Clovece smeju se;)
Vsechno ovoce,zelenina,obiloviny,okopaniny jsou geneticky modifikovane. Nasi puvodni predci na pocatcich zemedelstvi krizili a krizili - geneticky modifikovali a ono z toho neco vzniklo. Napr. plodina sice byla vetsi ale nachylna ke skudcum. Oni nemeli nastroje ovlivnit jednotlive geny a tak modifikovali metodou pokus-omyl.
S prumyslovou revoluci prislo ozarovani a hodne agresivni metody poskozovani puvodniho genetickeho kodu ktere IMHO nadelalo hodne skody.
Dnes mame tu moznost modifikovat co potrebujeme.
http://www.ted.com/talks/ellen_jorgensen_biohacking_you_can_do_it_too.html
ano např. můžeme zvášit schopnost rostliny přežít větší dávku chemie, což je opravdu úžasné pokud potřebujeme zvýšit zisk Babiše, ale určitě už je to méně úžasné pro spotřebitele.. nějaké křížení a šlechtění je s tímhle naprosto neporovnatelné a dlouhodoboé následky takových zásahů do genetické informace jsou také mnohem méně předvídatelné..
Clovece jednozavitisticky.
Rostlina modifikovana nepotrebuje prezit vetsi mnozstvi chemie nebot chemii nebude potrebovat vubec. Uz ted je bezne ovoce tak nastrikane chemii ze se z toho i nealegik osype.
Rostlina by ale nemela uplne odpudit breberky, protoze pak
ptaci nebudou mit co jist;) Navic urcite pochcipani slabych rostlin je zadouci pro vyzivu pudy + lehka defragmentace od zkazenych jedincu nebot k mutacim dochazi neustale.
Je to trochu slozite vybalancovat eko rovnovahu a rozhodne nestaci byt jednozavitnik.
U GMO se zasahuje presne cilene. Navic i kdyz se neco zkazi tak se vi kde nastala chyba a dana modifikace se vrati zpatky. Ber to jako programovani a CVS system.
Navic GMO je dost zavadejici pojem. Kazda potravina je geneticky modifikovana. A to jak umyslne(at uz modifikaci genu nebo slechtenim) ci prirozenou mutaci.
U slechteni a krizeni se dlouhodobe neco meni a neco rozbiji. Urcitymi neprirozenymi zasahy(napr. ozarovanim) ochazi k nahodnym mutacim, ale presne se nevi kde. Kytka je mozna vetsi, ale v zapeti se prijde na to ze rostlina vytvari toxin a pozabiji par alergiku(kteri o tom predtim nevedeli). Nebo dana odruda bude jeste vice citliva na breberky(pro prazaky skudce) takze se na ni vyplytva hromada chemie,energie,smardlavych(CO2) traktoru a tim padem si znecistis organismus a v prirode spodni vody.
Z pohledu genetiky je uplne jedno jestli slechtis nebo modifikujes jednotlive geny. Jde jen o propagandu ekoteroristu. Uvedomeli ekologove GMO s vyhradami vitaji.
V prvnim pripade generujes nahodne kod partou zkourenych teenageru a v druhem postupujes systematicky dle schematu.
Pokud bys chtel ciste nemodifikovane plodiny tak by ses musel vratit zpetne v case k nasim predkum. A v te dobe by obili nebylo velke ani jako jitrocel.
Mrkni z ceho vznikla kukurice:
http://www.rozhlas.cz/leonardo/priroda/_zprava/957138
Proc ty ekoteroristo se radeji nezabyvas timto:
Sice bulvar ale:
http://relax.lidovky.cz/za-ubytek-spermii-u-muzu-muze-bisfenol-a-je-v-priborech-i-lahvich-p8b-/zdravi.aspx?c=A100809_144537_ln-zdravi_glu
Pak je tu hlavne koureni cigaret(cigarety skodi vic nez cisty tabak), nezdravy styl, sedave zamestnani atd.
Je to tezky vid kdyz nemuzes ukazat na nejakou vec a upnout se na ni.
HA je uz deaktivovana v tele a vyloucena moci. Nicmene v rybickach se zase aktivuje:-/ Takze problem je trochu slozitejsi. Nicmene vaznejsi problem je znecisteni vody samotne.
Jinak nebyt HA mame mnohem vetsi eticky a hlavne vyzivovaci problem. Zkus se zeptat praprarodicu(pokud ziji) jaky to byl problem na vesnici.
Lidi tveho typu s bipolarnim videnim sveta mne fakt dokazou nastvat...
Článek na Zvědavci píše o svinských obchodních praktikách Monsanta, nikoli o vlivu GMO na konzumenty.
Druhý článek nepopisuje nijak přesněji průběh studie, jako například množství a přesné složení stravy (e.g. jaké druhy GM sóji použili), naměřená data a jejich statistickou relevanci. Podle zmínky „umístili jsme je ve dvojicích“ se bojím, aby nešlo o statistický vzorek o velikosti 2, což jsme tu už jednou měli. Studii se mi nepodařilo vyhledat, pubmed ji též nezná. I tak by ale neukazovala škodlivost GMO, jak tvrdí předřečník, ale škodlivost toho daného druhu sóji.