divime, ze jsou typu: jasno, misty oblacno az zatazeno, z moznosti prehanek prechazejich v bourky)
Helenko pochop jedno kdyz je nekdo elektrikar at se netlaci do stolariny a naopak. To same cekam ja, tj. v restouraci at mi uvari tan dlazdit Polraich nebo jak se jmenuje nez SUPER KUCHAR BABICA
No, vzhledem k vašim názorům vám ani nedoporučuji, abyste rodičkou byla. Pokud si totiž jako studentka myslíte, že v dnešní době televize ovlivňuje děti, navíc ještě týž názor máte o pořadu Ano, šéfe!, tak je mi docela smutno. Mám dva syny, 19 a 13 let. Ani jeden z nich televizi nesleduje, mladšího už přestalo zajímat i vyhledávání hejbacích holek na netu, natož pak nějaký Polreich v tv.
A ještě něco. Celkem mi je jedno, kdo v kuchyni v restauraci, kam přijdu na jídlo, vaří, pokud se to dá jíst. Takže pokud bych narazil na restauraci, kde vaší Polreich a chutnalo mi, tak nic proti tomu nemám. A to že mluví jako dlaždič? Tak si zkuste přepnout v tv na jiný program. Třeba v amerických seriálech, které běžně mohou děti sledovat přes den, se to hemží slovy jako vagína, penis, prostituce, a nahými těly… No, zkuste třeba Kauzy z Bostnu (Prima, po-pa, cca 11.30 hod.), ale i jinde. (Mimochodem, Kauzy z Bostnu je jeden z nejlepších seriálů, co jsem kdy v tv viděl.)
Milý Lestrade,Helenka se nezmiňuje o svých dětech,ale o dětech obecně. Pořad se odehrává před desátou večer,takže se určitě najde dost dětí(tím nemyslím děti úplně maličké),které jsou doma bez dozoru a toho vašeho „upřímného“ kuchaře slyší. Taky si myslím,že upřímnost a sprostota jsou dvě odlišné kapitoly.
Na asertivní chování dneska všichni serou. Když si asertivně řeknu o proplacení faktury. Tak mi příjde na účet asertivní H…! Když pacholkovky u ponku asertivně řeknu ať si uklidí kolem sebe tak druhej den tam bude bordel jako v Pr…! Takže na asertivitu Se…! Zajímá mě výsledek
Milá Helenko, když Vám „Ano, šéfe“ tak vadí, tak na to nekoukejte. Mě ten pořad baví, líbí se mi, že to trochu nutí lidi přemýšlet o tom, co v restauraci jedí a že jim konečně přestává být jedno, že platí za blafy. Není to ani tak pořad o vaření jako o tom, jak by měla správně šlapat restaurace a kuchyně, aby vydělali a zákazníci byli spokojení. Když byste viděla pana Polreicha v jiném pořadu, v nějakém rozhovoru, tak byste zjistila, že nemluví jako dlaždič neustále, že je velmi slušný a uctivý. Jeho mluva v pořadu „Ano, šéfe“ vychází ze situací a taky ze záměru dramaturga. Kdybyste osobně viděla ty nechutnosti, co v těch kuchyních jsou, věřím, že se taky neudržíte. A pokud Vám jde o děti, tak můžete být naprosto v klidu, ve škole nebo na hřišti se naučí daleko peprnější výrazy než jaké kdy televize odvysílá.
Helenko Helenko, Vaše názory jsou více než podivné. Vy si myslíte, že například lidé, kteří tisknou bibli mluví přeslušněle a všichni jsou věřící? Nebuďte naivní. A mám z Vás tak trošku pocit, že spíš se stavíte do role moralistky proto, že nemáte na návštěvu míst, kde vaří opravdoví mistři, peníze. A mimochodem, pořad začíná až okolo 22.00 hodin, takže pokud necháváte na něj se dívat děti, nejste rozhodně dobrou opatrovnicí. Mějte se krásně a méně zakyslosti a upjatosti.
