Kazivost clovek cistenim zubu prakticky neovlivni. Znam jak lidi co si peclive cisti zuby trikrat denne a plnou pusu plomb, tak i lidi co si zuby necisti nikdy a zadne problemy nemaji. Geny mi prijdou jako nejlepsi vysvetleni. Nevim odkud autorka cerpala, ale prijde mi to jen jako motivace pro vsechny, aby si cistili zuby.
Vice nez geny bych videl stravu, predevsim vysoky podil jednoduchych sacharidu ve strave. Stoji to stale za opakovani, ze zatimco lovci/sberaci se stravou zalozenou na masu, hlizach, zelenine, oresich a ovoci meli vetsinou slusne zachovane zuby do stari, tak zemedelci se stravou zalozenou predevsim na obilovinach (mimochodem stale jeste doporucovana mainstreamem) meli kazivost vyrazne vyssi.
To ale nevysvětluje, proč jsou velké rozdíly v kazivosti i v rámci jednotlivých rodin. Členové rodiny jedí stejná jídla, mají podobný životní rytmus a hygienické návyky - a přesto se stane, že jeden z partnerů je ve čtyřiceti bezzubý, zatímco druhý jde v sedmdesáti do hrobu s úplným chrupem.
Jasne, spatne geny + spatna strava -> vysoka kazivost, ale jelikoz
spatne geny + dobra strava -> nizka kazivost,
povazuju stravu za dulezitejsi nez geny. Neboli jak zni obecna fraze "geny nabijeji zbran, ale spoust macka prostredi" ("genes load the gun but the environment pulls the trigger"). Navic s geny nic neudelame, takze ani nema cenu se na ne soustredit (a uz vubec ne vymlouvat s vyjimkou extremnich pripadu).
Kecy, jdete do extremu.
Faktem je, ze pokud dva lidi z ruznych rodin budou jist to same budou tak je hodne pravdepodobne, ze do 40 let bude rozdil vic nez velky.
Ano muzu psat, ze pepa od vedle pije denne nejenom sladke piti, ale dokence jenom cocakolu, takze oproti vam veganovi pijicimu pouze a jenom pramenitou vodu, bude mit asi 99 procent kpapacky uz v 50sati a Vy ne...
A pak prijde nekdo se selskym rozumem a rekne si, no jo, kdybyste pil kolu jak on nebo on jedel jak vy, nenio moznost, ze vy budute mit klapacky v 55ti a on nikdy? Takze je to ciste o genetice a extremni pripady potvrzuji jenom tu genetiku a ne naopak jak se snazite demagogicky Vy?
Ale chapu, cil byl urcen, tedy jenom ubyt druhou stranu demagogicky "je to jenom o jidle", skoda, ze cukrovkari podobne zvasty musi cist a nekteri lidem jako vy i veri...
Jestli měli kazivost vyšší nevím, ale rozhodně měly zuby ve špatném stavu kvůli obrušování pískem/prachem z mlýnských kamenů, kterými mleli mouku. To nám ale dneska nehrozí.
Jinak genetika rozhodně vliv má. Už jen v tom, jak mají lidé rostlé zuby - jak se jim tam zachytávají zbytky stravy a jak dobře se jim čistí.
Rust zubu (tvar zubu, tvar a velikost celisti) je ale dan zase i tim, co se ji v obdobi vyvinu: mekka strava -> nedovyvinuta celist -> problem s usporadanim zubu vcetne nedostatku mista pro osmicky.
Ty male castecky zuby neprirozene obrusuji, ale s kazy toho zas az tak spolecneho nemaji (to by se kazy nezachovaly do dneska)
Viz treba "rozhovor" s Danielem Liebarmanem (evolucni biologie, profesura na Harvardu): http://www.marksdailyapple.com/unveiling-the-paleo-manifesto-an-exclusive-excerpt/
Svadet to vsechno na geny muze jen ten, kdo nema moc poneti o tom, jak presne se zubi kazi. Ale tyhle znalosti casto chybi i samotnym zubarum soude podle jejich prace. Samozrejme nikdo ve clanku ani diskusi nemluvi o specialnich pripadech, ale o "beznem" chrupu. A taky nezapomenme prosim rozlisovat mezi dedicnosti a vrozenosti, je tam dost zasadni rozdil.
Zubarina je business, takze tady plati, bud se postarate sami, nebo date nekomu vydelat. Nikdo Vam nerekne, jak presne se o zuby musite starat. Maximalne prijdou s tim spravnym cistenim, ale ani s tim nemate vyhrano. A jste tam kde jste.
Tak já vám nevím, to je tolik názorů, kdo se v tom má vyznat. Pomalu každý týden si můžu přečíst článek obou názorových skupin. Každopádně i naše zubařka řekla, že můj bratr má stejné zuby (co se do kazivosti, zubního kamene atd. týká) jako naše máma. Ale určitě věřím, že hraje důležitou roli čištění zubů a poslední dobou je hodně řešena i strava ( třeba kyselé potraviny).
Zaráží mě, že se tyhle nesmysly ještě vůbec vyučují na fakultě, a tvrdí tyhle nesmysly i Pekárek, šéf jejich komory On jak říkal zubař, když vystudoval, tak si také myslel, že dědičnost je výmluva, že záleží hlavně na čištění. Po 30-ti letech praxe už to vidí zcela jinak.
Ono to nelze nevidět. Když v rámci jedné rodiny, tedy stejná strava a zvyklosti, má matka kazivé zuby, a může být pečlivá s čištěním, může používat co chce, a kolikrát denně chce. To samé dcera. Naproti otec má zase sklon k paradentóze, přičemž zuby zdravé. To samé u syna.
Nevěřím, že by vrchnost, co dává rozhovory, byli naprostí hlupáci, jak by se mohlo zdát. Jediné vysvětlení potom ale je, že jde pouze o kšeft.
O kseft jde vzdy az v prvni rade. ;)
Podle ajurvedy ma kazdy jednotlivec odlisnou telesnou konstituci (tridosa). V ustech ma proto kazdy trochu jine pH a od toho se odviji kazivost.
Jedna z nejlepsich metod jak si udrzet ustni dutinu v cajku - a navic snadny celkovy detox - je tzv. zvykani oleje.
http://www.nasezdravi.info/node/136
http://www.rakytnikovyolej100.cz/pro-zdravi---vsechny-clanky/regenerace-a-relaxace/ajurvedskezvykanikokosovehooleje
Názory se ohledně zubů liší hodně. Dneska je problém překyselení organismu jako takového a na zuby třeba citrusy nedělají vůbec dobře. Takže já bych zvolila nějaký takový střed, koupit pořádný kartáček a koupit zubní pastu, která má nižší brusnost, abych si zbytečně nekazila sklovinu, to splňuje třeba Pronamel, který ještě chrání sklovinu právě před působením agresivních potravin. No a čistit, čistit a jestli je to v genetice, tak to stejně úplně neovlivníme, ale můžeme aspoň preventivně působit.