to znamená, že si nehraje na někoho jiného a mluví na rovinu, jak mu „hu*a“ narostla. Nelíbí se ti to? Tak přepni! Ale úspěch je právě v jeho přirozenosti. Autor článku se snaží rozhodovat nebo mně vnucovat kdo je „béčkový“ bavič. On může hodnotit, a kritizovat, že kuchař a obchodník s lyžemi se kritizují, když sám sebe pasuje do role arbitra, který nejlépe ví kdo je „béčkový“? Co je potom on?
Jenze ne kazdemu prijde v poradku, kdyz je v televizi hvezdou clovek, ktery mluvi jako dlazdic. Ja se na to nebudu koukat uz z toho duvodu, abych od nej nahodou neco nepochytil:) Vazne totiz ve svem okoli neznam nikoho, kdo by takto mluvil.
P.S. Pry to je ale zamer dramaturga poradu
neznám moc kuchařů, kteří by měli titul z filozofie nebo literatury, většinou mají učňák a většinou, když přijde, tak vidí děs a hrůzu, proto používá ostřejší slova, kdyby nějakému kuchařovi vytýkal špínu slovy „pane kolego, mohl bych vás prosím, uctivě říci, že stav vaší kuchyně je více než nehygienický“, tak si ten bude ten kuchař o něm myslet, že je to nějaký šašek a pošlem ho někam
jinak neříkám, že když si uvaříte něco podle babici, tak vás povezou na výpolach žaludku, ale čím se lyší od polreicha je to, že ten na rozdíl od babici přesně ví, proč se která ingredience do jídla dává, nekomolí názvy pokrmů, nedal by do salátu z několika druhů salátů jako třešínku nahoru opečenou jitrnici, vždyť to je jako dát do sladkého dortu česnek
rozdíl mezi nimi je asi takový, jako když někdo vyří doma (babica) a někdo v slušné restauraci, doma si mohu udělat nějaké klasické jídlo a některé ingredience tam nedat nebo nahradit něčím jiným ale když si stejné jídlo objednám v restauraci, tak MUSÍ obsahovat přesně to co v něm má být a pokud risotto není z rýže Arborio (nebo obdobné určené výhradně na risotto) tak si do jídelního lístku nemohu napsat risotto ale pouze maso se zeleninou a rýží
Milý synku,
sprostotou, ani upřímností ještě nikdo kýbl hovězí polívky neuvařil. Kvalita se projevuje jinak, ale ne všem je tento aspekt dostupný.
Pokud se týká tebou propagovaného risotta, vsadím se, kdyby ti přinesli v restauraci 6 risott, z nichž pouze jedno by bylo uvařeno z rýže Arborio, stejně je nepoznáš.
S ostatním v tvém článku souhlasím. Naštěstí již ustala doba, kdy kdejaká herečka a modelka, když už se nemohly uplatnit v oboru, žačaly psát kuchařské knihy, specielně pro ženy, a bylo spíše jako kovbojka, než návod k vaření. Protože žena, často podléhajíc své přirozenosti, dělá nejraději 10 věcí současně a výsledek je ten, že všchno stojí za ho…usátko, na ten bordel co zbude vůbec nehledě. Ti přiji mnoho úspěchů se zaručeně pravým risottem, kdybys viděl, z čeho se v mnohých kuchyních restaurací jídlo připravuje, to bys koukal, jaké INGREDIENCE ???? se tam dostanou, kruci, nemáme české slovo pro ingredience?
Moc se mi líbí, když tito nedoukové „zahušťují víno varem“, tak že zmizí všechny vůně, chutě, alkohol, ten první, a zbude trocha kyselé připálené vody a to je to pravé olšové.
Vzpomenu-li na pohádku, jak cigán vařil polévku ze sekyry, nemuselo to být tak špatné jídlo.
Dobrou chuť.
možná bych nepoznal Arborio od jiné kulatozrné rýže ale nespletl bych si ji rozhodně s „bežnou“ rýží, která má jiný tvar zrn, jinou jejich velikost a i jinou chuť a i kdybych to nepoznal, tak pokud bych dostal jídlo, které neodpovídá receptu, tak to budu cítit jako podvod, podobně jako když mi někdo chce prodat falešné rolexky
možná také proto, si velké množství restaurací „vymýšlí“ vlastní názvy pokrmů, jako „rychtářovo tajemství“, protože zde host neví, co dostane a jak to bude chutnat (ti slušnější alespoň do závorek napíší, o jaké jídlo jde)
nedělám si velké iluze o tom, jak se v některých restauracích vaří
Ale fór je přece v tom, že risotto musí obsahovat Arborio rýži, jinak to není risotto. Stejně jako telecí řízek musí být z telecího, jinak to není telecí řízek. To je jako kdyby si host poručil telecí řízek a dostal kuřecí, protože „je to taky řízek.“ Nebo foie gras z kuřecích jater. V tom je ta pointa. Některá jídla mají přesně dáno, z čeho musí být, jinak to nejsou ta konkrétní jídla. Samozřejmě nikdo neříká, že „risotto“ z jiné rýže musí být špatné, ale prostě už to není risotto, ale zeleninová rýže (např.).
ano, doma varim risotto z kulatozrne ryze (nemusi byt opatrena italskou vlajeckou, stejne je u nas problem kulatozrnou ryzi vubec sehnat)…
ale stejne rad mam i ceske rizoto jak ho delavala babicka, varene v papinaku, ktere se nechava dojit pod perinou…
zajimave je, ze uvarit risotto neni az tak tezke, ale udelat babiccino rizoto proste neumim :(
hahaha, „vulgárním Anglánovi“? padl jste na hlavu? ten „vulgární Anglán“ je nejsledovanějším kuchařem na západní polokouli :D možná je dost drsnej, mnohem drsnější než Pohlreich (docela rád koukám na jeho Kitchen Nightmares jak US tak UK verzi), ale rozhodně není nějak přehnaně vulgární ve smyslu „vulgární“ je to naprosto špičkovej profesionál a to že používá slova jako fuck, shit atd. na mě nijak vulgárně nepůsobí – on se snaží vytáhnout restaurace z absolutního bahna a jinej slovník by byl skoro nepatřičnej. Pokud jste někdo viděl třeba Kitchen Nightmares tak mi určitě dáte za pravdu, že Pohlreich je proti Ramseymu hadr – Ramsey běžně dokáže majitele restaurace rozplakat, nekecám, a to jen tím, že jim řekne natvrdo pravdu. Kdyby jim říkal jak jsou skvělý, tak by jim teda moc nepomohl. Jinak btw, Ramsey dokáže dělat minimálně 4 velmi úspěšné televizní show jak v US tak UK najednou.. (tolik jsem napočítal) a to by mě zajímalo kolik z vás by něco tak časově náročnýho zvládlo ještě s vedením sítí restaurací.