Ano, mame i kvalitni potraviny, ovsem diky zahranicnim retezcum se zde prodavaji za naprosto nesmyslne ceny. Proto nakonec nakoupime stejne kvalitni pripadne i kvalitnejsi potraviny v zahranici za NIZSI cenu.
Priznejte uz konecne za kolik ty "ceske kvalitni potraviny" dodavate do retezcu a za kolik se pak prodavaji !
Zkusime priklad, vyborne smetanove jogurty Florian. Bezna cena (Billa) 10,90 Kc - ani se toho nedotknout, zlodejina maximalni. Potom "v akci" za 7.90 Kc, o tom uz jde uvazovat. Predpokladam ze nakupni cena je nekde kolem 2.50 Kc. Tak uz to konecne priznejte.
Už zase. Nemáme nějak výrazně dražší potraviny než za hranicemi, stačí se zajet podívat někam jinam než do pohraničí. Spousta lidí navíc má psychologické tendence, jak je v Německu levno, protože jsou ceny číselně velmi malé, ale stačí je přepočítat, a zjistíte, že to tak super není. Anebo tam nějakou dobu žít.
To, co se prodává na německé straně pohraničí, je německý odpad, kterému české obchody cenou moc konkurovat nemohou, protože kvůli maličkosti našeho státu nejsou stejně diferencované (lepší do vnitrozemí a horší k východním hranicím).
Nákupní cena Florianu je cca 7 Kč. Stačí se podívat třeba na Zboží.cz.
Nemáme nějak výrazně dražší potraviny než za hranicemi, stačí se zajet podívat někam jinam než do pohraničí.
Teď jste si nadělal do bot. U nás nakupuji prakticky výhradně v Lidlu, protože se tam dají koupit skutečně kvalitní potraviny. A proto mohu srovnávat, protože když někdy projíždím Německem (zdůrazňuji to projíždím, vylučuje to krátkou cestu za nákupem kousek za hranice), tak jasně vidím ty rozdíly.
Konkrétní příklad: dušená šunka 200g, která se u nás běžně prodává za 44,90Kč (možná už zase zdražili, stoupá to stále), tak úplně ta samá v Německu stojí - opět v normálním prodeji, bez akce - 1,3€.
Bloček Gouda 40% u nás 166Kč/kg, v Německu 4,90€/kg.
Schwarldwaldská šunka 100Kč/kg, u nás běžně 32,90Kč, v SRN 0,99€.
Chlebová směs 1kg, u nás tuším 34 nebo 35Kč, v Německu, světe div se, opět cca jedno €.
Kokosové mléko 400g, u nás kolem 40Kč, v Německu opět ani ne euro.
Zdůrazňuju, že se jedná o naprosto shodné zboží a uvedené ceny jsou normální, na které tam narazíte, nikoliv nějaké speciální či akční.
Hele, ono to neni tak horký. Supermarkety velmi často prodávají akční zboží za nákupku. Občas jej dokonce dotují.
Mechanismus toho jak se dneska zboží prodává je hrozně složitý. Platíte za vystavení, za letákové akce, supermarket má bonusy za obrat, za to že prodá tolik a tolik tun zboží za kvartál, za rok. Takže kolikrát jej marže na samotném výrobku až tolik netlačí a může prodávat za kolik nakoupil. (A docela často i pod cenou.)
Btw, nemám to "jedna paní povídala", ale z první ruky.
složení zrovna není moc ideální. Na co je v tom E415 Xanthan, škrob, jedlá želatina??? Tohle nepovažuju za kvalitní potravinu.
http://www.chemievjidle.cz/smetanove-dezerty/pribinacek-vanilkovy-pribina
No - a pak nám tady budou tvrdit, že se kvalita potravin oproti předchozímu režimu zlepšila. Jak mohou být ošizené potraviny s náhražkami kvalitnější než neošizené potraviny bez náhražek?
Možná je to nějaké zmatení pojmů - spotřebitel si pod pojmem kvalita patrně představuje něco jiného než pan Obermaier. Ano, možná se zlepšila kontrola zdravotní nezávadnosti, takže nedlabeme dobytčí antibiotika a růstové hormony - ale zase nám to ochutí škrobem, sójou, arabskou gumou a výluhem z mořských řas, což dříve nebývalo, protože podobné průmyslově připravené srááágory byly k mání leda za valuty. :-P
Jinak, jediný slušný pribiňák, na který jsem zatím v posledních letech narazil, se jmenuje Lipánek. V něm žádný škrob není.
