Kromě kvality je v některých supermarketech tristní skladování. Prostě dovezou výrobek, hodí to na chodbu, a až za pár hodin třeba do chlaďáku. Značně to zhoršuje tvanlivost, a často tak koupíte třeba už zkyslé mléko v obchodě. Problém je horší u mražených výrobků, do kterých třeba není vidět. Koupíte běžně „dvojtou“ zmrzlinu – co to je? Prostě zmrzla na své cestě 2× :-)
Napadla mě taková věc – indikátor přechodu nastavenou teplotou. Možná jsem vymyslel kolo, ale přijde mi to jako jediné řešení:
V obalu by byl zalisován chemický indikátor, který by se při zvýšení teploty např. nad 10°C trvale zbarvil a spotřebitel by tak rozpoznal, že to nemá kupovat.
Ovšem prodejcům by to nevonělo, že.
no trochu vymyslel v rychlosti co jsem našel
http://www.svetbaleni.cz/veletrhy/sb-1-2007-veletrhy-emballage-2006-predstavil-novinky.htm
Nevím ovšem o tom, že by něco někde takového v ČR na potravinách bylo.
A mám dojem, že jsem někde viděl ingo i o variantě pro mražené výrobky která ovšem jen potvrdila že se výrobek nacházel v teplotě vyšší než … po dobu delší než … Třeba pobyt 10 minut v plus 20 to nezaznamenalo protože to není krizové a nevede k rozmrznutí, tak nějak.
Ani to jsme nikde v praxi neviděl a zájem obchodníků je jistě pramalý.