Neustále čtu na adresu p. Pohlreicha o tom, jak je vulgární. Jak nejspíš víte, Pohlreich je také nějakým tím učitelem kuchařů či jak se to nazývá, to však není to podstatné. Kamarád byl u něho v tom „učení“ a když jsem se s ním o P. bavil, říkal že je to gentleman který neřekl ani jedno sprosté slovo a vulgarismus který předvádí na TV Prima po něm chce právě jenom štáb této televize (aby prý byl drsný). Nejspíš proto, protože tak mluví ten Angličan či kdo to je ten co má ten pořad jenž byl pro tento pořad vzorem. Ten je však prý velmi vulgární i ve skutečnosti.
každý to na něho vytahuje, protože je to to jediné (kromě jeho účesu) co na něho na rozdíl od Hitlera našich kuchyní pana B mohou vytáhnout, panu P. asi těžko můžete vytknout, že zkomolil název nějakého klasického jídla, že neví proč se některý postup při výrobě pokrmu dělá tak, jak se dělá, atd… navíc když už jsme u těch vlasů, u Pohlreicha máte alespoň jistotu, že nebudete mít v polévce vlas :)
Také nechápu proč je potřeba při vaření používat vulgární slova, jsem mimo jiné i vyučený kuchař a kuchařů jsem poznal hodně a nikdo z nich nebyl vysloveně vulgární, samozřejmě pokud je vypjatá situace tak něco ulítne, ale mluvit takhle na televizních obrazovkách mě přijde hodně zbytečné až nemorální, pokud to ten „mistr“ jinak neumí tak ať to nedělá.
Bože lidi očem se to tu bavíte?Vždyť ten chlap je umělec
to že občas sem tam prohodí nějaké to sprosté slůvko?Uvědomte si že má důvod.Ach ty zahumusené restaurace,a ti kuchaři-otřes
Zameťte si nejdříve před svým prahem!Umíš vařit vař neumíš tak se zabývejte blbostmi a kritizujte!
Černobílé vidění světa je znakem nedospělosti, pokud přetrvává, pak mentální nedostatečnosti. Smutné je, že to lze snadno zneužít, stačí se podívat na věk rozprsknuvších se v davu lidí pro vidinu pofidérního mučednictví a zástupu věčných panen…
A u vás ještě předpokládám nějaký druh humanitního (ne)vzdělání.
pokud chcete vědět proč ZP používá ve svém pořadu sprostá slova (a proto byste se na něj neměli dívat – cite SP) najdete tady: http://en.wikipedia.org/wiki/Gordon_Ramsay
Velice rád se dívám na pořad pana Babicy, protože tak skvělou zábavnou šou jsem již dlouhu neviděl. Opravdu by mne zajímalo, jestli si svoje recepty náhodou nevymýšlí na place a jestli jsou jeho hosté placení za to přikyvování.
Od doby co tento pořad existuje , tak do každého jídla přidáváme trošku „sole“, ale ještě jsme neměli odvahu uvařit si některý z jeho eintopfů (u nás v rodině nepraktikujeme adrenalinové sporty).
Na druhou stranu určitě můžu vřele doporučit časopis Apetit, v němž vždycky najdeme spoustu skvělých receptů, které jsou navíc naprosto dokonale nafocené.
Ve svém úvodu autor píše že je o Vaření. Jenže oba hlavní jmenovaní pánové dělají každý zcela něco jiného. Polreich očividně o vaření něco ví a nerve do jídla kdejaký sajrajt (polotovar) se kterým by vás ostatně vyhodil i ten Ital v kuchyni. Primárním jeho úkolem je poradit podniku. Babica zas ukazuje běžným lidem vaření ze všeho co mu přijde pod ruku a očividně často ani neví co a proč vlastně vaří. TV mu nestačí a tak se svou „Šou“ objíždí i supermarkety.