U nás byly k mání pouze tzv. liberecké špekáčky. Nic jiného ! Protože nic jiného nebylo, tak jsme si mysleli jak jsou dobré. Když si ale nezaujetě vzpomenu tak to byl hnus. Dnes si můžu vybrat z nepřeberného množství opravdu špekáčků z masa. Nesmím být ale líný, musím se zajímat o složení a vědět kde je dobrý a kde špatný řezník. A i v supemrketech se dají koupit kvalitní, nesmím ale chtít špekáčky za 6 Kč.
K cemu by to bylo, kdyz retezec z nej udela nakonec neprodejny vyrobek premrstenou cenou ? Nasi vyrobci musi predevsim obejit tyto zlodejske retezce a dostat se k zakaznikum jinym zpusobem. Jsou vsak v nevyhode, nedostanou pozemky za 1 Kc ani nemaji na zastupy pravniku kteri odpalkuji kdejakou pripadnou stiznost a tim si mohou delat prakticky co chteji.
Ja vim ze uz to pisu 1000x a take mam 1000x pravdu, o ktere se ale v CR nesmi diskutovat. Dukazem jsou nakupy v zahranici.
Napriklad u spotrebni elektroniky se ceny uz prakticky vyrovnaly okolnim zemim (samozrejme dovoz ze zemi mimo EU je vyrazne levnejsi, ale to je jine tema) diky (ceskym) eshopum a skutecne konkurenci.
Bohužel potraviny jsou mimořádně nevhodným zbožím na prodej v eShopu. Jsou velmi náročné na skladování - zatímco elektroniku můžu mít uschovanou kdekoliv, kde je aspoň sucho, nároky u potravin jsou značně vyšší.
Prodejce musí hlídat data spotřeby, dodržení podmínek skladování i při přepravě, atd.
Navíc potraviny jsou z velké části nakupovány impulsivně, když nejsou "na krámě", zákazník většinou koupí nějaký substitut, než by sháněl tu svojí oblíbenou značku.
Ono se stačí podívat, jak je to s eShopy s potravinami dnes. Globální potravinový eShop před nástupem Tesca nefungoval a i tomu to trvalo velmi dlouho, než se k něčemu takovém rozhoupalo. Bylo tu několik firem působících většinou jen v malých oblastech (velká města), které se o eShop s potravinami pokoušely, ale většina jich zkrachovala. Zůstaly jen eShopy se specialitami (typicky koření), kde tolik nevadí náklady na dopravu a nejsou tak striktní podmínky pro skladováni či přepravu.
>I tak jsme se v oblasti bezpečnosti potravin pohy bovali často na hraně, protože nebyl k dispozici dostatek kvalitních komponentů k výrobě mlékárenské produkce, neboť ty se musely dovážet za drahé valuty ze zahraničí, a na to často nebylo dost peněz.
Co tím myslel? V dobé kdy se u nás chovalo mnohem více krav, bylo více mléka atd. Dnes je mnohem vetší nedostatek (a to nejen v mlékarénském průmyslu, ale třeba i masa). Vozí se k nám kdejaký odpad.
Například skutečné čerstvé máslo člověk skoro nekoupí, zato odpad přepracovaný v Belgii je k dispozici ve většině obchodů. - Tedy roky staré tuky s prošlých zásob. Informace a testy se dají na internetu dohledat. Jedná se skutečně o odpad. A u nás se tyto másla z Belgie často prodávají v různých "výhodných" akcích. Včera jsem viděl tyto másla v akci za 15,90Kč. No nekup to. Ale co, před časem jsem stejný odpad viděl v jiných obchoďácích ve velké akci za 25Kč. Cena je různá cca 15-30Kč za 250g. Osobně bych ten odpad nekoupil ani za 10Kč. Problém je, že v ČR v dnešní době koupit alespoň trochu použitelné máslo není levná záležitost. A tak občas děláme máslo doma (surovinou je mléko od krav, ne ta hrůza z obchodu). To je lahoda. A jde to bez chemikálii. Stačí obrat smetanu, utlouct a máte skvělé čerstvé, nepřemražované máslo. Bez přidavných aromat, barviv, solí, konzervantů, stabilizátorů. No prostě všeho co jsou schopni mlékarenští ... do výrobku nacpat, aby odpad vypadal a chutnal jako čerstvý.
Když chci koupit tvrdý sýr, zjistím že mají jen polotvrdý a že většina z nich obsahuje barvivo. Já ho opravdu nepotřebuji obarvený. Kolik let ještě bude tomu pracovníkovi pohybujícímu se v mlékarenství trvat než pochopí, že chci sýr a ne obarvenou hmotu. Tím že to obarví na kvalitě nepřidá, spíš naopak ukazuje že se sýrem není něco v pořádku a tak se to snaží maskovat barvičkami.
