Vlákno názorů k článku Špekáčky před 50 lety: méně tuku, více masa od Pavel - Když už porovnáváte dnešní a 50 let staré...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 5. 2014 13:00

    Pavel (neregistrovaný)

    Když už porovnáváte dnešní a 50 let staré normy, měli byste také porovnat dnešní a 50 let staré definice výrazů v nich používaných.

    Například dnes je jako maso definovaná čistá svalovina, zatímco před 50 lety tomu tak zřejmě nebylo (vepřové maso s kůží zjevně čistá svalovina není a tuku je v tom habaděj). Pak byste možná zjistili, že i ty nehorší dnešní špekáčky obsahují méně tuku, než ty před 50 lety.

  • 6. 5. 2014 23:57

    - (neregistrovaný)

    "zřejmě"?
    Před 40-ti lety bylo maso sádlo? A maso byla kúže? To jistě ne.,

    A jak je dnes definován separát? Že by převážně ona zmíněná svalovina?

    "Pak byste možná zjistili, že i ty nehorší dnešní špekáčky obsahují méně tuku, než ty před 50 lety."
    No právě. Špekáčky jsou od slova špek. Problém spočívá v tom, čím byl, mimo jiné, tuk dnes nahražen.

  • 7. 5. 2014 7:27

    Pavel (neregistrovaný)

    Ono to je opravdu tak, že před čtyřiceti lety se za maso považoval kus bůčku včetně 5cm vrstvy sádla a kůže (kdo je pamětník, tak ví, že tenkrát se chovala zcela jiná plemena prasat než dnes, a že třeba bůček bylo v podstatě sádlo na kosti, ne jak dnes, kdy aby člověk bůček s kouskem sádla pohledal). Proto také tenkrát receptury obsahovaly přesnější specifikaci masa než dnes aby ten obsah toho nemasa v tom byl +- stejný. Ostatně kdo si pamatuje, jak se tenkrát opékaly špekáčky, tak ví, že kousnout do špekáčku znamenalo postříkat tukem všechny pět metrů okolo.

  • 8. 5. 2014 12:20

    xf (neregistrovaný)

    Ano, to chápu. Kůže je na bůčku jen malé množství, a nebylo to tak, že by to byly kusy s kúží. Protože pro kůži bylo jiné lepší využití. Jen odřezky.
    A ten tuk není problém. Vždyť se tomu říká špekáček. Ono je lhostejné, jestli to bude maso a sádlo, nebo prorostlý bůček.
    Problém je, mám-li použít heslo jednoho řezníka "naše uzeniny vám na ohni neshoří", tedy že se sz toho nestane podivná scvrklá hmota, podobná spálenému plastu. Opravdu, v tuku to není, je to špekáček, ne svíčková.

  • 9. 5. 2014 7:31

    Pavel (neregistrovaný)

    Obsah tuku je jako měřítko kvality použit v tom článku. Mě osobně taky tuk nevadí, ale bohužel už několik desetiletí se davem šíří hysterie, že každá kapka tuku je smrtelný jed (možná trochu přeháním, ale ne moc) a to bohužel i s aktivní podporou serverů jako je vitalia (až posledních pár měsíců se zde objevují články beroucí tuk aspoň náznakem na milost).

    A dále, tady je řeč o špekáčcích, tedy uzenině s definovanou kvalitou. Ten výrok vašeho oblíbeného řezníka možná platí pro opékáčky, táboráčky a podobné -áčky, ale pokud takto dělá špekáčky, měl by zavřít krám, než zavřou jeho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).