Anketa má zjistit kdo vice baví. Babicův pořad IMHO není koncipován jako zábavný ale výukový jak uklohnit danou šlichtu. Polreichův zase často neukáže celý postup a recept na dané jídlo ale zase se dozvíte kde se dělají v kuchyni chyby a co že vlastně použít místo náhražek. Proto jednoznačně Mne daleko více baví Polreichův pořad. U Babicy ale také u Itala není na zábavu čas když se snažíte pochytit jak a z čeho danou poživatinu vyrobit.
A co se týče vulgárnosti? Vše je jen o úhlu pohledu. Jak se v němčině řekne „zatáčka“ ?
varim doma protoze me to bavi, ale ty blafy co ukazuje babice to je hnus. dejte tam parmazan a kdyz ho nemate tak tam dejte klidne eidam a kdyz ani ten nemate no tak tam nedavejte nic… Pod vlivem pohlreicha treba omacku na spagety uz varim zasadne jen a pouze bez kecupu a vsech techto sracek + umely dochucovadla, proste jenom oloupany rajcata, cukr, sul a bylinky – to je proste jina liga (a pritom to neni extra drazsi ani narocnejsi). co vidim jako nejvetsi pruser techto poradu je to co je u pohlreicha videt v tech kuchynich, ze je sprostej se muze divit fakt jenom nekdo kdo nikdy nevidel zadnej dil. kdyz byl ve skolni jidelne tak jim vse pochvalil, zkritizoval akorat narod ze se ve skolach musi varit obed za 20,–(coz ma pravdu). naproti tomu kdyz vidite ty šarády v nekterych hospodach, provozujou to lidi kteri nemaji v oboru vzdelani ani praxi, zamestnaji si tam soumena kterej dela kure podle tchyne… doufam ze jeho porad jeste odvede nejakou praci! v Uherskem Brode neni kam se jit najist! vsude: smazak, rizek, maso zapeceny (chrestem, broskvi,…), kaťák, bramborák z mrazáku. na to nemusim chodit do hospy. takovy mesto a neni tady jedina restauracka kde by jidlo bylo zazitkem.
To je fakt, v Brodě není ani jedna opravdu kvalitní restaurace, všecko jen takové šedivé průměry. Dá se najíst, ale žádných kulinářských zážitků se člověk opravdu nedočká. Ještěže (nebo vlastně možná škoda že) je tu dost teenagerů, kteří dokáží tolik hospod uživit, co jim zbývá, když nemají kam jinam zajít.
Nevím, proč na tenhle výkřik do tmy reaguju, ale když na to nekoukáš, tak o tom nepiš! Přesto, že Ano, šéfe! není pořad o receptech, tak se zde čas od času pan kuchař Pohlreich o své umění podělí. Otázka, zda li umí vařit, se nabízí asi opravdu jen tobě, protože jsi úplně mimo mísu. Jinak bych si taky přál být takový ubožák, který zvládne provozovat dvě luxusní restaurace, které by fungovaly tak dobře, že bych měl ještě čas si u toho odskočit k natáčení nejlepšího pořadu, co se vlastní tvorby televizí týče, který aktuálně v TV běží…
Obdivuju člověka, který je výborný kuchař, úspěšný podnikatel a bavič v jedné osobě. Za primitiva ho může označit jen typický český závistivý přizdisráč…
Ale to snad nemůžete myslet ani trochu vážně, že? To že je sprostej to je pravda a chápu, že to může někomu vadit, ale říct o něm, že neumí vařit? To ste asi opravdu musela odněkud spadnout. Jestli jste ten pořad vůbec někdy viděla, tak byste pochopila, že umí vařit a že téměř vždy ukáže nějaký recept a že úplně vždy ukáže jak nějaké jídlo vylepšit. Nehledě na to, že na internetu se dají najít jeho videa, kde předvádí další zajmavé recepty!!!!