Dnes je mnohem vetší nedostatek (a to nejen v mlékarénském průmyslu, ale třeba i masa)
Aha, tak proto zemědělci likvidují tolik mléka, maso melou do masokostní moučky a pšenici pálí v elektrárnách :-)
Tedy roky staré tuky s prošlých zásob
Souhlasím, že levná másla nejsou moc kvalitní, ale z prošlých zásob nejsou.
Problém je, že v ČR v dnešní době koupit alespoň trochu použitelné máslo není levná záležitost.
Někdy to levná záležitost byla? Jinak se to netýká jen ČR, ale celého světa.
Když chci koupit tvrdý sýr, zjistím že mají jen polotvrdý a že většina z nich obsahuje barvivo
Zajímavý, síry do stovky za kilo tedy nesleduji, takže tam nevím, ale dražší jsou obarvené jen výjimečně (typicky když se to snaží tvářit jako nějaký ještě výrazně dražší sýr).
Tím že to obarví na kvalitě nepřidá, spíš naopak ukazuje že se sýrem není něco v pořádku a tak se to snaží maskovat barvičkami.
Zákazníci chtějí levné a hezké síry, tak jim je prostě vyrábí. Kdyby jim stačili levné, tak je nikdo barvit nebude, přeci jen to není zadarmo. Jinak většina obchodů má i dražší a kvalitní sýry.
napřed se mléko likviduje a pak není dostatek na kvalitní máslo.. tak se rozmyslete jak to vlastně je.. máte v tom trochu guláš a vzhledem k tomu, že guláš máte snad v každém příspěvku zde, docela bych se vsadil, že ve skutečnosti jste ten lobista co je pod článkem podepsán, to je taky takový křívák vše překrucující
To ze Nemci do Cech dodavaji nizsi kvalitu nez na svuj vlastni trh neni zadna povera, to je proste fakt. A nemusim kvuli tomu delat nejake slozite rozbory, staci si precist slozeni toho sameho vyrobku koupeneho u nas a v Nemecku. Nemecke vyrobky maji velmi casto v sobe vice potraviny, cesky se sklada z vetsiho podilu nahrazek. Cenove je to pak velmi casto presne naopak nez by se podle kvality ocekavalo.
"Cenove je to pak velmi casto presne naopak nez by se podle kvality ocekavalo."
Ano, jenze v CR uz zrejme neexistuje jedine svobodne medium, ktere by o tom mohlo psat. Spravne by se to melo srovnavat denne a stale upozornovat na to silene okradani zakazniku zdejsimi retezci. Nemam nic proti mene kvalitnim potravinam, pokud ovsem budou prodavane za odpovidajici cenu. Coz nejsou.
Bohuzel media se omezuji jen na lzivou propagandu, ze v CR jsou potraviny "levne" a za kvalitnejsi by si musel zakaznik priplatit (coz jim bohuzel stale jeste plno lidi veri). Ze uz si ted priplaci za ty nekvalitni, o tom se psat nesmi.
Kdyby mléčné výrobky byly tak kvalitní, nenamáhali bychom se s chovem domácí krávy- je to už jen barvou a chutí nesrovnatelné. čhodí na zelenou pastvu a žere trávu a seno. Když pak po čase koupím biokefír v obchodě, chutná to jak voda, ve které se rozpustilo sušené odtučněné mléko a nakonec přidal ocet. Pasterování činí mléko hůř stravitelným a tuk od krávy, která se nepásla na venku na zeleném a valí se jí kvůli zvýšení dojivosti jadrné krmivo po celý rok má méně vitamínu A,D, K2 (tyto fungují synergicky i v optimálním vývoji dítěte již lůně-vývoji dostatečně širokého zubního oblouku, abychom nemuseli nosit rovnátka na přetěsnané zuby ), D pomáhá vápník z mléka vstřebat, K2 navigovat, kam má jít (do kosít a zubů) i odvádět z měkkých tkání, kam nepatří, abychom neměli kameny. Tuk od krav z pastvy obsahuje i CLA, mastnou protirakovinovou kyselinu, Wultzenové faktor (další zdravou látku, která se pasterací ničí). A když pak ještě nutriční odborník doporučí polotučné mléčné výrobky a řepkový olej, naše tělo bez dostatku máselného tuku, bez dostatku kvalitního máselného tuku, ostatní živiny bez vitamínu A atd. z mléka nevstřebá. Navíc Jersey může má tučnost 5,4% ,tedy i 7%, Holstein 3,5 % tuku, tedy i méně. Když toto "nízkotučné plnotučné" mléko odstředím na polovinu tuku, supersterilizuju, aby vydrželo rok, homogenizuju, je to tragédie