Tak jasně, že pro někoho je už pokrok, že se chlap vůbec odváží něco uvařit :) A je vlastně každého věc, co si doma kuchtí. Problém české společnosti obecně, a projevuje se to právě i ve vaření, však je, že se totálně smíchala kvalita profese s ošuleným patlalstvím a amatérismem.
Když Polreich paroduje Babicu, nutně to nemusí být kvůli tomu, že by se to, co Babica udělá, nedalo jíst, ale buranství, s jakým k jídlu a vaření přistupuje, že na ničem vlastně nezáleží, hlavně že vám chutná, ono to nějak dopadne. Ano, tak se to dá brát, ale pokud už je někdo ukazován jako vzor a inspirace, měl by být tento vzor opřený o profesní vybavenost, autoritu zkušenosti a hlubokou znalost a oddanost věci.
Ach jo, to jsou teda stereotypy.
Ta moje první věta byla na to, že je už úspěch, ano, že u někoho je úspěch, když vůbec něco chlap uvaří, nikoliv šéfkuchař :) Jasně, v restauracích je převaha kuchařů, ale proč by měl být člověk zaskočený, když tam uvidí ženskou? Proč by měl být zaskočený, když v domácí kuchyni uvidí chlapa? Je 21. století, haló, vstávat! :)
Pane Álois, přiznejte, že s tou první větou jste to nezvládl! Vždyť přeci není nic špatného na tom, že se někdo dopustí chyby, těmi se učíme. Já třeba vařím jen tak pro potěšení a pro zábavu více jak 20 let a vůbec mi nevadí, že nejsem ženská. Sbírám recepty, vybírám, co bych uvařil dobrého a jak bych třeba i ten recept vylepšil něčím novým.
A teď dál. Pana Polreicha nemusím, neb mi připadá, že je nejlepší ze vše, ovšem pouze podle sebe. Považuji ho za dobrého organizátora, asi i šéfa, ale zda je dobrý i jako kuchař, to nevím, zatím mě o tom nikdy ničím nepřesvědčil. To, že „zjebe“ osazenstvo reataurační kuchyně kvůli špíně a bordelu, to je správné, ale o tom, že umí něco uvařit, to ještě nesvědčí. Víte, o mé babičce se říkalo, že je dobrá kuchařka, ale jestli to nebylo třeba tím, že nám, vnukům, vařila to, co nám chutnalo. To by asi na restauraci nestačilo, že?
Vážený pán Alois,
víte byl jsem v Kanade 2 roky a vzhledem k tomu ,že
vaření patří k hobby kterému se věnuju 40let,tak i
Kanadě jsem sledoval všechny pořady které k tomu patří.A můžu Vám řict,že ne v každem pořadu vařil
odborník kuchař z vyhlášené restaurace ,ale kupř lékař-dietológ,nebo vegetariánka a.p.Chci tím řict,že na to,aby člověk byl dobrým kuchařem nemusí mat „gleit“ ,že je vyučený v oboru.Určitě tam nebyl člověk typu pána Polreicha/kterého jsem vidél l X a více ho prostě sledovat nebudu/.Uráži kupř.Rusy budu parafrazovat"co dobrého si viděl od Rusů„.Ja můžu řict
že takové beef Stroganoff,je známe a hlavně chutná na
celem světě.Nadáva,a to hrozně a to mi vadí.Mně vyhovuje typ pořadu "S Italem v kuchyni“,nebo dokonce
ani „Babicový dobroty“ mi nevadí.A na konec-dokonce
ani na jidlo které pán Polreich vaři by nešel. Vadí mi jeho sprostá mluva která k umněni kuchařkému
a dobré pohody z jídla prostě nepatři.
Milý pisateli"doctorjoe"
On je velký rozdíl mezi tím jestli někdo sprostě mluví a sprostě myslí. Osobně na mluvě pana Polreicha mnoho vulgárního nevidím.
Uvedu malý příklad. Mnoho lidí tvrdí že vulgární slovo je „pi** (piča). Jenže Já osobně a snad u většina ostatních se přes tento orgán dostal na svět a většina mužů a i některé ženy se po většinu svého života snaží dostat spět. U mne to je navíc velmi často má nejoblíbenější hračka tak mne hodné uráží že takto skvěle vymyšlenou věc někdo označuje jako "vulgární“.
Když je někdo idiot a místo jídla připraví směsky chemicky dochucených předpřipravenych polotovarů tak si nic jiného než nakopat prdel nezaslouží a trošku ostřejší slovo je lepší než mnohem účinnější inzultace kterou bych asi volil Já. Vemte si tu šílenou sbírku chemických sajrajtů v pytlíku které jsou zaručeně " to nejchutnější" co jste kdy jedli. Stačí zalít vodou a pár minut povařit. Opravdu děkuji.
Zkuste třeba tomu „Italovi v kuchyni“ říct ať si místo Mozzarely (měkký sýr z italské Kampánie) strčil do jídla nějakou náhražku. Také vás pošle do jistých míst kam si normální člověk nikdy nevidí.
Vařím nudle na houbách, Když nemáte rádi houby tak je tam nedávejte, když nemáte nudle tak je tam nedávejte. Do prdele tak proč vlastně vařím ty nudle na houbách? Nedělá z nás ten Babica tak náhodou idioty?
Představte si že by takto k tomu přistupovali výrobci elektroniky, aut a jiných věcí.
Oni jsou Kuchaři a kuchaři.
Kde pracuješ? Na letišti. Co tam děláš? Lítám. Hmm to ji asi důležitý. Jo to jsem. A s čím lítáš? Ve skladu s dvoukolákem.
A takovýchto „zaručených odborníků“ jsou tuny.
Tak si vařte z kuchařky. Tohle je pro lidi s trochou fantazie, které vaření baví a uvaří pak dobrotu téměř ze všeho. Vařit s láskou není jako studovat manuál k počítači. Je to umění, kreativita, výtvarno. Nejlepší obraz také nenamalujete tak, že přes kopírák přesně obkreslíte foto krajiny a pak jen vybarvíte. Jinak je fakt, že pořad pana Pohlreicha mě baví víc. Ten má fakt šťávu. A supr hlášky.
Třeba se tomu říká i kreativita. Kdyby tomu tak nebylo, žrali bychom všichni ještě kořínky. Tak nevím, jak to s tím idiotem je? Pan Pohl. v jednom pořadu buzeroval kuchaře, proč na něco nedává, myslím, mozzarelu. Odpověděl, že to každému nechutná.Proč si ten někdo nemůže dát jídlo, které mu chutná, ale s jiným sýrem. Ať má zákazník volbu, on je ten ,co platí.