Pořad „Ano, šéfe“ není o vaření, ale o tom, jak vést kuchyni a restauraci, aby vydělávala a hosti byli spokojený, takže konkrétní recepty na pokrmy v tom pořadu nečekejte. Ale pokud máte starost o to, zda vařit umí, tak Polreich má za sebou dost profesních úspěchů včetně mezinárodní kariéry a různých ocenění, takže myslím, že můžete klidně spát.
Světe div se, ale vařit umí. Vaří v http://www.cafeimperial.cz/cz/index.php a dělá tam šéfkuchaře. Doporučuji navštívit. Jo a pokud tam půjdete na oběd, doporučuji rezervaci, páč jinak tam nechytnete místo.
No se slovem nejde daleko, ale videli jste treba ten bordel jak to provozovali 3 mlady typci z nich jeden takovej tlustej co vypadal ze je krapanek retardo? Tak do tyhle restauracky bych v zivote nevlezl se najist. viděli jste ten mrdník? Ja myslim ze tam byl Pohlreich jeste slusny. Co je horsi? Kdyz nekdo mluvi jak dlazdic nebo kdyz ma v kuchyni pneumatiku a olej do jidla vytahuje zasadne pouzitej z fritaku? To se mi vazne zvedl kufr! Nebo typicka hlaska: Pohlreich: Co to je? Odpoved: To je prirodni stava! Dalsi vec proc je sprosty: kdyz dam svemu zamestnanci neco za ukol a on na to je.be tak ho taky servu sproste protoze si to zaslouzi, prece ho nebudu prosit na kolenou. Nebo jak ten borec osmahl maso, vylil olej a nalil tam vodu… ja jsem malem spadl ze zidle a ted si vemte ze to vidi profík? To je jako kdyby byl porad o tom jak delat autoservis a typek tam meni olej stylem ze tam naleje pouzitej z predchoziho auta… a tem lidem neni hanba ze je videt takovej bordel (vajgly na sporaku, zhnila zelenina, zeleny maso…) v TV? Nebo jak nechaly zkazit ty fajnovy ryby a pan majitel rekne: tak ti kluci to nevedeli. No to se nedivim ze Pohlreicha malem vezli v mrakotach.
Mě jak Pohlreich tak Babica přijdou úplně trapní, rozhodně to není zábava.
Proč nejsou ve článku zmíněny kuchařské programy z ČT? Kluci v akci jsou podle mě nejlepší současný kuchařský program, člověk tam hlavně vidí jak se co vaří a hlavně proti konkurenci jsou poměrně zábavní. I kuchařská pohotovost celkem ujde, ve srovnání s konkurencí z komerčních televiyí ale přímo září. Babica si tam cosi žvatlá a nic nepředvede a Pohlreich předvede sice aspoň nějakou show, ale jinak taky nic moc
Můj nazor na kuchaře Poltrgaista nebo jak se to píše z pořadu ano šéfe. Člověk, co říká za každým třetím slovem vole nepatří do televize, protože neustálé opakování funguje jako reklama a slogany se vtírají a vkrádají do mozku a lidé po opakovaném shlédnutí pořadu začnou slovo vole taky používat. Kuchař, co se vyjadřuje jako dlaždič nepatří do televize. Zkuste natočit vzorový díl, aniž byste to slovo používal.
Zdeněk je kuchař,že je sprostej a co jako umi vařit a alespon jsou vidět ty prasarny v kuchynich to je na pobliti co tam maj kuchaři v našich restauracich,ani se mu nedivim že je sprostej když to vidim.Je to machr a za jidlo se umi postavit,Babica je jen loutka ktera asi ani neviděla kuchařku a o použití surovin ani nemluvě.To co v televizi předvádi je ostuda českých kuchařu je mi z nej špatně,je to ochlasta a hlupak co pro korunu navic cpe se kam nema
Já mám nejraději pořad Kluci v akci, je to sranda a člověk se něco i přiučí, je to opravdu pořad o vaření. Nejlepší byl asi díl s Bolkem Polívkou, jak se všichni ožrali. Nikdy jsem nečetla žádnou kuchařku, nebaví mě to, vždycky jen postupy, které mi někdo řekl, nebo experimentálně. Zbožňuju českou kuchyni a Kluci v akci vaří to, co máme doma rádi a mnoho jejich rad jsem už využila.
