Je mi z této diskuze smutno a pomalu začínám chápat proč si výrobci dovolují to, co si dovolují.
Před rokem 89 sice nebylo 50 druhů, ani nebyl hezký obal, ale jídlo bylo kvalitní. Pak po 89 se objevilo spoustu soukromníků, kteří se to snažili dělat ještě líp. Dneska je ve všem samá chemie, náhražky atd. a to co tam má být tam téměř není.
Přitom to většinou není ani záležitost ceny, ale spíš zlatokopectvím výrobců. Většina bohužel koupí hnus o 10 hal. levnější i přesto, že mu to nechutná. Výrobci se přizpůsobili a postupnými krůčky „vychovali“ spotřebitele tak, že dneska se v obchodech již žádné poctivé jídlo téměř nenachází a jak koukám tak spousta z vás již zapomněla co to vůbec je.
Moje slova se dají lehce ověřit – nakupte si v Německu a nebo Rakousku. Ceny v zásadě podobné, na naprosté většině výrobků je udáno, že jsou bez Éček, umělého barviva cukru atd., samozřejmě mají mnohem kratší trvanlivost. Rozdíl v chuti těm starším připomene potraviny svého mládí. Mají už bohužel lepší i českou modlu – pivo.
Všechny výrobky vypadají na první pohled v celé Evropě stejně, ale na východ se dodávají buď výrobky z fabriky která je také na východě a pokud ji výrobce nemá tak dodá z fabriky na západě, ale i tam bohužel mají dvě linky. U nás se prodávají výrobky s popisem snad ve všech slovanských jazykách + těch dalších co jsou v regionu. Jídlo z AT+DE má buď jen němčinu a nebo další západní jazyky. Takže nejkvalitnější potraviny jsou u nás velmi vyjímečně k dostání jen ty co mají češtinu přelepenou dodatečně. Platí to bohužel třeba i u těch pár na naše poměry kvalitních potravin co dodává Lidl a byly vyrobeny v Německu. Zkoušel jsem třeba česnekovou pomazánku – i přesto že na té prodávané u nás je kromě východu též němčina. Ta totožném výrobku koupeném v Rakousku byla pouze němčina a chuťově se to vůbec nedolo srovnávat. Totéž platilo třeba i u té Lidl šunky vyrobené v DE s vysokým obsahem masa i když tady byl ten rozdíl asi nejmenší. Platí to bohužel ale asi snad u všeho – sýry byly všechny neuvěřitelné, uzenářské výrobky voněly a chutnaly tak, jak jsem se domníval, že chutnaly okolo roku 90, mozarela se v puse divně nerozpadala, jogurty nebyly sterilní hmota.
Nejlepší to je prostě vyzkoušet na vlastní ústa – kdo má alspoň zbytky chuťových buněk tak to nemůže nepoznat.