Ano, šéfe mne taky baví, akorát ten není o vaření, ale o restauracích. Dost mě ovlivnil ve výběru restaurací, podívám se na jídelní lístek a už si říkám, tolik toho, to bude všechno z mražáku a jdu jinam. Nebo, když nevím, z čeho jídlo je (všelijaká tajemství) atd. Taky jsem si řekla, že když mi chutná, tak to řeknu, ale když mi nechutná, tak tím tuplem, že je to tak správně. Když je jídlo evidentně špatně – tvrdé, polosyrové, studené – tak ho bez pardónu vracím.
Babica je děs běs, dívala jsem se chvilku, ale když ho vidím, tak se za něj stydím a musím přepnout. Do kuchyně patří trocha luxusu a Babica je takový dělník, který btoho moc nepochytil.
Srovnávat tyhle dva pány prostě nejde, protože jsou každej naprosto z jinýho světa. Možná že se kdesi vykládalo, že má Babica zahraniční praxi a kdesi cosi. Proboha. Babica možná zahraniční praxi má, ale tam vařil přesně po takových hospodách, které teď objíždí pan Polreich a ze kterých se nám každej týden zvedá kufr. Mám vaření jako velký koníček občas doslova pláču když vidím, jak stylem „co nám dnes z kredence padlo do kastrólu“ vaří Babica. Polemizovat o tom, jestli pan Polreich je nebo není dobrý kuchař a jestli rozumí tomu co dělá snad ani nemá smysl. A vůbec se nedivím, že se pan Polreich po Babicovi tak vozí. Přesně tenhle styl vaření, kterej Babica díky televizi Nova prezentuje lidem se pan Polreich snaží vymítit z českých restaurací a hospod. A co se týče vulgarismu pana Polreicha. On je vulgarismus a vugarismus. Že pan Polreich mluví sprostě? Mluví. Ale zajedno se to po něm co se koncepce tohoto pořadu týče chce, ale hlavně je to součástí jeho naturelu a rozhodně bych si ho nikdy nedovolil považovat za neslušného člověka. Sprostě občas mluví každý z nás, ale už daleko míň lidí dokáže vulgární výrazy používat v tom správném kontextu a v té správné chvíli. Slyšel jsem s panem Polreichem rozhovor v rádiu, viděl jsem ho mimo jeho pořad v televizi a jeho vyjadřování a názory ho stavěly na velice vysokou úroveň. a jednou bych rád viděl pana Polreicha jako hosta u itala v kuchyni. Tihle pánové by si co se gastronomie týče asi velice rozuměli.
to kuchař: Nevím,proč vám je smutno z Helenky a Elvíry, v diskusi je i názor vyučeného kuchaře,který sdílí stejný názor.Pánové,když se tak opíráte do Helenky a jejího věku,já už teda studentka nejsem hodně dlouho,ale přesto se mi Polreichovy výrazy nelíbí.Viděla jsem ho párkrát,ano, nemusíte mi už připomínat,nebojte se,nelíbí se mi,proto se nedívám.Teda ani na Babicu.Ale v nějakém časopisu jsem četla rozhovory s oběma a zajímavé je,že recept na jedno klasické jídlo byl od obou téměř totožný.
Kdyby kterýkoli z probíraných pánů vařil stejně jako je napsaný článek, nebylo by to věru k jídlu. Je mi smutno z toho, že málokterý novinář, herec, komentátor či moderátor umí doopravdy česky. Je mi to moc líto, když je to jeho základní pracovní nástroj a on jej neovládá a ani se o to nesnaží. Umějí všichni Ti, kdo se psaním a mluvením živí tolik, jako Ti o nichž tak „zasvěceně“ píší? A taky by se tam měl najít profesionalismus, který se sami pokoušejí hledat. Studovat a učit se!!!
R*
On ten Babica je kuchař přesně určený pro většinu lidí, kteří se chtějí slušně najíst. On se snaží podnikat a přitom umí dobře vařit, na rozdíl od Polr..
který jenom mele sprostý slova a jeho úroveň je tak mezi boveráky. Neumí obchodovat,ani nic neukázal ve vaření.Měl by se Babicovi omluvit chytrolín.
ano, Babica umi varit: uděláme si ryzeto a kdyz nemate rejzi tak to klidne udelejte z brambor… ty jeho štěky by ani Pinďa nežral. A věřte mi, že jako člověku z Moravy mi ten jeho Volej, sole a dalsi prazactina vadi mnohem vic nez kdyz Pohlreich rekne na plnou hubu pravdu tem radoby-kucharum.
Ano, Babica umí vařit. Na jeho přízvuk nekoukám. A když už něco, jsem rodilá v Praze, tenhle přízvuk nemám a když už..... Uvědomte si, vy všichni co máte problémy s Pražákama, kólik Vašich dětí a známých zůstalo po školách v Praze, nebo jste sem šli za větším výdělkem, za láskou.Praha je plná přistěhovalců. A zase k vaření. Pan Pohl.nás nechce učit vařit. Ten učí , jak v restauraci za levný nákup udělat drahé jídlo, aby nepadla restaurace.
, že lidé trpí předsudky, někoho nebo něco vynášejí do nebes a něco haní jak jen můžou, přitom o tom všem mnohdy vědí úplný h… . Obvykle se rozhodují podle prvního dojmu a podle vzhledu. Proto žijeme ve společnosti, kde se nejlépe daří soustředným bavičům a okouzlujícím lidem, zejména v kolektivech.
Ale kdo zůstanete nad věcí, tak nezoufejte, nerozčilujte se, naopak, bavte se jak jsou jiní zábavně hloupí.
jak poltrejch vaří, ale vadilo mi, že v téměř každé restauraci to probíhalo stejně. Všichni byli blbí voli, ale když se jich ujmul, náhle to byli šílené pokroky a polrejch je všechno naučil. Pak se jakoby vrátil a pochvaloval si, jaké z nich udělal kuchaře a já na obrazovce nepostřehl ty rozdíly. Pak jsem se dočetl od některých hostinských, že jim málem zlikvidoval živnost a oni rádi vraceli k předpoltrejchovským časům. Těžko soudit, může to být taky zásluha sledovačů sledovanosti. Ale musí skutečně dobrý kuchař dělat takového kašpara
Mi se nezdá že by si ty restaurace vybírala TV. Myslím v tom smyslu že TV vybírá pouze s těch které se do toho pořadu přihlásí. Tak sakra na co do té TV lezou a pak si stěžují? Pokud by jste to brali tak jak píšete tak spousta „Restaurací“ by se rády vrátili do doby kdy patřili pod „RaJ“, včetně těch blafu. Děkuji nechci.
Předně – komerce především…, a to je primární, tj. zaplnit vysílací čas a docílit sledovanost.
O vaření či o „pomoc“ restauracím vůbec nejde.
Vulgarita dotyčného – tzv. licence podobných pořadů jistě činí své, nicméně Pohlreich je skutečně příliš aktivní… Zkrátka – když dva dělají totéž – není to totéž. Angličan je spontánní a lze mu „věřit“, Pohlreich je dobrý kuchař, ale špatný herec.
Pouze glosa: Helenka sdělila názor, ostatně jako my všichni, nicméně některé ohlasy (vůči Heleně) jsou tristní (obsahem), ortografii raději…
Více klidu – patos není na místě – jde o h…
Do boje proti Pohlreichovi se pustil už i Macek z ODS a v Týdnu dokonce ZCENZUROVALI diskuzi pod článkem tohoto modrého tuneláře – k článku Macka pomlouvající podnik Pohlreicha se již nesmí čtenáři vyjádřit a celá diskuze je smazána – pravda, Macek tam dostával pěkně na frak ------ týden cenzuruje své čtenáře, je to hnus vážení
Co vám vadí? Každý je nějaký,pan Polreich ukázal co všichni v hospodách a restauracích jíme!S prášku si všichni umí uvařit doma,tak proč to jíst vrestauracích?Zrovna takoví lidi jako vy budou nejvíc nadávat,když někdo bude dělat něco špatně čemu zrovna dobře rozumíte,je lepší sledovat co dělá než jak mluví!Jestli vám vadí vulgarita,tak radši nechoťte vůbec do ulic!
Pan Babica z mého pohledu dělá úplně jiný pořad,jak a co lidé vaří DOMA!
Mě pan Polreich přivedl k vaření doma a baví mě to,se synem chodím do trhu(je to ranní prochazka),žena má víc času jak pro sebe,tak i pro syna4roky(pokud nepomáhá vařit)a mame colkově víc společného času!
Nejdřív začněte u sebe,já to tak dělám a nejsu o nic lepší než jiní a vulgární jsem taky,jenže při práci mě nikdo nenatáčí! Vy jste asi ten ubožák a chudák,nikdo nikdy neřek že p.Polreich je nejlepší a já si to taky nemyslím!! Protože nejlepší jsou naše babičky!
Jen přidám názor, jak to vidím já.
Babica je pozůstatek komunismu, jídla co vaří on se sice (ve většině případů) dají jíst, nadruhou stranu není to nic světoborného, nač by se s láskou vzpomínalo.
Nahrazování přísad jinými, kombinace surovin na poblití, nesprávné kuchařské postupy, hloupá gesta a ještě hloupější historky - tak já vidím p. Babicu a jeho vaření.
Navíc mě naštval prohlášením, že p. Pohlreich se braním jeho jména do úst snaží parazitovat na JEHO velice sledovaném hmm asi pořadu :) Kdybychom porovnali sledovanost Ano, šéfe ! a Babicových dobrot, pan Babica by se asi šel asi utopit v kečupu ;)
Pohlreich naproti tomu je spíše zastáncem moderní gastronomie. Vaří velice moderně, z čerstvých přísad, povětšinou českou kuchyni. Když je nějaký klasický recept napsán s určitými surovinami a kuchařskými postupy, drží se jich. Jinak by samozřejmě tento recept nemohl být nazván klasickým názvem a s velkou pravděpodobností by i chutnal jinak než "klasika". Líbí se mi i jeho nechuť k dochucovadlům typu podravka, kečup atd.
Také sám působí jako šéfkuchař ve vyhlášené restauraci a jinou přímo vlastní.
Pro mě je vítězem tohoto duelu rozhodně p.Pohlreich a soudě podle hlasování pro většinu lidí také.
Zdendo, Gratuluji, velká škoda, že nebude ještě 10 sérií "Ano šéfe!" je ještě velká spousta restaurací, jež by potřebovali tvou nekompromisní ruku :)
Pripada mi ze u nas se jidlo hodne precenuje,je to takove oblibene tema,v tv vari ty nase jakocelebrity kteri ve skutecnosti nemaji sajna co to je vareni.Profi kuchari samozrejme varit umi..Ale malokdy tu konkretni restauraci nekam posunou,protoze jidlo je jen jedna z cinnosti te ktere restaurace,tim chci rici ze i spousta luxusnich restauraci s kvalitnim jidlem zeje prazdnotou a to hlavne v Praze.Hospodsti nemaji casto vizi jak to provozovat,potom vznikaji takove paskvily jako cinsko vietnamsko korejsko evropsko lokalni restauranty a to je vite o cem!...ridte se vlastni chuti a nenechte se ovlivnovat ,je to opravdu jen a jen jidlo....